Medimagazin logo

Türk nörologlar Afrika’daki meslektaşlarına başağrısı eğitimi verdi

Uluslararası Başağrısı Derneği, Afrika Nöroloji Derneği ve Türk Nöroloji Derneği’nin desteklediği 1. Afrika ve 2. Ortadaoğu Kuzey Afrika Ülkeleri Başağrısı Toplantısı 6-9 Nisan 2017 tarihleri arasında Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlendi.
Türk nörologlar  Afrika’daki meslektaşlarına başağrısı eğitimi verdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Başağrısı konusunda uzman doktorlar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof Dr. Hayrunnisa Bolay, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof Dr. Aynur Özge, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof Dr. Derya Uludüz ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof Dr. Necdet Karlı başağrısı tanı ve tedavisi konusunda deneyimlerini Afrikalı hekimlerle paylaştılar. Türk doktorlar meslektaşlarına uygulamalı kurs vererek baş ağrısının ilaçsız edavisi konusunda eğitim verdiler. 

Türk Nöroloji Derneğinin desteklediği toplantıya Kuzey Afrika ülkeleri yanında Sahra altı Afrika ülkeleri Ortadoğu ülkeleri ve Arap yarımadası ülkelerinden geniş bir katılım sağlandı.  Toplantıda Türk hekimler nöroloji uzmanlarının yanı sıra, hemşire ve pratisyen hekimlere yönelik klinik uygulamada kolaylık sağlayan eğitimler verdi. 

Uluslararası Başağrısı Derneğinin Afrika açılımı derneğin Yönetim kurulu üyesi olan Prof Dr. Hayrunnisa Bolay tarafından 2 yıl önce başlatıldı. 2015 yılında İstanbul’da düzenlenen ‘Birinci Türk-Pan Afrika Başağrısı ve Ağrı yönetimi’ adı altında düzenlenen TIKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı), IHS (International Headache Society) ve TND (Türk Nöroloji Derneği) tarafından desteklenen ilk toplantıya Afrika’nın farklı bölgelerinden 80 doktor katıldı.  Beş gün süreyle teorik ve uygulamalı eğitimi Dünyanın en tanınmış başağrısı uzmanları ve Türk doktorlar tarafından eğitim verildi karşılıklı gereksinimler ve atılacak adımlar planlandı ve sonraki toplantıların Afrika’da yapılarak daha geniş gruplara ulaşılması planlandı. O tarihten sonra düzenlenen 2. Toplantı Marakeş’te gerçekleştirildi ve ağrı eğitimi verildi.  

Toplantının Afrika’ya özgü ağrı hastalıkları, tedavi seçenekleri tartışıldı ve Sahra altı Afrika ülkelerinde  migren görülme sıklığının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu ve başağrısının en fazla Sıtmaya ikincil ortaya çıktığı vurgulandı. Etiyopya’da 2 Milyon kişiye 1 nöroloğun düştüğü ve Fas’da 250 bin kişiye 1 nöroloğun düştüğü bu nedenle çoğu Afrika ülkesinde başağrısı için başvuracakları hekim yetersizliği vurgulandı. Sahra altı ülkelerde en yakın sağlık kurumunun 800 km mesafede yer alması acil bir durumda veya takiplerde karşılaşılan güçlükleri gösterdi. 

nöroloji
baş ağrısı
afrika
prof dr. hayrunnisa bolay
prof dr. aynur ozge
prof dr. derya uluduz
prof dr. necdet karli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir