Medimagazin logo

Sedef hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?

Sedef hastalığı deri hastalıkları arasında en çok bilinen hastalık türüdür ve hemen her yaştaki insanda görülebilen kronik bir hastalıktır.
Kaynak: SABAH
Sedef hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastalığın kesin olarak oluşum sebebi bilinmemektedir. Fakat hastalığa sebep olan hastalığı tetikleyen faktörler vardır bunlar, ani şoklar sıkıntı, gerginlik, sevgi eksikliği, diş çürükleri, bademcik iltihabı, idrar yolu iltihabı, çarpma ve kaşıma gibi zedelenmeler etki yapar.

Günümüzde hastalığın oluşumu ile ilgili yapılan araştırmalarda ortak olarak elde edilen sonuç bu hastalığın bazı ilaçlar çeşitli bakteri ve virüsler derinin tahrişi veya güneş yanıkları sonucu açığa çıkan proteinler akyuvarları uyarır. Bu duruma tepki olarak akyuvarlar ürettiği çeşitli maddeler epidermis denilen üst deri tabakası hücrelerinin aşırı çoğalmasına ve deri damarlarının genişlemesine neden olur. Bundan dolayı normalden beş altı kat daha fazla deri hücresi oluşur. Aşırı derecede deri oluşunca üst yüzeydeki deriler yeterince olgunlaşıp atılamaz ve deride kızarma pullanmalar olur.

SEDEF HASTALIĞI NASIL BAŞLAR?

Sedef hastalığı oluşumunda deri de kırmızı plaklar meydana gelir ve bu plakların üzerinde türüne göre beyaz ya da sarı iltihaplanmalar ya da çatlamalar görülür. Bu durum bazen bölgesel bazen de tüm vücudu kaplayacak şekilde olabilir. Bölgesel olan türlerde ilaç ve krem ile tedavi edilme şansı daha yüksektir. Fakat tüm vücudu kaplayan türlerinde hastahanede yatarak tedavi olmak gerekir. Bölgesel olarak meydana gelenlerde el ve ayakta bel de kalçada sırt bölgesinde saç diplerinde en çok plaklar oluşur. Ve genellikle beyaz kabuk tutmuş şekildedir. Sedef hastalığının tam olarak sebebi bilinmediğinden tedavi edilme aşamasında da amaç en az yan etki ile olabilecek en iyi iyileşmeyi sağlamaktır.

Bu hastalığın tedavisinde her hastaya uyan tek bir tedavi yöntemi yoktur. Her hasta için hastalığın şiddeti ve kişinin etkilenme durumuna göre tedavi yöntemleri uygulanır.

Öncelikle deriye sürülen kremler ile tedavi edilmeye başlanır ve yirmi yirmi beş gün içerisinde olumlu sonuçlar alınır. Eğer olumlu sonuç alınmazsa tedaviye ultraviyole ışınları ile devam edilir. Bu süreçte de 15-20 gün tedavinin etkisini göstermesi açısından yeterli olacaktır bu tedavi de etkili olmayınca ağızdan alınan iğne ve serumlar devreye girer.

sedef hastaligi
sedef hastaligi nasil baslar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir