Medimagazin logo

Danıştay: Özel hastaneler yüzde 200 fark almaya devam edecek

Danıştay, kamu hastaneleri dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca vatandaşlardan alınabilecek ilave ücretin tavan oranını yüzde 90'dan 200'e çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddine karar verdi
Danıştay: Özel hastaneler yüzde 200 fark almaya devam edecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Danıştay 15. Dairesi, özel ve vakıf üniversitelerince vatandaşlardan alınacak ilave ücreti yüzde 90'dan 200'e çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.  

Bir vatandaş, Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. 


Davayla ilgili incelemeyi yapan tetkik hakimi heyete, "kamu hastaneleri dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca vatandaşlardan alınabilecek ilave ücretin tavan oranının yüzde 90'dan 200'e çıkarılmasının hukuken kabul edilebilir ve somut nedeni olmadığı sonucuna varıldığından yürütmenin durdurulması isteminin kabul edilmesi" yönünde düşünce bildirdi.

 


Eski Sağlık Bakanı Reçep Akdağ da farkı eleştrimişti'



Danıştay 15. Dairesi ise davanın durumuna göre, olayda idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının bu aşamada gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

Karşı oy  

Çoğunluk görüşüne bir üye katılmadı. Üyenin karşı oy gerekçesinde, ilave ücretin yüzde 200'e yükseltilmesi nedenlerinin, somut bilgi ve belgelerle açıklanması istenildiği halde davalı idareler Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunca bu konularla ilgili herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığının görüldüğü belirtildi.  

Karşı oy gerekçesinde, "Dolayısıyla kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca alınabilecek ilave ücretin tavan oranının yüzde 200 olarak belirlenmesinin hukuken kabul edilebilir haklı ve somut bir nedeni olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle çoğunluk kararına katılmıyorum" ifadeleri kullanıldı.

Danıştay 15. Dairesi, düzenlemenin iptal istemini daha sonra esastan görüşerek karara bağlayacak.

özel hastane farkı
danıştay
Yorum (6)
Yıpranmış Hekim
Ne yüzde iki yüzü.Özel hastaneler giydirebildiği kadar giydiriyor. Üstelik fark ücretini elden(kesinlikle kredi kartından çekmiyorlar) aldıkları için SGK'nın ruhu bile duymuyor. İlave olarak SGK devlet ödemesinide alıyorlar. Yakın zamanda bir sağlıkçı arkadaşımdan elden 9000 tl, SGK'dan da 3000 tl aldıklarını biliyorum.
0
Cevapla
s su
2004-2015 arası SGK ödemesi bile devlet hastanelerine birim bazlı özellerden fazla iken, devlette genel bütçe aktarımları, muafiyetler, yatırım maliyetinin özelden farklı olarak genel bütçeden karşılanması, özellere kesilen cezalar, denetimler, yeni mevzuatlar ile muhtemelen çoğu zaten iflasın eşiğinde olanların büyük bölümü ortalama %30-50 arası fark ile çalışıp ayakta kalmaya çalışıyor ki "cambaza bak diyerek" sürekli yapılması gereken zamlar erteleniyor. 11 yıldır zam olmayan bir sektörün ayakta kalması mümkün müdür? ayrıca devlet hastanelerinin %80 maliyetine farksız çalışmaya hazırız. yatırım maliyetleri de bize ait olsun!
0
Cevapla
mehmet ince
bıçak parası hemde misli ile yaşasın halkım istiyor mennunıyet sağlıkda %60-70 arası ne güzel işte,
0
Cevapla
ST
Yüzde 200 fark ücreti tavanı sadece poliklinikte işliyor, lab. ve testlerde aslında alınmaması gereken ücretleri da katarsanız yüzde 1000-2000'lere kadar çıkıyor alınan ücret. Başlangıçta, "size ineğinizi sattırıp muayenehanelere para ödetmeyeceğiz" denilen paralar yüzde 1000-2000 hatta daha fazlasıyla özel hastanelere oluk oluk akıyor. Aslında bunun çaresi muayenehanelerle anlaşma yapılmasıdır ama bu kapı bir açılırsa kamuda ve özelde çalıştıracak doktor bulamazlar, o yüzden tavşana kaç tazıya tut hesabı, işler böyle gidiyor işte..
0
Cevapla
hasan
Yıllar önce başımdan geçen bir olayı hatırladım. Ameliyat ettiğim bir hastanın yakını elinde paralarla muayenehaneme geldi. Masamın üzerine devamlı para atmaya başladı. atma dedim atmaya devam etti, yine atma dedim atmaya devam etti.Belde aldım yüzüne fırlattım ve iade ettim. Ertesi gün başhekimliğe şikayet etmiş.Hasta yakını önce muayene parasını koydum, kabul etmedi, daha sonra arttırdım yine kabul etmedi, İstanbuldaki özel hastanenin ameliyat için istediği paranın yarısını bıraktım kabul etmedi, daha fazla gücüm yok ki demiş. Bende baş hekime masamın üzerine poker kağıdı gibi para atması ağırıma gitti, yoksa ameliyatını yaptım, para talebim olsa ameliyat öncesi istenirdi dedim.Sonra o bölgede ameliyat olan hastalar hekime bir hediye getirme adeti varmış, hediye getiremeyen de muayene parası verirmiş. Başhekim yanlış anlaşılacağı için gelen hediyeleri kabul et diyerek beni teselli etti, hasta yakınıda özür diledi, daha sonra dost ololdu, çünkü riskli bir ameliyatı çok başarılı olmuştu.Bıçak parası denilen iftira bile demek ki vatandaşa artık can kurtaran simidi olmuş. Özellerin vurgunu herkesi canından bezdirmiş.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir