Medimagazin logo

Özelde çalışan hekimlere uyarı: O sözleşmeyi imzalamayın!

Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklama
Özelde çalışan hekimlere uyarı: O sözleşmeyi imzalamayın!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu, 25.12.2015 tarihli “Duyuru” ile 1.1.2016 tarihinden itibaren özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlere ek sözleşme imzalatılıp kendisine gönderilmesini istemiştir. 

Sözleşme ile hekimlerden SGK’nin Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi hükümleri doğrultusunda Sözleşmenin 14.8 numaralı maddesini bildiği ve bu hükümde belirtilen yükümlülükleri aynen kabul ettiğini beyan etmesi istenmiştir.

Söz konusu 14.8. numaralı düzenlemede “Sağlık Hizmet Sunucusu, hekimlerin bu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesine bağlı olarak yapıldığı tespit edilen yersiz ödemelerin Kuruma geri ödenmesinde, SHS ile birlikte müteselsilen sorumlu olduğunu ve Kanunda kendisine yüklenen sorumluluk ve cezai müeyyideleri bildiğini belirtir ifadelere yer verilen sözleşmeyi, başvurusu sırasında Kurum ilgili birimine iletmekle yükümlüdür.” ibaresi bulunmaktadır.

Oysa bu sözleşme Sosyal Güvenlik Kurumu ile hekimlerin çalıştığı sağlık kuruluşu arasında düzenlenmekte, hekim tarafı olmadığı bir sözleşme ile neden kaynaklandığını dahi bilmediği bir geri ödemeden/cezadan zincirleme olarak maddi ve idari bakımdan sorumlu tutulmak istenmektedir.

SGK’nin kapsamını hekimlerden bağımsız olarak belirlediği ve sürekli bir biçimde değiştirdiği geri ödeme kurallarına ve idari düzenlemelere uymadığı gerekçesi hastanelere yapılan ödemelerin geri ödenmesinde hekimden taahhüt istenmesi kabul edilemez.

Elbette hekimler,  hekimlik mesleği ile ilgili tıp kurallarına, hekimlik meslek etiği ilkelerine aykırı olarak bir hizmet veriyor iseler sonuçlarından hukuken sorumludur. Buna ilişkin hukuksal normlar zaten yürürlüktedir.

Öte yandan eğer bir hukuka aykırı bir ödeme söz konusu ise  bu parayı alan hekim değil, hastanenin, özel sağlık kuruluşunun kendisidir. Doğal olarak ve hakkaniyet gereği hukuka aykırı bir edinim söz konusu ise geri ödemeyi de hastane yapmalıdır. Bu taahhütle, bir hekim, söz gelimi yıllar önce kapanmış bir hastane ve tıp merkezine yapılan yersiz ödeme nedeniyle müeyyide ile de karşı karşıya kalabilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun üstün kamu gücünü kullanarak hekimlere hastanelerin yerine geçerek haksız ödemelerden  sorumlu olduklarını kabul etme, bu yönde sözleşme imzalama zorunluluğu getirmesi öncelikle çalışma hürriyetinin hukuka aykırı olarak ihlalidir. Ayrıca Medeni Kanun uyarınca bulunması gereken iyiniyet kurallarına ve Borçlar Kanunu’nun sözleşmelere ilişkin ilkelerine aykırıdır.

Hastanelerin sözleşmelerinin iptal edilmemesi, hekimlerin işini kaybetmemek için bu sözleşmeleri imzalamak zorunda kalacağı düşünüldüğünde karşılıklı edimler arasında açık bir oransızlığın oluşacağı hekimin zarar gören olarak zor durumda kalacağı açık olup Türk Ceza Kanunun 117. Maddesinde İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali suçunun yanı sıra Borçlar Kanunu’nun aşırı yararlanma yasağının da ihlal edilmesi söz konusudur.

Türk Tabipleri Birliği, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 14.8 madde içeriğinin düzeltilmesini ve uygulamanın durdurulmasını yazılı olarak talep etmiştir.

Özel Sağlık Kuruluşlarından bu hukuka aykırı işlemi hekimlere yansıtmamalarını,

Hekimlerimize söz konusu ek sözleşmeyi imzalamamalarını, sözleşmelerine yalnızca “hekimlik mesleği ile ilgili tıp kurallarına, hekimlik meslek etiği ilkelerine aykırılık halinde genel hükümler uyarınca sorumlu tutulabilecekleri” yönünde hüküm koymalarını duyururuz.

Saygılarımızla.                                                                                    

çzel hekimlik
sözleşme
sgk
ttb
ek sözleşme
Yorum (1)
ÖMER HAYYAM
EN ÖNEMLİ HABER BU VE HİÇ YORUM YOK.... KARA LİSTEYE GİRMİŞ VEYA GİREBİLECEK BİR İŞLETME VE ONUNLA İLİŞKİLİ TÜM DOKTORLARI YOK ETME PLANI, HACİZ KISKACINA ALMA, BORÇLANDIRMA İLE YOK ETME PLANIDIR. SİSTEME 10 BİN USULSÜZ HASTA YÜKLENİR VE TOPLUCA YOK EDİLİRSİNİZ.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir