Medimagazin logo

Yeniden 'tam gün' endişesi

'Tam gün yasası' yürürlükte. Meslek kuruluşları: Hocalar özel sektörü seçecek. Tıp eğitiminde seviye düşecek. Sağlık hizmeti gerileyecek.
Kaynak: RADİKAL - İDRİS EMEN
Yeniden 'tam gün' endişesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kamuoyunda ‘Tam gün yasası’ olarak bilinen ‘Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Üniversite öğretim elemanlarının yüzde 50’si özel hastane ile vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. Meslek örgütleri, üniversitelerin boşalacağını, eğitim seviyesi ile sağlık hizmetinin gerileyeceğini savunuyor.


2011’de kanun hükmünde kararnameyle yürürlüğe giren ‘Tam Gün Yasası’ nedeniyle öğretim üyelerinin yüzde 50’si üniversiteyi bırakıp özel hastaneleri tercih etmişti. Doktorlar yasaya karşı eylem yapmış ve iptalini istemişti. Mevzuata göre kararname iki yıl uygulandıktan sonra kaldırıldı. Hal böyle olunca 2013’te üniversiteden ayrılan hocaların yüzde 90’ı üniversitelere geri döndü. Ancak ‘Tam gün’de ısrarlı olan Sağlık Bakanlığı kanun hükmündeki kararnameyi yasalaştırmak için harekete geçti. Tasarı 2 Ocak’ta TBMM’den geçti ve Cumhurbaşkanı’nca onaylandı, dün de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kalite düşecek

Yasaya göre üniversiteler, performans değerlendirilmesi sonucunda bünyelerindeki toplam akademik kadronun yüzde 50’sine mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesinde çalışabilme izni verebilecek. Dışarıda çalışan öğretim elemanları kazandıkları gelirin bir kısmını üniversitenin döner sermayesine vermek zorunda. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle özel hastanede çalışan öğretim üyeleri, 3 ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirecek. Aksi takdirde üniversiteyle ilişkileri kesilecek.

 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Anayasa Mahkemesi’ne bavşuracaklarını belirterek, “Öğretim üyeleri mesai dışında normal muayenenin iki katı ücretle hasta bakabilecek. Bu uygulama hekime ‘kendi finansmanını kendin yarat’ demektir. Devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerinin çoğu vakıf üniversitelerini veya özel hastaneleri tercih edecek. Tıp fakülteleri eğitim yönünden çöker” dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Erözenci ise şunları söyledi: “Yüzde 50’yi kim neye göre seçecek? Eşitsizlik yarattığından iptal edilmelidir. Yoksa öğretim üyelerinin yüzde 70’i üniversiteleri bırakacak. Bu da eğitim kalitesinin düşmesine neden olacak.”

yeniden
'tam
gün'
endişesi
Yorum (26)
himmetdede
Tabip odasının ya da TTB'nin bir an önce Anayasa Mahkemesine yürütmeyi durdurmalı başvurması gerekir. Resmi gazetede 18 Ocak'ta yayınlandı. 18 nisan muayenahane/üniversite için son tarih. Yürütme durdurma bu tarihten sonra çıkarsa mağduriyetleri gidermek ayrı bir çaba ve hukuki sorun. Muayenehanesi olan bir öğretim üyesi olarak beni en rahatsız edici konu: hukuk,mühendislik vb dalların öğretim üyeleri mesai sonrası serbest çalışabiliyorken tıp ve diş hekimlerinin kapatmak zorunda kalışı.. Niye?? Özel garez mi? Kıskançlık mı?, Hasetlik mi? Birisi çıkıp derse ki, "kardeşim o zaman sen de terchini yap" ; cevabım: "her kişinin özel durumu var"... Benim emekli olma hakkım ağustos 2014'te doluyor. Sünnetçiye verilen 2014 sonu hakkı bize verilmedi... Muayenehanemi kapatıp agustos 2014'te emekli olup tekrar açacağım ama yaşım 52..Kaybeden ben olmam üniversite olur; yaptığım işi yapacak insan layıkıyle henüz yetişmedi. niye mi ? Mecburi hizmet yüzünden üniversitede PAF takımı oluşturamıyoruz..Umut veren genç yetenekler mecburiye gitti mi oluyor birer 'yemen'..Giden dönemiyor...
0
Cevapla
nonslave
muayenahaneyi kapat ama git özel hastanede çalış, aldığın para özel hastane ile üniversite döner sermaye arasında bölüşülsün.. ne o adı tamgün..yemişim öyle tamgün'ü... yahu söyle adam gibi eli yüzü düzgün, anayasaya uygun bir kanun yapamaz mı bu meclis.. illa içine bir kesime özgü fırsatçılıklar tıkılacak..KHK döneminde bazı özel hastane ameliyatlarda yaşanan sorunlara karşı böyle formül bulundu işte.. oscar adyı bir film var "12 yıl kölelik" hocaları bu filmdeki gibi sokakta yakaalayıp tekrar köle yapacaklar....
0
Cevapla
Alikus
Telaşa gerek yok zaten ayrılan ayrıldı ayrılmayanda üniversitede görünüyor ama hasta bakmıyor Yasayı sadece hoca muayenehanesine indirgemek tabip odasına yakışmıyor Kendine güvenen muayenehanede çalışır Şu anda üniversitelerde kalite mi var hiç olmazsa tam gün çalışanlar eğitimle ilgilenir
0
Cevapla
Metin üstün
Ben 15 yıl önce yani tam gün yokken muaynehanecilik zirvedeyjen mezun oldum. O zaman yuzumuZe bakmayın sadece özel hastasına bakanlar şimdi eğitim kalitesi düşecek diyor
0
Cevapla
selim
tıp eğitiminde seviyemi kaldıda daha da düşeçek.3.sınıfta ders anlatmak için anfiye giriyorum.sınıfta 200 öğrenci var.5 sıra arkadakiler ne dediğimi duymuyor bile.biraz anatomi anlatıyorum.sınıfta 180 kişi ne dediğimi anlamıyor.soruyorum niye böylesiniz diye anatomi labaratuarında 2 maket 1 kadavra varmış.kimse birşey görmemiş. anatomi sıfır.biraz fizyoloji bahsedeyim diyorum,hiç bilen yok.niye diyorum komitede 5 soru çıkacaktı,konularda çok zordu çalışmadık diyorlar,hocalarda zaten derse gelmiyormuş.nasıl iştir anlamıyorum.ne yapacaksınız tusta filan dedim,20 kişi tus derasanesine gidiyormuş(bunlar hocaların ne dediğini dinlemiyor bile),gerisi aile hekimliği, ilaç mümessilliği(bunu ilk defa duydum) düşünüyormuş.onun parası uzmanlıktan daha iyimiş.uzmanlıkta günşırı nöbet varmış,asistanken maaşı azmış,insanın hayatı bitiyormuş,falan filan.yani uzmanlığı daha kötü birşey olarak düşünüyorlar.hele hele üniversitede kalmak isteyen zaten hiç yok.öğrenciler hocalara keriz gözüyle bakıyor.aslında haksızda değillerde neyse...sonuç olarak kalite daha da düşmez.çünkü düşeceği bir yer kalmamış.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir