Medimagazin logo

'Psöriyaziste üç yenilik var'

26. Ulusal Dermatoloji Kongresi, 19-23 Ekim 2016 tarihleri arasında, Türk Dermatoloji Derneği iş birliği ile Antalya’da düzenlendi. Dermatoloji alanında psöriyazisten ekzemaya, deri kanserlerinden kozmetik dermatolojiye kadar çok sayıda oturum düzenlendi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Psöriyaziste üç yenilik var'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

26. Ulusal Dermatoloji Kongresi, Türk Dermatoloji Derneği iş birliği ile 19-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.

 

Kongre konuşmacılarından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu,  Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve kongre düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Rebiay Kıran ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kongrede ele alınan konular ve yenilikler ile ilgili Medimagazin’e açıklamalarda bulundu.

 

 

 

“Hedefimiz, hastalığı hiçbir belirti kalmayacak şekilde tedavi etmek”

Psöriyazisin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Murat Borlu, “Psöriyazis halk arasında sedef hastalığı olarak biliniyor. Bu hastalık 2000’li yıllardan sonra hem hasta açısından hem de beraberinde ortaya çıkan hastalıklar açısından farklı bir hastalık olarak ele alınmaya başlandı. Psöriyazisin nasıl bir hastalık olduğu ile ilgili yeni bilgiler elde ettik ve tedavileri bu yeni bilgiler ışığında yenilemiş bulunuyoruz. Bu gelişmelerle birlikte hastalarımıza daha faydalı tedaviler uyguladığımızı düşünüyoruz.” dedi.

 

 

Psöriyazis tedavisinde hedefin sadece hastalığı kontrol altına almak değil, hastalığı hiçbir belirti kalmayacak şekilde tedavi etmek olduğunun altını çizen Borlu, “Tedavideki amacımız, eşlik eden kalp hastalığı ve diğer metabolik sendromları engellemek.  Tabii idealimiz bunu kalıcı olarak başarmak.  Şu an bunu başarabildiğimizi düşünüyoruz; ama kalıcı hâle getirmek için de çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Psöriyaziste üç yenilik var”

Psöriyazis artık tüm yaşamsal faaliyetleri etkileyebilen bir hastalık olarak değerlendiriliyor.   Hastalığın değerlendirilmesinden üç yeniliğin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Borlu, “Birincisi, sedef hastalığı; sadece deride görünen bir hastalık olmadığını, hastalarımızın tüm yaşamsal faaliyetlerini etkileyebileceğini öğrendiğimiz bir hastalık oldu. İkincisi, hastalığın sebepleri ile ilgili birtakım yeni bulgular elde edildi ve üçüncüsü de bu bulgular doğrultusunda tam hedefe yönelik; hastalığa sebep olan sitokinler dediğimiz sebepleri hedefleyen tedaviler ortaya çıktı.” açıklamalarında bulundu.

 

“Türkiye’de sağlık kuruluşlarına başvuru az”

Psöriyazis hastalığının Türkiye’de görülme sıklığının dünya verileri ile eş değer olduğunu söyleyen Borlu,  psöriyazisin toplumda yüzde 2 oranlarında görüldüğünü, ancak Türkiye’deki hastaların sağlık kuruluşlarına başvurma ve tedavi almada dünyaya oranla daha az sayıda olduğunu belirtti.

 

“İlaçta nanoteknolojiye yönelim söz konusu”

Kongre düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Rebiay Kıran, “Bu sene 26. Ulusal Dermatoloji Kongresi’ni Türk Dermatoloji Derneği ile ortaklaşa düzenledik. Dermatoloji alanındaki en geniş kapsamlı ve katılımlı kongrelerden biri oldu. Yaklaşık bine yakın meslektaşımız bu kongreye katılım sağladı.” dedi.

 

Kongre kapsamında atopik ve kontakt dermatit gibi çeşitli ekzema tipleri, psöriyazis, akne ve deri kanserleri gibi başlıklar altında çok sayıda toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden Kıran,  “Yaklaşık 180 hocamız ile dermatoloji alanına giren her türlü konuyu ele aldık. İlaç alanında nanoteknolojiye yönelim söz konusu ve hedefe yönelik biyolojik tedaviler geliştiriliyor. Kongrede bu alanlardaki son ürünlerin tanıtımlarının yapılmasının yanı sıra bu ürünleri kullanan hekimler de deneyimlerini paylaştı.” şeklinde konuştu.

 

 

“Korsan kozmetik ürünler engellenecek”

Kozmetik alanda üretilen korsan ürünlerle mücadele için Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde oldukları bilgisini veren Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı Tıbbı Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı da kongremize katılım sağladı.  Özellikle kozmetik alanda korsan olarak üretilen ürünleri engellemek adına birlikte nasıl yol alabiliriz ile ilgili bir panel düzenledik. Bakanlıkla iş birliğimiz devam edecek.  Bu, kongrenin güzel ve yeni taraflarından biriydi.” açıklamalarında bulundu.

 

“Sosyal yönü kuvvetli bir kongre düzenledik”

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, bu sene düzenlenen kongrede bilimsel programın Kocaeli Üniversitesi, sosyal programın ise Türk Dermatoloji Derneği tarafından üstlenildiği bilgisini verdi.

 

Yılmaz, “Bu kongreyi düzenlerken katılımı artırmak adına önemli adımlar attık. İki yıl önceki kongremizi de bu otelde yapmıştık ve katılımı artırmak için konaklama ücretinin yüzde 20 azaltılmasını sağladık.  Birinci hedefimiz buydu ve bunu gerçekleştirdik.

 

İkinci hedefimiz de kongreye bildiri ile katılan uzman ve asistanların katılımını artırmaktı.  Daha önce 50 olan kontenjanımızı bu sene 120’ye çıkardık ve uzman, asistan ve emekli hekimlerimizi de kongre kayıt, konaklama ve transfer ücretini almadan kongremize dâhil ettik.  Amacımız katılımı artırmaktı, bunu da başardık.” dedi.

 

Kongrede 700’ü dermatoloji uzmanı olmak üzere toplam bin 100 katılımcı olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Yılmaz, “Aslında katılımcı sayısının daha fazla olmasını bekliyorduk; ancak son dönemde yaşanan çalkantılar katılım sayısını azalttı.  Bütün olumsuzluklara rağmen rakam korktuğumuz gibi olmadı.   Bu da hem bilimsel programın hem de organizasyonun genelinin ne kadar iyi olduğunu gösteriyor, insanlar vazgeçmediler.” ifadelerini kullandı.

 

Kongre bilimsel programının güçlü olmasının yanı sıra, sosyal açıdan da çok sayıda aktivitenin düzenlendiğini dile getiren Yılmaz, “Kongreyi birbirini hiç tanımayan insanların bir şeyler paylaşabildiği, arkadaşlıkların pekiştirildiği ve yorgunlukların atıldığı bir ortam olarak düşünmüştük.  Bunlar için de derneğin birtakım aktiviteleri oldu.  Örneğin; meslektaşlarımızın bizzat solist olduğu bir konser düzenledik. Yaban hayatı ile ilgili, kongre katılımcısı yarı profesyonel fotoğrafçı arkadaşlarımızın fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf sergimiz vardı.  Bunun kitabını da bastık ve bu fotoğrafları kongre katılımcılarımıza hatıra olarak dağıttık.  Başka bir akşam da “Ben Bilmem Hocam Bilir” adlı bir yarışma düzenledik ve herkesin içindeki çocuk ortaya çıktı. Orada hoca, asistan, uzman ayrımı olmaksızın çok güzel eğlendik.” dedi.

ulusal dermatoloji kongresi
turk dermatoloji dernegi
prof. dr. murat borlu
rof. dr. rebiay kiran
prof. dr. ertan yilmaz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir