Medimagazin logo

İdrar renginde değişiklik neyin habercisi?

Prof. Dr. Sinan Ekici, idrar renginde değişiklik olduğunda mutlaka bir uzmana görülmesi gerektiğini söyleyerek, "İdrar yaparken yanma, yan ve sırt ağrısı, kasıklarda ağrı, yüksek ateş, bulantı, kusma gibi eşlik eden belirtiler olabilir" dedi
İdrar renginde değişiklik neyin habercisi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Su tüketiminiz ideal olduğu halde son günlerde idrarınız koyulaşmaya mı başladı? Çay renginden pıhtılı kanamaya kadar giderek koyulaşan bir renge mi dönüşüyor? İhmal etmeden hekime başvurmanızın tam zamanı… 

Tıp dilinde ‘Hematüri’ olarak adlandırılan idrarda kan görülmesinin neden önemsenmesi gerektiğini ve aslında hangi hastalıkların habercisi olabileceğini Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici anlattı.

İdrarda kanamaya eşlik eden başka bir şikayet olup olmaması çok önemlidir. İdrar yaparken yanma, yan ve sırt ağrısı, kasıklarda ağrı, yüksek ateş, bulantı, kusma gibi eşlik eden belirtiler olabilir. 

Bu durumda sistit, böbrek iltihabı, taş hastalığı, prostat büyümesi, prostat kanseri sıklıkla görülmekle birlikte mutlaka böbrek kanseri ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Çünkü kanamaya neden olmuş bir böbrek kanseri taş düşürürken hissedilen kadar ağrıya neden olabilir! 

Böbrek kanserlerinin neden ve nasıl geliştiği henüz tam olarak aydınlatılamamış olsa da; en sık suçlanan nedenler sigara, genetik yatkınlık, şişmanlık, yüksek kalorili yağlı diyet, yüksek tansiyon, kimyasal sanayi maddeleri, radyasyon ve uzun süreli hemodiyalize girmektir. Pek çok kanser çeşidinde olduğu gibi böbrek kanseri için de “erken tanı” çok önemlidir.

Ultrasonografinin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte, herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografide rastlantısal olarak, hiçbir şikayet nedeni değilken; kolaylıkla bir böbrek kanserinden şüphe duyulabilir ve bu sayede hastalık erken yakalanabilir. Önemli olan, hastanın hiçbir şikayeti yokken böbrek kanserinin yakalanabilmesidir. 

Çünkü kanser erken evrede yakalanırsa, tamamen kurtulma şansı çok yüksektir.

Kanserin evresine bağlı olarak idrarda çıplak gözle görülebilen veya tetkiklerde ortaya çıkan kanama, böbrek bölgesinde ele gelen kitle ve ağrı, genel halsizlik, yorgunluk hissi, iştahsızlık, kilo kaybı, tekrarlayan yüksek ateş, kansızlık (anemi), yüksek tansiyon, karaciğer fonksiyon bozukluğu, çarpıntı, varikosel, bacaklarda şişlik olabilir. 

Kanserin yayılım yaptığı organa göre ağrı, öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma, kemik ağrısı, baş ağrısı, şuur kaybı, felç gibi belirtiler görülebilir.

uroloji
hematuri
prof. dr. sinan ekici
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir