Medimagazin logo

İşte Türkiye'de en sık yapılan tıbbi hatalar

Sağlık çalışanlarının hatalarını bildirmeleri için hayata geçirilen Güvenlik Raporlama Sistemi’ne, 2 ayda 4 bin 820 hata bildirildi. Hemşireler hatada ilk sırada yer alıyor
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - Lütfi ERDOĞAN
İşte Türkiye'de en sık yapılan tıbbi hatalar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık çalışanlarının hatalarını bildirmeleri için hayata geçirilen “Güvenlik Raporlama Sistemi"ne, 2 ayda 4 bin 820 hata bildirildi. Hataların 4 bin 79'u laboratuvar, 514'ü ilaç ve 227'si cerrahi konuda oldu. En sık bildirimi yapılan hata, “ameliyat bölgesinin işaretlenmemesi" ve “ameliyat tarafının tıraşlanmaması" oldu. İlaç hataları arasında “hatalı doz istemi" ve “elektronik ortamda yanlış ilaç seçimi" öne çıktı.

KLİNİK İŞLEM HAZIRLIĞINDA HATA YAPILIYOR

Sistemde dikkat çeken diğer hata bildirimleri şöyle:
-En çok hata, 08.00-12.00 saatleri arasında yapılıyor.
-Hata yapılan zaman dilimleri arasında ikinci sırada 12.00-16.00 saatleri geliyor.
-En çok hata yapan sağlık çalışanlarına bakıldığında cerrahi işlemlerde yüzde 37 ile hemşireler ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 30.8 ile uzman hekimler takip etti.
-İlaç hatalarında yüzde 29 ile hemşireler ilk sırada, yüzde 24.5 ile asistanlar ikinci sırada yer aldı.
-En çok hata yapılan yerler arasında yüzde 39.6 ile klinikler başı çekerken, yüzde 25.5 ameliyathaneler ikinci sırada.
-En çok hata yapılan alan klinik cerrahi işlem hazırlığı.
-İlaçta ise en çok ilaç istemi konusunda hata yapılıyor. İkinci sırada hazırlama, üçüncü sırada ise uygulama geliyor.

EĞİTİMLERE YÖN VERECEK
Sağlık Bakanlığı, hekimden hemşireye, asistandan temizlik görevlisine kadar herkesin tıbbi süreçlerle ilgili bildirdikleri hataları raporlayacak. Habertürk'ün haberine göre, rapor doğrultusunda sağlıkta eğitim politikaları yeniden ele alınacak. Hangi alanlarda ve konularda eksiklik olduğu tespit edilerek, hizmet içi eğitimlerde söz konusu alanlara ağırlık verilecek.

KİMLİK GİZLİ KALIYOR
“Güvenlik Raporlama Sistemi" ne hatasını bildiren sağlık çalışanının IP adresi, lokasyon bilgisi, kişi adı ve diğer bilgileri veri tabanına kaydedilmiyor. Böylelikle hatanın ne olduğu belirlenirken, sağlık çalışanının kimliği gizli kalıyor. Bakanlık, bu yolla hastaların sıklıkla şikâyet ettiği konularda sağlık çalışanlarının yaptığı hataları belirlemeye ve sorunları çözmeye çalışıyor.

güvenlik raporlama sistemi
tıbbi hata
doktor
hemşire
hatalıyım uygulaması
Yorum (4)
Surgeon
Ameliyat bolgesinin traslanmamasi bir hata değildir
7
Cevapla
bir ironi
bakmaları gereken sayıda hastaya bakıyorlar, hemşirelik dışında (dr'luk, teknisyenlik vs.) hiçbir iş yapmıyorlar, her yerde yeterli sayıda hemşire var, hem işlerine hem kendilerine hem de ailelerine yeterli zamanı ayırabiliyorlar, her şeyleri yerli yerinde ve tam daha ne istiyorlar da hata yapıyorlar acaba?
12
Cevapla
süzer
sağlık çalışanına orantısız iş yükü verirsen ...hata ve kaza kacınılmaz olur...sağlıkçı yöneticileri gözlerinden öperim...
9
Cevapla
tabib
Acillerden ambulans ile hastayı sevk edemezsen,sorun çıkar.çünkü kimse hastayı almak istemiyor.hasta yakını saldırır.hasta fenalaşır.uzmanı ararsın gelmez veya laf eder.her gün olan Tıbbi Hata.
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir