Medimagazin logo

Meyve sularına şeker ilavesi yasağı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaya göre, obezite ile mücadele kapsamında meyve sularına şeker eklemenin yasaklanacağı ve 1 yıl içinde yürürlüğe gireceği belirtildi.
Meyve sularına şeker ilavesi yasağı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın temel hedefinin gıda güvenilirliğini tarladan sofraya etkin bir şekilde sağlayarak, tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olduğu açıklandı. Son dönemde Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ekmekte tuzun azaltılması, kepek miktarının artırılması, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretilmesinin yasaklanması, temel gıda maddemiz olan ekmekte ve bazı geleneksel ürünlerde katkı maddelerinin kullanılmasının yasaklanması gibi devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yapıldığına dikkat çekildi.


Obezite ile mücadele için şekersiz meyve suyu

Yapılan açıklamada; "Hayata geçirilen mevzuat düzenlemeleri özellikle küresel boyutta tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile birlikte diyabet, hipertansiyon, gibi hastalıkların azalmasına ve özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olmasında katkı sağlayacaktır. Gıdalarda tuzun azaltılması çalışmalarına devam eden Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bugün yayımlanarak yürürlüğe giren TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ile gıdaların üretiminde kullanılan şekerin azaltılması çalışmalarına ve obezite ile mücadele kapsamında önemli bir adım daha atılmıştır" denildi.


1 yıl içinde yürürlüğe girecek

Yeni düzenleme ile yürürlükten kaldırılan 30 Aralık 2006 tarihli Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde meyve sularına 150 gram per litre ilave şeker katılmasına izin verildiğine işaret edilen açıklamada şunlar aktarıldı:

“Yeni düzenleme ile meyve sularında ilave şeker kullanılması yasaklanmaktadır. 150 gram şekerin yaklaşık 600 kcal olduğu düşünüldüğünde bu miktarın günlük diyetten çıkarılması tüketicilerimizin sağlıklı beslenmeleri adına önem arz etmektedir. Günümüzde meyve suyunun yanı sıra meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek gibi benzer ürünler de piyasada yerini almaktadır. Özellikle içerdikleri meyve miktarı bakımından meyveli içecekler ile aromalı içeceklerden farklı ürünler olan meyve suyu ve meyve nektarlarının tüketicilerimizin bilerek tüketmesi adına tebliğ ile yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda meyve suyu etiketlerinde ’yüzde 100 meyve suyu’ ve ’meyve suları ilave şeker içermez’ ifadeleri yer alabilecektir." Açıklamaya göre, tebliğin uygulanmasına yönelik halen faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2014 tarihine kadar, 31 Aralık 2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünlere 31 Aralık 2015 tarihine kadar geçiş süresi verildi.

meyve
sularına
şeker
ilavesi
yasağı
Yorum (2)
Dr Hakan
Bence çok güzel bir uygulama. Yıllardır meyve suyu adı altında en kötü meyvelerden elde edilmiş ve içine ne katıldığı belirsiz, vitamin şurubu kokulu şeyleri içiyorduk. Hollanda'ya gittiğimde görmüştüm, meyve suyu içince inanamadım, çok lezzetliydi, orada meyve suları gerçek meyve suyuydu ve her meyvenin suyu vardı. Bir de marketlerde meyve suları süt yoğurt peynir gibi soğuk yerde saklanması gereken ve dondurulmuş gıdaların bulunduğu bölüm kapısı bulunan ayrı bir oda şeklinde idi. İçeri girince almak istediğiniz şeyi bir an önce alıp çıkıyorsunuz, o açıdan iyiydi. Bizde elektrik tüketimini azaltmak için akşamları marketlerde dolapların fişleri sökülüp sabah takılıyor. Artık içindeki gıdalara ne oluyor Allah kabul etsin tarzında bir durum. Hiç unutmuyorum bir markette sucuk bozulmuş ve onu kaplayan naylon balon gibi şişmiş. Muhtemelen bakteriyel proliferasyon sonucu oluşan gaz. Kasiyer kıza gösterdim, malı satmak için "bunların içine hava basılıyor" efendim dedi. Bende doktor olduğumu, sucuklara hiçbir zaman hava basılmadığını aksine vakumlu olduğunu, diğer sağlam ürünlerden bir tane getirerek gösterdim. Bunların yenildiği takdirde botilismus denilen çok öldürücü bir mikrop taşıyabileceğini söyleyip iade etmelerini istedim. İşte sağlığımız eğitimsiz bir kasiyer kızın elinde.Başka bir vatandaş olsa belki inanıp alabilirdi...
0
Cevapla
leyla özel
Çok geç kalmış uygulama . Meyve suları, kola gazoz, bisküvi, çikolata reçel herşey de şeker olsa yine de iyi glikoz şurubu var. Halk hala zehirlenmeye devam ediliyor. Bence glikoz şurubu na da acilen yasak getirilmeli. Çoğu Avrupa ülkesinde yasak.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir