Medimagazin logo

Genetik hastalıklar embriyoda düzeltilebilir mi?

Bir grup Çinli araştırmacı, CRISPR adını verdikleri bir genom düzeltme tekniği sayesinde embriyoyu, kan hastalıkları gibi hafif hastalıklara sebep olan kalıtsal hastalıklardan temizleyebildiklerini söyledi. Fox News’ten alınan habere göre, uzmanlar, sadece 6 embriyo üzerinde çalışılmış olsa da bu çalışmayı umut verici bulduklarını ifade ediyor.
Genetik hastalıklar embriyoda düzeltilebilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Third Affiliated Hospital of Guangzhou Medical University’de çalışmalarını yürüten Çinli araştırmacılar, kısa adının açılımı “Düzenli Aralıklarla Kümelenmiş Kısa Palindromik Tekrarlar” olan yöntemin, küçük mutasyonlarla DNA dizisinin kodunu bozan genomları devre dışı bırakabildiğini söyledi.

Araştırmacılar, CRISPR yöntemini yalnızca tümüyle gelişmesi mümkün olmayan embriyolar üzerinde denediklerini, biyoetik nedenlerden ötürü sağlıklı, normal embriyolarda henüz denenmediğini ifade etti.

Üzerinde çalıştıkları ilk embriyodan çok az bir başarı sağladıklarını fakat tüp bebek ünitesinden bağışlanan olgunlaşmamış yumurtalar sayesinde normal embriyolarda mutasyonları düzeltmeyi başardıklarını ifade eden araştırmacılar, yumurtaların tüp bebek ünitelerinden atıldıkları için daha az biyoetiksel dilemma yarattıklarını belirtti.

Araştırmacıların New Scientist için paylaştıkları “Normal Embriyolarda CRISPR gen düzeltiminin İlk Sonuçları Yayımlandı” başlıklı yazıda, kalıtsal bir hastalığı olan iki erkekten alınan spermlerle yumurtaların döllendiği ve yumurtaların bölünmeye başlamadan önce CRISPR tekniği kullanılarak sağlıklı çocuklar elde edildiği bilgileri yer aldı.

Londra’daki Francis Crick Enstitüsü’nde bir insan genomu uzmanı olan Robin Lovell Badge, çalışmaya ilişkin “Bu çalışma, oldukça yüreklendirici” yorumunda bulundu.

genetik
dna
crispr
biyoetik
genetik hastalık
Yorum (1)
Luna Aksoy
İkili-üçlü tarama testi bozuk olan ama Tıbbi Genetik bölümünce bir neden bulunamamış hastalarda "Yeni Nesil Gen sekanslama" tekniğinin mutlaka uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Genetik hastalıklar "orphan" hastalık olmaktan kurtulmalı artık. Bunun için de amniyosentezden önce serumda "Cell-free-DNA" incelemesi yapılması daha akılcı, modern ve konservatif bir yaklaşım olur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir