Medimagazin logo

Özel hastanede sezaryen patlaması

Türkiye genelinde geçen yıl gerçekleşen 1 milyon 326 bin doğumun 694 bini sezaryen yöntemiyle yapıldı. Özel hastanelerde sezaryen doğum oranının yüzde 70’e ulaştığı ortaya çıktı.
Kaynak: STAR - Ahmet Fatih Erturan
Özel hastanede sezaryen patlaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında Türkiye genelinde gerçekleşen 1 milyon 326 bin doğumun 611 bin 585 normal, 694 bini ise sezaryen yöntemiyle yapıldı. Genelde sezaryen oranı yüzde 52 seviyesindeyken özel hastanelerde oranın yüzde 70’e ulaşması dikkat çekti. Uzmanlara göre sezaryenin normale göre 3 katı daha maliyetli özel hastaneleri bu yöntemi kullanmaya itiyor.  Bakanlık anne ve bebek sağlığı için riskli olan uygulama konusundaki bilinçlendirme kampanyalarında sezaryeni kamuda indirmeyi başardı. Ancak sezaryenin özel hastanelerde artarak devam ettiği görüldü. Bakanlığın istatistik verilerine göre 2014 yılı devlet hastanelerinde yapılan toplam 704 bin doğumun, 431 bini normal, 258 bini sezaryen ile yapıldı ve sezaryen oranı devlet hastanelerinde yüzde 37 olarak kayıtlara geçti.

 

Ücret üç misli katlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere normal doğum ile sezaryene aynı ücreti öderken bu hastaneleri tercih eden vatandaşlar, normal doğuma göre hastaneye hemen hemen 3 kata varan ücretler ödüyor. Bu durumda hastanelerin işine geliyor.  Konuyla ilgili bilgi veren Uzman Hekim Burhan Köseoğlu normal doğum ile sezaryen hakkında şöyle konuştu:

 

En uygunu normal doğum 

“İnsan fizyolojisine en uygun doğum normal doğumdur. Dolayısıyla normal doğumda anne karnındaki çocuğun aşama aşama dünyaya gelmesi hem anne sağlığı hem de çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Eğer çocuk çıkması gereken zamanda çıkar ise çıkışı sırasında ciğerlerindeki suyu boşaltır ve çıkarken anne de bazı fizyolojik olayları tetikler. Sezaryende ise anneye anestezi verilir. Anestezi anneyi doğum sırasında sancı hissi verdirmez ve sancı hissinin olmaması nedeniyle anne sütü sağlayamaz. Diğer yandan çocuğu düşündüğümüzde ise çocuk anne karnından kesilerek alındığında hem ciğerlerindeki suyu boşaltamaz hem de çocuk anne sütünü geçici olarak emmek istemez. Bu durumda çocuğun gelişimi açısından bu durum önem arz ediyor.

 

Anne günlerce acı çekiyor

Sezaryene göre normal doğum yapan kadın birkaç saatlik sancısı dışında ağrı çekmez ve doğumdan hemen sonra normal yaşantısına devam edebilir. Sezaryenli doğum yapan kadın ise anestezi etkisiyle doğumda sancı çekmez fakat anestezinin etkisi geçtikten sonra bir gün yatakta dinlenmek zorundadır. Acıları günlerce sürer ve ihtiyaçlarını gidermek için birkaç gün birilerinin kendisine yardım etmesi gerekir. Sezaryen bir nevi ameliyat olduğu için dikişli yerlerinin enfeksiyon kapma riski de yüksektir. 

 

En fazla Tunceli en az Ardahan sezaryen oluyor

İllere göre sezaryen oranları incelendiğinde Tunceli yüzde 73 ile birinci sırada yer alırken sırasıyla yüzde 68 ile Uşak, yüzde 67 ile Zonguldak, Antalya ve Edirne en çok sezaryenin yapıldığı iller oldu. Sezaryenin en az başvurulduğu il ise yüzde 24 ile Ardahan olurken, yüzde 25 ile Kilis, yüzde 26 ile Ağrı sezaryenin en az olduğu illerde başı çekti. Öte yandan İstanbul’da sezaryenle doğum oranı da yüzde 57, Ankara’da yüzde 53 ve İzmir’de yüzde 64 olarak gerçekleşti.

özel
hastanede
sezaryen
patlaması
Yorum (19)
mehmet kaya
Günaydın...
0
Cevapla
Osman D
Sezeryan konusunda Sağlık Bakanlığı'nın halka ve hekimlere zorlayıcı telkinler yapmasını doğru bulmuyorum. Bir kere kabul edin, etmeyin: Günümüzde sosyal düzeyi yüksek, çalışan kadın fazla doğum yapmıyor. Yaptığını da sezeryanla yapmak istiyor. Ne yapacaksınız? Kadının başına silah mı dayayacaksınız? İlla da normal doğuracaksın diye. Diyelim aileyi normal doğuma zorladınız. Doğum travması sonrası da çocuk spastik oldu. Gelip de mahkemede sizi sağlık bakanı mı kurtaracak? Özeldeki artış da bu talepten kaynaklanıyor. Kendi adıma ben Kadın-Doğum uzmanı olsam her iki yöntemin de avantajlarını ve dezavantajlarını aileye açıkca anlatır, kararı kendilerine bırakırım. Onam formunu güzelce imzalatır, işime bakarım.
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
SEZARYEN NEDEN PATLADI? Sezaryendeki artışın pek çok sebebi var: BİR: Cerrahi ve anestezi tekniklerin gelişmesiyle sezaryenle ilgili riskler azalmış ve güvenirliliği artmıştır. İKİ: Doktor sezaryeni tercih eder çünkü normal doğumun ne zaman olacağı hiç belli olmaz; oysa sezaryen doğum doktor için de kadın için de uygun olan bir gün ve saatte yapılır. Doktor için sezaryen doğumun daha az sıkıntılı olması yanında maddi kazancı da daha fazladır. ÜÇ: Günümüz kadını için de zaman önemli bir unsurdur; çalışan anne adayları normal doğumu bekleyerek zaman kaybetmek istemezler. İzin ve tatiller buna göre ayarlanır. Sezaryen doğumun anestezi ile gerçekleştirilmesi de acı çekmekten korkan kadınlar için çok cazip olabilir. DÖRT: Kadınlar modayı yakından takip etmeyi ve birbirini taklit etmeyi sever. Sezaryen de doğumdaki modadır. BEŞ: Sezaryen doğum özel hastaneler ile ilaç ve tıbbi malzeme endüstrisi için de daha çok kazanç demektir ve onlar tarafından da özendirilmesi söz konusudur. ALTI: Sezaryen doğumlardaki artışta “defansif tıbbın” da büyük önemi vardır. “Sezaryen yaptığı için dava edilen hekim yoktur” ama sezaryende geciktiği için veya yapmadığı için dava edilen pek çok hekim vardır. Hastası ile sorun yaşamak istemeyen hekim hastayı türlü bahanelerle sezaryene teşvik edebilir. Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/05/27/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/basbakan-haksiz-sehirli-kadin-normal-dogum-yapamaz/
0
Cevapla
Sadullah Özkan
Yanlış bilgilendirme yapmayalım lütfen. Performan sistemine göre Devlet hastanelerinde yapılan sezeryanın puanı: 150 Normal doğumun puanı: 450 Bu durumda sezeryanın maddi kazancı daha fazla olmuyor sanırım.
0
Cevapla
Dr.Turgay
Normal doğum sonrası oluşan komplikasyonlara trilyonluk davalar açılıyor,neden sezeryana alınmadı diye.Almanya gibi ülkelerde bu parayı hastane ödüyor,doktorsa birkaç bin eurodan sorumlu.bu korkuyla hiçbir doktor normal doğuma girmeyecek hale gelecek,siz hala neden arıyorsunuz...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir