Medimagazin logo

'Her ilacı buzdolabında saklamak yanlış'

Prof. Dr. Aktay, "Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez" dedi.
'Her ilacı buzdolabında saklamak yanlış'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göknur Aktay, her ilacı buzdolabında saklamanın yanlış olduğunu belirterek, "Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez" dedi.

Aktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçli ilaç tüketilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Aktay, "İlaçları eczaneden alırken, o ilacın saklama koşullarını, kullanım şeklini, toz şeklinde olup sulandırılarak kullanılan ilaçların hazırlanış şekillerini çok iyi öğrenmemiz gerekiyor. Genel olarak vatandaşlarımız, o anda içtiği asitli içecek veya kahveyle ilacını alıyor. İlaçların su dışındaki içeceklerle içilmemesini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Saklama koşulları iyi bilinmeli"

İlacın saklanma koşullarının da iyi bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Aktay, aksi halde ilaçtan beklenen etkinin görülemeyeceğini belirtti.

Türkiye'de birçok hastanın ilaçları buzdolabında sakladığına işaret eden Aktay, şöyle konuştu:

"Halk arasında ilaçları buzdolabında saklamak gibi yanlış bir davranış var. Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez. İlaç kullanan kişi bu kurallara dikkat etmeli. Hasta, ilacı doğru kullanmıyor, sonra da 'İlaç verdi hekim ama bir işe yaramadı' diyor. İlaçtan istenilen etkiyi elde edemiyorsak aslında bu sonuçtan yarıya yarıya biz de sorumluyuz."

ilac
prof. dr. goknur aktay
inonu universitesi eczacilik fakultesi
saklama kosullari
buzdolabi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir