Medimagazin logo

‘Türkiye’deki 11 milyon erkeğin problemlerini ele aldık’

Türkiye’de 11 milyon erkek ürolojik ve androlojik problemler yaşıyor. Ancak bu sayı içinde hekime müracaat edenlerin oranı yüzde 10’u geçmiyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Türkiye’deki 11 milyon erkeğin problemlerini ele aldık’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

25. Ulusal Üroloji Kongresi Uluslararası Prostat Forumu (International Prostat Forum- IPF)’nun da katılımıyla, 3-9 Ekim tarihlerinde, Kıbrıs’ta gerçekleştirildi. 

Türk Üroloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Önder Yaman,  Medimagazin’e yaptığı açıklamada,

‘’Türkiye’de 5 milyon 100 bin iyi huylu prostat irileşmesi, 4 milyon 3oo bin ereksiyon bozukluğu ve 1,4 milyon infertil olmak üzere yaklaşık  11 milyon erkeğin problemlerinin bu kongrede ele aldık.’’ açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Yaman, ‘’Özellikle ereksiyon  problemi olan grupta, hastanın doktora başvuru oranı yüzde 10, 4.3 milyon erkeğin sadece yüzde 10’nu başvuruyor, geri kalanı başvurmuyor.  Orada şu kriter var; sıkılıyorlar, bu sıkılma 15 yıl öncesine kadar daha az. Ama yine de çekinceler var.

Türk Halkının geleneksel muhafazakarlığını biliyoruz, sorunlarını anlatmakta sıkılıyorlar. Bu konunun doktora açılmasının doktoru rahatsız edeceğini düşünenler var. Ürolog olarak bizim işimiz hastanın şikayetini tespit edip tedavi etmek.  Ancak hastalar bunu anlatırsam doktoru  rahatsız ederim diyorlar, hastalık olarak görmüyorlar.’’ ifadelerini kullandı.

‘Bunun orta yaş hastalığı olduğunu vurgulamak lazım’

Yaşam süresinin uzaması ile 60 yaşın artık “geç-orta yaş” olarak kabul edildiğini dile getiren Yaman, ‘’ Bu problemleri yaşlılığın doğal seyri, makus talihi olarak görüyorlar.  Ancak yaşam süresi uzadı ve  60 yaş artık geç orta yaş sayılıyor. Bunun orta yaş hastalığı olduğunu vurgulamak ve tedavisinin mümkün olduğunu anlatmak lazım.  Türk Androloji ve Türk Üroloji derneği olarak halkı bilinçlendirme kampanyaları yapıyoruz.  Yüzde 10 oranını daha yukarılara çekmek gerekiyor.’’ dedi.

‘Ameliyat oranları yüzde 1’lere kadar düştü’

İyi huylu prostat irileşmesi ile ilgili de bilgilendirmelerde bulanan Yaman, şunları kaydetti:

‘’İyi huylu prostat irileşmesinde artık daha az ameliyat yapıyoruz, ameliyat oranları yüzde 1’lere kadar düştü.  Hastaların yarısından çoğunda dikkatli tıbbi izlem yapılıyor. Geri kalanına ise ilaç tedavileri veriliyor. İlaç tedavilerinde prostatı hem küçülten hem de gevşeten, mesaneyi gevşeten ilaçlar ve bunların beraberindeki kombinasyonlar var.

Bunların çok değişik kombinasyonları çıktı.  Dolayısıyla ilaç tedavisi çok güncel. Cerrahi tedavi yüzde 1,  bu yüzde 1’de klasik tedavilerin yanında lazer tedavileri gündemde.  Lazerde ikiye ayrılıyor green light-KTP prostatektömi dediğimiz KTP lazer var, bir de  holmium lazer enerjileri çok güncel.  Özellikle büyük prostatlarda eskiden açık ameliyatlar yapılırken artık bu lazer teknolojisi ile kapalı ameliyatlar yapılabiliyor.’’

 

ulusal uroloji kongresi
turk uroloji dernegi
prof.dr.onder yaman
prostat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir