Medimagazin logo

Tıbbi literatür sosyal medyada

Tip eğitimi sürekli ve güncel bilginin takip edilmesi gereken yoğun bir süreç. ‘’Türk Aile Hekimliği Dergileri” Facebook grubu ile hem Türkçe hem de yabancı makaleler ile hekimlere zengin bir literatür kaynağı sunuyor
Tıbbi literatür sosyal medyada
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uzm. Dr. Erol Yayla Medimagazin’e yaptığı açıklamada, ‘’Poliklinikte bakılan hasta sayısının fazla olması, değişen uygulamalar ve hekimin çalışma koşullarının zorluğu hekimin kendini geliştirmek için yeterli motivasyonu bulamamasına neden oluyor. Defansif tıp uygulamasının kaçınılmaz sonucu olarak negatif defansif tıp kavramı ortaya çıkıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Birinci basamak hekimlerinin reçeteleme maliyetlerinin düşük olması, koruyucu hekimlik uygulamalarının yoğunluğunu nedeniyle, hekimlerin bilimsel yönde gelişmelerinin olanaksızlığına değinen Yayla,

‘’Güncel tıbbi bilgiler, baş döndürücü sayılara ulaşan bilimsel dergiler ve yayınlanan makaleler kocaman bilgi yığınları içinde hekimin seçim yapmasını zorlaştırıyor.  Güncel bilgi kaynaklarına ulaşım zorluğu ve kaynakların çoğunlukla İngilizce olması da ayrı bir zorluktur.

Hekimlerin yaşadığı bu zorluğu aşmak ve güncel tıbbi bilgilerin, makalelerin paylaşılması amacıyla 7 Haziran 2014’te Uzm. Dr Erdinç Yavuz tarafından, Facebook’ta  “Türk Aile Hekimliği Dergileri” kuruldu.  Başlangıçta sadece Türkçe dergilerden kaynaklanan makalelere yer veriliyordu. Daha sonra yabancı makalelere de yer verilmeye başlandı. ‘’ açıklamalarında bulundu.

Facebook üzerinden paylaşılan makaleler hakkında yorum yapılabilmesi nin avantajına değinen Yayla sunları kaydetti:

‘’Bugün Facebook grup üye sayısı 2 bin 800’ü geçti. Bugüne kadar grubu belli aralıklarla destekleyen iki ayrı dergi oldu. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş, Baş Editörlüğünü Prof.Dr.Nafiz Bozdemir’in yaptığı ‘Turkish Journal of Family Medicine ve Primary Care’ (TJFMPC) dergisi ve editörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr.Melahat Akdeniz’in yaptığı ‘RB’ dergisi.

Ayrıca Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği de literatür takibimizden aktif olarak faydalanmaktadır. Yine aile hekimliği uzmanlarının bir araya geldiği bin 600 kişilik bir e-posta grubunda da düzenli olarak güncel literatür bilgileri paylaşılmaktadır.’’

Sadece hekimlerin üye olarak kabul edildiği “Türk Aile Hekimliği Dergileri” Facebook grubu kongre tanıtımları ve reklamlarını de karşılıksız destekliyor ve çok yakın bir zamanda ‘’makale takip’’ uygulaması ile ios ve android akıllı telefonlardan da takip edilebilecek.

 

 

tıbbi literatür
sosyal medya
facebook
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir