Medimagazin logo

Bitkiler aktarda değil, eczanede satılmalı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal, Sağlık Bakanlığı'nca 38 bitkinin aktarlarda satışının yasaklanmasının halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Bu bitkilerin aslında Avrupa'da olduğu gibi eczanelerde paketlenmiş şekilde satılması uygun. Türkiye de aslında buna gidiyor. Zaman içerisinde bu olacak." dedi.
Bitkiler aktarda değil, eczanede satılmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun, aktarlarda, baharatçılarda ve benzer dükkanlarda satılması mahzurlu ve tehlikeli 38 bitkinin listesini yayınladığını hatırlattı.

Kurumun daha önce de bazı bitkilerin aktarlarda ve baharatçılarda satılmasını yasakladığını, bunun yeni bir uygulama olmadığını belirten Kartal, bu listenin daha da genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Genel olarak bitkiler doğru kullanıldığında olumlu etkisinin görülebileceğini vurgulayan Murat Kartal, aktarlarda çok sayıda bitki satıldığını, halkın da hangi bitkinin, hangi hastalığı nasıl ve ne kadar kullanıldığında şifalı olacağını tam olarak bilemediğini anlattı.

Murat Kartal, "Yasaklananlar zehirli bitkiler. Kurtboğan, adam otu, Hint yağının tohumları gibi bitkiler az miktarda da olsa yanlış kullanıldığında toksit etkiler yapabiliyor. Halkın sağlığını korumak adına bu bitkilerin yasaklanması çok önemli." diye konuştu.

Türkiye'de şifalı bitkilerin satışının yapıldığı binlerce dükkan bulunduğunu belirten Kartal, yasaklama kadar denetimin de önemine işaret etti.

Prof. Dr. Kartal, her karar sonrasında yasaklanan bitkilerin bazılarının satışına devam edildiğinin görüldüğünü dile getirerek, yetkililerin yasaklanan bitkilerin satışının yapılıp yapılmadığını sık sık denetlemesi gerektiğini kaydetti.

- Sağlıklı koşullarda satış da önemli

Prof. Dr. Murat Kartal, 38 bitkinin yasaklamasının yanı sıra sağlık açısından uygun koşullarda saklanması ve satılmasına ilişkin de düzenleme getirildiğini aktardı.

Halkın bu bitkileri sağlığını korumak amacıyla kullandığını belirten Kartal, şu bilgileri verdi:

"Doğru bitkiyi kullanmazsanız bu faydasından çok zarar getirir. Genelgede bunların açık değil de paketlenmiş şekilde satılması gerektiği belirtiliyor. Bir çuvalın içerisinden alıp kullanıldığında içine böcek mi girdi, bilmiyorsunuz. Bazen bu tip dükkanlarda deterjan da satılıyor. Bitkinin içine deterjan karışma riski de çok büyük. Bunların sağlıklı koşullarda satılması için kontrol edilmesi çok önemli. Satılan bitkilerin Türkçe ve Latince isimlerinin bulunması da genelgenin içerisinde belirtiliyor. Vatandaşın gittiği zaman doğru bitkiyi alması gerekiyor. Ama bunları kim kontrol ediyor? Yanlış bir isim yazılabilir. Bu bitkilerin aslında Avrupa'da olduğu gibi eczanelerde paketlenmiş şekilde satılması daha uygun. Türkiye de aslında buna gidiyor. Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun yapmak istediği de bu. Zaman içerisinde bu olacak."

fitoterapi
aktar
bitki
eczane
prof. dr. murat kartal
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir