Medimagazin logo

8 bin kişilik araştırma: Anemi, felç geçiren hastalarda ölüm oranını artırıyor

Türkiye'de hematoloji alanında yapılagelen ve en önemli organizasyon olan Ulusal Hematoloji Kongresi’nin bu yıl kırkikincisi 19-22 Ekim 2016 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı
8 bin kişilik araştırma: Anemi, felç geçiren hastalarda ölüm oranını artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen kongrenin basın toplantısında Dernek Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir aneminin felç geöiren hastalar üzerindeki etkisine yönelik yeni bir araştırmayı paylaştı.

Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir araştırmayla ilgili şunları söyledi:

Özellikle ileri yaşlardaki anemi, sindirim sistemi gibi hastalıklara işaret etse de anemi diğer hastalıklardan ölme riskini artırmaktadır. Felç geçiren yaşlı hastalarda görülen kansızlıkların hastalarda ölüm oranının arttırdığı gösterilmiştir. Ülkemizdeki felç geçirme sıklığı ve sayıları yurt dışında görülen sayılara benzerdir. Ülkemizde felç geçirme sıklığı 150-300/100.000’dir. Bu oranlar ABD rakamlarına benzerdir. ABD’de yılda yaklaşık 800.000 felçli vaka görülmekte ve bunların yaklaşık 130.000 kişi felçten hayatını kaybetmektedir. Felç, ölüm nedenleri arasında 5. Sırada yer almakta, kalp ve damar hastalıklarında ise ikinci ölüm nedeni olarak yer almaktadır. Felcin maliyeti ABD’inde her yıl 34 milyar dolar civarındadır. 

Kansızlığın felçli hastalarda ölüm oranını arttırdığı Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan oldukça geniş hasta içeren bir çalışmada gösterilmiştir. 

İngiltere Aberdeen Üniversitesi’nden Dr. Phyo Myint felç geçiren birçok hastada anemi tespit edildiğini belirtmiştir. Dr. Myint ve arkadaşları, aneminin felç sonrası ölümlerdeki etkisini araştırmışlardır. Anemili hastalarda, felç sonrası ölüm anemili olmayan felçli hastalara göre iki kat daha fazla olduğunu göstermişlerdir. 

Çalışma, ortalama 77 yaşında 8 bin 13 hasta arasında yapılmış, bu hastaların hepsi 2003 ile 2015 yılları arasında hastanede akut inme geçiren hastalar arasından seçilmiştir. Araştırmada hastaların felç geçirdiği yıl, hemoglobin düzeylerinin ve anemi sıklığının ölüm riski üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, hastaların yüzde 25’inde anemi tespit edilmiş ve bu da felç sonrası yıl ölüm riskini arttırdığını göstermiştir. Bu hastalar arasında iskemik felç geçirenlerde anemisi olanların iki kat fazla ölüm riski olduğu gösterilmiş, Hemorajik felç geçiren hastalarda ise anemili olanlarda 1.5 kat daha fazla ölüm riski tespit edilmiştir. Bu araştırıcılar sonrasında 20 çalışmayı değerlendirmişler ve 30 bin hastada felç sonuçları ile anemi arasında bir bağlantı bulmuşlardır. 

 

anemi
turk hematoloji dernegi
prof. dr. ahmet muzaffer demir
felc
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir