Medimagazin logo

İntihal yapan öğretim üyesi meslekten atılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan "Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İntihal yapan öğretim üyesi meslekten atılacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Disiplin cezalarında değişiklik

Devlet ve vakıf üniversitelerinin öğretim elemanları ve memurlarına uygulanabilecek disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, meslekten ve kamu görevinden çıkarma cezaları yeniden düzenleniyor.

Buna göre, YÖK Başkanı, üst kuruluşlar ile bağımsız vakıf meslek yüksekokulu müdürleri de disiplin amiri olabilecek.

Yükseköğretim üst kuruluşları ve yükseköğretim kurumlarında disiplin amirlerince verilebilecek tüm cezaların kanunla belirlenmesi sağlanacak. Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, memur ve diğer personeline uygulanabilecek disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları olacak.

- Başkasının eserini kendi eseri gibi gösterenler meslekten çıkarılacak

Kanunla, kasten başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi gösterenler, üniversite öğretim mesleğinden çıkarılacak.

Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki kamu görevlileri, Devlet Memurları Kanunu'na ilaveten, terör niteliğinde eylemlerde bulunmaları veya bu eylemleri desteklemeleri, kanunların izin verdiği haller dışında siyasi partilere üye olmaları, amire, iş arkadaşlarına, personeline, hizmetten yararlananlara veya öğrencilerine fiili saldırıda veya cinsel tacizde bulunmaları, kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmaları, uyuşturucu ve diğer uyarıcı maddeleri kullanmaları, satmaları, hukuka aykırı olarak kurumun verilerini elde etmeleri, değiştirmeleri veya yok etmeleri halinde kamu görevinden çıkarılacak.

intihal
disiplin cezası
öğretim üyesi
üniversite
Yorum (2)
aydin sinal
intihal yapmadan nasil ögretim üyesi olunur? daha dogrusu intihal kavrami ne demektir ? ve kapsami sinirlari ne derece genistir? yazida "baskasinin eserini kendi eseri gibi gösterenler meslekten cikarilacak" deniliyor.yani bir kitabi,tezi,makaleyi Türkceye cevir altina imzani at,demekki bu Türkiyede intihal bu oluyor.Intihal in sinirlari demekki bu kadar genis tutuluyor."efendim insan biraz degistirerek cevirir" seklindeki yaklasim hosgörülüyor gibi bir anlam cikiyor. Latincesi "plagiat" olan intihal sanat ve akademik dünyada yapilan hirsizlik manasina gelir,bir eseri kendine maletmisin yada o eserden parcalar halinde asirmisin,bu bir evi tam soymaga veya evdeki sadece degerli esyalari asirmaya benzer.ikiside hirsizliktir. ne zaman intihal olmaz;cevirdigin eserin altina sadece kücük yaziyla "ceviren" diye ismini yazdigin zaman,veya aldigin bölümleri yazida dipnot seklinde yazarin ismini acikladigin zaman hirsizlik olmaz. bir zamanlar Prof.Ihsan Dogramacinin yegane kitabi olan"annenin el kitabi" ninda ingilizceden intihal oldugu ileri sürülmüstü,olay ne sekilde sonuclandi?bilmiyorum?lütfen bilen varsa yazsin. Gazeteci-tarihci Murat Bardakci bu intihal olaylarini sanat,tarih,dil,edebiyat dünyasinda ki misallerini pekcok defalar yazdi,bir ses getirdimi?hayir.Tip dünyasi farklimi? hayir.herkesin bildigi ama hickimsenin bulasmak istemedigi Intihal konusu akademik dünyada en menus hastaliktir ve devam edecektir.
10
Cevapla
Kaan Türk
İntihal suç. Bunun zaten TCK'da da karşılığı var. Asıl mesele haksız yazarlıktır. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar hoca adı verilen gaspçılar asistanların ya da klinikteki uzmanların yaptıkları çalışmalara hiçbir katkıları olmaksızın sadece kendi isimlerini değil, kendilerine yakın olan uzmanların isimlerini de baskı ve zorbalıkla yazdırmayı, kendi hakları biliyorlardı. Akademik çalışma yapan ya da en azından tez hazırlayıp yayın yapan herkes bilir bu kokuşmuş düzeni. Bununla ilgili neden bir girişimde bulunulmuyor acaba merak ediyorum. Birileri ucu bize dokunur diye mi korkuyor! Yoksa hakkın olmayan bir çalışmaya isim yazdırmak doğru mu görülüyor!
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir