Medimagazin logo

Bel fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bel Ağrılarının ihmale gelemeyeceğini, ‘geçer’ diye beklenen bu ağrıların ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini söyledi.
Bel fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ev ve iş hayatında yapılan ani hareketler ya da kaldırılan ağır eşyalar belde ciddi hasarlar bırakmakta hatta fıtığa varan sağlık problemlerine yol açmakta. Bazen geçer diye beklenen bel ağrıları tedavi edilmediği takdirde hastanın günlük yaşantısını da olumsuz etkilemekte.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, bel sağlığının ihmale gelmeyeceğini belirterek bel fıtığı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.


Bel fıtığı olan her hastanın ameliyat olması gerekmediğini, çoğu hastanın dinlenme, fizik tedavi uygulamaları gibi cerrahi olmayan seçeneklerle bel fıtığını hafifletebileceğini belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş,

"Ancak sinirlerde basıya bağlı bacaklarda güçsüzlük ya da istemli idrar yapamama, omurgada anormal hareketlilikler varsa cerrahi girişim mutlaka gereklidir. Kuvvet kaybı gibi nörolojik bulgular olmamasına rağmen uzun süren ağrılar hastaların yaşam kalitesini etkiliyorsa cerrahi girişim kaçınılmazdır”

dedi.


Cerrahinin amacının, fıtıklaşmış bir DİSKin, ağrı ve güçsüzlük belirtilerine neden olacak şekilde sinirler üzerine baskı yapmasını ve rahatsızlık vermesini durdurmak olduğunu belirten Opr. Dr. Naki Keleş, bel fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Keleş, “Bel fıtığının en önemli belirtisi bel ve bacakta başlayan ağrılardır. Ağrı hafif, orta veya şiddetli olabilir. Bel fıtığı ağrısı, belden başlayıp bir elektrik akımı gibi kesintisiz bacağa yayılır. Uyuşmanın da eşlik ettiği bu ağrı genellikle tek taraflıdır ancak taraf değiştirdiği veya iki tarafta da hissedildiği görülebilir. Bazen hastalar yalnızca bacak ağrısı ile gelir. Hapşırma, uzun süreli oturma, öne eğilme, ağrıyı arttırabilir. İleri vakalarda bacak kaslarında erime, incelme, bacakta üşüme olabilir, idrar kaçırma da görülebilir. Bu durumda hasta acilen ameliyata sevk edilmelidir” diye konuştu.


Bel fıtığının cerrahi yöntemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Keleş, "Açık diskektomi ameliyatı yara yerinin büyük olması nedeniyle ameliyat sonrası dönemin ağrılı geçmesi, sinir yaralanması ve diğer komplikasyonların ortaya çıkabilmesinin yüksek olması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.


Mikrodiskektomi, disk cerrahisi için önemli ve standart bir yöntemdir. Daha küçük kesi atılır ve kan kaybı oldukça azdır. Aynı zamanda hasta daha kısa sürede taburcu edilir. Hasta ameliyat sonrası daha çabuk günlük ve iş yaşama adapte olur, ancak bu bazı hastalarda değişim gösterebilir. Bel egzersiz programına ise ameliyattan 30 gün sonra başlanabilir. Bu ameliyatın %98’inde başarılı klinik sonuç vardır. Nükleoplasti (buharlaştırma ve büzüştürme) tam patlamamış disklere uygun bir yöntemdir. Komşu dokulara zarar vermeden fıtıklaşmış diskin buharlaştırma ve büzüştürme ilkesine dayanır. Disk materyalini azaltılmakta ve sonuç olarak disk basısını ortadan kaldırılmaktadır. Son derece sınırlı bir kullanım alanı vardır. Ancak uygun hastalarda kullanıldığında faydası tartışılmaz bir gerçektir. Nuklepolasti uygulanan hastalarda yüzde 50-60 iyileşme beklenmektedir. Lazer disk dekompresyonu nükleoplastiye benzer. Nükleoplastiden daha az etkili. Tam patlamamış disklere uygundur. Bu disklerin büyük bir bölümü ilaç tedavisi ile zaten düzelmektedir. Endoskopik diskektomi her hastaya uygun olmaması nedeniyle pek tercih edilmemektedir” şeklinde konuştu.


“TIBBİ OLMAYAN UYGULAMALARDAN KAÇININ”
Tıbbi olmayan uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Opr. Dr. Naki Keleş, “Tüm araştırmalar göstermiştir ki 3-6 aydan daha kısa sürede tedavi olan hastalarda hiçbir problem kalmamış, aksine uzun yıllar ameliyattan korkup bilinçsizce her türlü yöntemleri deneyen hastalarında içinden çıkılmayan başarısız bir bel cerrahisine aday hastalar olmuştur. Bel ve bacak ağrılarınız varsa herhangi bir yöntem uygulanmadan önce ağrılarınızla ilgili doktorunuzla konuşup mümkün olan tüm tedavi olasılıklarını değerlendirmelisiniz” ifadelerini kullandı.

beyin ve sinir cerrahisi
opr. dr. naki keles
bel fitigi
ameliyat
ne zaman ameliyat
mikrodiskektomi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir