Medimagazin logo

Eriyen stent kullanımı daha mı riskli?

Yapılan çalışmalarda, eriyen stent kullanılan hastalardaki kardiyak sorunlarının, ilaç salınımlı stent kullanan hastalardakilerden daha yaygın olduğu görüldü. Stent trombozunun da eriyen stent kullanan hastalarda daha sık görüldüğü ifade edildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Eriyen stent kullanımı daha mı riskli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

FDA, eriyen stent kullanımında artış gösteren stent trombozu ve kardiyovasküler rahatsızlıkları incelediğini duyurdu. Şu ana kadar yapılan çalışmalara göre, ilaç salınımlı stent yüzde 7.9 kalp rahatsızlığı oluştururken, eriyebilen stentte bu oran yüzde 11’idi. 25 aylık verilerden oluşan çalışmada korkulan diğer bir konu da biyoçözünür stendin sahip olduğu yüksek stent trombozu oranıydı. İlaç salınımlı stentte bu oran yüzde 0.8 iken, eriyen stentte yüzde 1.9’du. 

KULLANIM TALİMATLARINA UYULMALI

Abbott Vascular’in mail yoluyla yaptığı açıklamada, “FDA’in mektubunda vurgulanan sağlık uzmanlarının eriyen stent yerleştirirken kullanım talimatlarına dikkat etmesi gerektiğidir. Eriyen stentler damar boyutuna uygun ölçülerde olduğunda ve kullanma talimatları aynen takip edildiğinde eriyen stentlerin verdiği sonuçlar ilaç salınımlı metalik stentlerle karşılaştırılabilir.” ifadeleri yer aldı.

İNVAZİV KARDİYOLOJİ İKİ İLERİ BİR GERİ

Duke Klinik Araştırmalar Enstitüsü üyesi, kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Erik Magnus Ohman, Amerikan Kardiyoloji Koleji buluşmasında MedPace Today’a, “ "Bu biraz şaşırtıcı, çünkü çoğumuz kalıcı metalik stentleri damarlarımızdan atarak, biyolojik emici damar iskelelerini kullanmaya hevesliydik” sözlerini kullandı. 
Ohman, bu durumu 1990’lı yıllardaki ilaç salınımlı stentle, çıplak metal stent tartışmasına benzettiğini ifade etti. Ohman’a göre, invaziv kardiyolojinin iki adım ileri bir adım geri gitmesi oldukça ilginç. Medimagazin
 

invaziv kardiyoloji
eriyen stent
risk
fda
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir