Medimagazin logo

‘Tedavi edilmeyen romatizmal hastalıklar kalıcı hasara neden olabilir’

Prof.Dr.Bodur: ‘’Halk arasında eklem romatizması olarak bilinen artrit eklemlerin iltihabi bir hastalığıdır. Hastalık zamanında ve etkin tedavi edilmezse organlarda kalıcı hasara yol açabilir.’’ 
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Tedavi edilmeyen romatizmal hastalıklar kalıcı hasara neden olabilir’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) tarafından düzenlenen Türk Romatoloji Kongresi 22-26 Mart tarihlerinde, Antalya’da gerçekleştirildi. 

Türk Romatoloji Kongresi ile ilgili yapılan basın toplantısına, TRASD Başkanı Prof. Dr. Hatice Bodur, Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Birtane ve TRASD Genel Sekreteri Prof. Dr. Figen Ayhan katıldı. 

Prof. Dr. Hatice Bodur, "Romatizmal hastalıklarda erken teşhis ve doğru tedavi uygulanması, eklemlerde kalıcı hasar ve sakatlıkları önemli ölçüde önler. Hastalık zamanında ve etkin tedavi edilmezse organlarda kalıcı hasara yol açabilir" dedi.

‘’Hastalık etkin tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açabilir’’

Romatizmal hastalıklarda erken tanı ve etkin tedavi ile hastalığın tam olarak kontrol altına alınmasının artık hayal olmadığını ifade eden Bodur,  ‘’Halk arasında eklem romatizması olarak bilinen artrit eklemlerin iltihabi bir hastalığıdır. Eklemlerdeki iltihap sonucunda ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı gelişir. Romatizmal hastalıklarda erken teşhis ve doğru tedavi uygulanması, eklemlerde kalıcı hasar ve sakatlıkları önemli ölçüde önler. Hastalık zamanında ve etkin tedavi edilmezse organlarda kalıcı hasara yol açabilir.’’ açıklamasında bulundu.

‘’Romatizmal hastalıklardan korunmak için bağışıklığınızı güçlendirin’’

Bağışıklık sisteminiz vücudu hastalıklara karşı koruyan bir güvenlik görevlisi gibi olduğunu ifade eden Bodur, ‘’Romatizmal hastalıklarda, bağışıklık sistemi hücreleri eklemlere saldırarak eklemlerde ağrıya, şişmeye ve iltihaba neden olur. Ruhsal ve bedensel her türlü stres hastalıkları tetikler. Düzenli egzersiz yapmak, stres ve sigaradan uzak durmak romatizmal hastalıkların riskini azaltır.’’ ifadelerini kullandı.

Romatoid artrit sıklıkla el eklemlerinde görülüyor

Romatoid artrit kadınlarda ve 30-40 yaş grubunda daha sık görüldüğü bilgisini veren Bodur, ‘’Hastalık genellikle kendini eklemlerde ağrı, şişlik, sabah tutukluğu, hareket kısıtlılığı, halsizlik ve yorgunluk ile gösterir. Sıklıkla el eklemlerinde görülür ve bu nedenle hastanın günlük yaşamında zorluklara neden olur. Ayrıca cilt, göz, akciğer, kalp ve böbrek gibi diğer organlarda etkilenebilir.’’ dedi. 

Ankilozan spondilit nedir?
Hastalığın en büyük belirtisi omurga rahatsızlığı ve 3 aydan uzun süren, istirahatle geçmeyen, gece uyandıran ve sabah tutukluğuna yol açan bel ağrısı şikayeti çok sık görülüyor. Uzmanlara göre, erkeklerde ve daha genç yaşta görülen hastalık iş gücü kaybına da neden oluyor.

Biyolojik tedavilerle hastalar yeniden doğmuş gibi

Bodur, ‘’Moleküler biyoloji, immünoloji ve ilaç endüstrisindeki gelişmelerle, 90’ların sonlarından itibaren romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan biyolojik ajanlar “biyolojik çağı” olarak adlandırılan dönemi başlatmıştır. 

Bu dönem ile birlikte Romatoid artrit, Ankilozan spondilit, Sedef hastalığına bağlı artrit (psöriatik artrit) ve diğer romatizmal hastalıkların tedavisinde pek çok yeni ve önemli gelişme kaydedilmiştir. Başta metotreksat olmak üzere geleneksel hastalık modifiye edici ilaçlar halen ilk seçenek olmakla birlikte biyolojik ajanların bulunması çok önemli bir gelişmedir.’’ şeklinde konuştu. 

Biyolojik tedavilerin uygun hastalarda kullanılması durumunda hem eklem hasarının önlendiğini hem de yaşam kalitesinin arttığına değinen Bodur, tedavideki hedefin artık hastalığı tamamen ortadan kaldırmak ya da aktivitesini azaltmak olduğunu ifade etti.


 

romatoloji
kongre
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir