Medimagazin logo

Başbakan: Milli ilaç istiyorum

Başbakan'ın talimatıyla, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda stratejik kararlar alındı. Sağlık sektörünü 'öncelikli alan' olarak tanımlayan Kurul'un faaliyetlerini Sağlık Bakanlığı koordine edecek. Çalışmalara Sanayi, Ekonomi, Çalışma ve Kalkınma Bakanlıkları da destek verecek
Kaynak: AKŞAM - Hakkı KURBAN
Başbakan: Milli ilaç istiyorum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık harcamalarını kısmak için çeşitli yöntemleri devreye sokan devlet, bu kez ilaç ve tıbbi cihaz sıkıntısına odaklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kendi ilacını ve tıbbi cihazlarını üretebilmesi yolunda gerekli çalışmanın yapılması için talimat verdi. Erdoğan başkanlığında hafta içinde toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) yurt dışındaki örnekler de masaya yatırılırken, sağlık 'öncelikli alan' statüsüne alındı. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, ARGE çalışmaları için yeni bir model oluşturulması, TÜBİTAK ve üniversiteler ile özel sektörün de desteğiyle Türkiye'nin kendi ilacını üretmesi için gerekli çalışmaların yapılması benimsendi.


TÜRKİYE'DE SINIRLI KAYNAK
AKŞAM'ın ulaştığı bilgilere göre toplantıda, sağlık alanındaki çalışmalar masaya yatırıldı ve Başbakan Erdoğan'a bir brifing verildi. Sağlık alanının, dünyada en çok Ar-Ge yapılan sektörlerden biri olduğuna dikkat çekilerek, 'İlaç Ar-Ge'si için yurtdışında harcanan paralara' dikkat çekildi. Türkiye'de sağlık bilimleri alanında yapılan Ar-Ge harcamasının 1.7 milyar lirayken özel sektör Ar-Ge harcamasının sadece 197 milyon lira olduğu kaydedildi. Türkiye'nin kendi Ar-Ge'siyle geliştirdiği sağlık ürün sayısının son derece sınırlı olduğuna dikkat çekilerek ithalat rakamlarına vurgu yapıldı.

SOSYAL GÜVENLİK İÇİN ÇOK BÜYÜK YÜK
İLACA harcadığımız para, sadece ihracat-ithalat cephesinde değil, sosyal güvenlik politikaları anlamında da ciddi yük oluşturuyor. - Toplam tedavi ve ilaç harcaması 2012 yılı itibarıyla 50 milyar lira sınırına dayandı.  Tedaviyi bir kenara bırakırsak, SGK'nın ilaç için harcadığı para 2009 yılında 16 milyar lira ile en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'de ilaç tüketimi 'adetsel' bazda ciddi bir artış içinde. 2007'de 1 milyar 327 milyon kutu ilaç tüketilirken 2012 yılı başında toplam tüketim 1.6 milyar kutuyu aştı.

SIRA YERLİ İLAÇTA
YAPILAN değerlendirmeler ışığında, Türkiye'nin sağlık alanındaki AR-GE ve yenilikçilik faaliyetlerine hız katarak kendi ilaçlarını, molekülünü ve tıbbi cihazlarını üretebileceği sonucuna varıldı. Başbakan Erdoğan'ın da, Türkiye'nin kendi ilacını kendisinin üretebilmesi için gerekli çalışmanın yapılması talimatını verdiği kaydedildi. Bu amaçla sağlık 'öncelikli alanlar' listesine eklendi. Yürütülecek çalışma için Sağlık Bakanlığı 'koordinatör' olacak. Çalışma, Sanayi, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları ile ortak hazırlık yapılacak. TÜBİTAK ve üniversitelerin yanı sıra, özel sektör de devreye girecek. Hazırlanacak yol haritası, yılın ikinci BTYK toplantısında ele alınacak ve uygulamaya konulacak.

Rakamlarla ilaç faturası
l TÜRKİYE'nin yıllık ilaç ithalatı 5 milyar lira.
l  İHRACAT ise 595 milyon lira.
l TIBBİ cihazlarda 1.7 milyar lira ithalat, 187 milyon dolar ihracak var.
l SAĞLIKTA Avrupa Birliği 31 milyar dolar Ar-Ge'ye harcıyor.
l TÜRKİYE'de ise özel sektör harcaması 197 milyonda kalıyor.

Fiyatlandırmaya dikkat
İLAÇ Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz: Koşullar oluşursa 2023 yılında ilaç endüstrisinin ihracatının 16 milyar doları aşma potansiyeli bulunuyor. En önemli konular ise; özel sektörün üretim ve Ar-Ge yatırımları yaparak yeni ürünler ortaya koyması ve tüm diğer sektörler gibi hak ettiği karlılığı elde etmesini sağlayacak fiyatlandırma ve geri ödeme sistemlerinin oluşturulması olarak karşımıza çıkıyor.

23.3 milyar $'lık ilaç üretebiliriz
ARAŞTIRMACI İlaç Firmaları Derneği Başkanı Güldem Berkman: Başbakanımızın açıklamasını son derece olumlu karşılıyoruz. Türkiye, sağlık bilimleri alanında yenilikçiliği destekleyen uzun vadeli bir politikalar belirlemeli. Hukuki ve idari düzenlemeler, kamu sağlığı, kamu otoritesi ve ilaç sektörü arasında dengeyi gözetecek şekilde uygulanmalı. Bunlar hayata geçerse 2023'te;
l 23.3 milyar dolarlık ilaç üretimi,
l 1 MİLYAR doları aşan dış ticaret fazlası
l TOPLAM 1,7 milyar dolar Ar-Ge yatırımı mümkün.

Yerli otodan  önemli
PROF. Dr. Halil İbrahim Özsoy / Eski Sağlık Bakanı: Türkiye, kendi tıbbi cihazını, robotunu yaratabilir. Bu, Türkiye'de otomobil yapıp satmaktan daha öncelikli bir alan. Halen kullandığımız araç-gereç ya Çin'den ya Tayvan'dan geliyor. Ar-Ge'ye önemli pay ayrılmalı. Küba küçük bir ada ama Doğu Asya'dan sonra aşıda en büyük üretici.

En erken 5 yılda biter
HARUN Kızılay / Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri: Türkiye'de patenti Türk'e ait olan bir ilaç yok. Medikal cihazlarda da büyük çoğunlukla bu şekilde. Türkiye'de bilimsel kapasite ve beyin gücü var. Kaynak olarak desteklenirse atılım yapılabilir. Çok önemsiyoruz. Neden Türklerin de ürettiği ilaçlar, olmasın. Bugün araştırmalara başlanırsa, ilk ilaç 5 yıl sonra ortaya çıkmış olur.

Fabrikalar kapatıldı
ÖNDER Kahveci / Türk Sağlık Sen Genel Başkanı: Türkiye'nin toplam ilaç harcamaları 15 milyar lirayı buluyor. Teknoloji transferine de yönelinerek kendi ilacımızı üretebiliriz. SSK'nın bile ilaç fabrikası vardı ama kapatıldı. Hem Türk insanının sağlığı hem de Türk ekonomisi için çok önemli bir karar.

başbakan:
milli
ilaç
istiyorum
Yorum (40)
x-man
Kesinlikle katılıyorum. İlaç firmaları % 100 yerli hammaddeli ve %100 yerli bir ilaç bulsunlar biz tüm dr. lar onları destekleyip elimizden geleni yapalım.
0
Cevapla
cerrah
Sümerbank'ı kapatan siyasi yapı hangi millileştirmeden sözedebilir yaw :-))Neyse.. İlaçtan önce, ameliyatlarda ve servislerde kullanılan uyduruk plastik malzemeler, stapler'lar vb malzemelerin Türkiye'de yapılması ve kullanılması gerekiyor. Laparoskopi malzemesi denen uyduruk plastiklere verilen tonlarca paraya acıyorum ! Sütür malzemelerinin Türk malı olanları bile Çin'de üretiliyor. İpekler tek bağlamada iki yerinden kopuyor :-)) Çin malı stapler barsağı koparıp atıyor, suçlusu doktor oluyor. İhalede Çin malları kitabına uyduğu için hastaneye alınıp mecburen kullanılıyor... İlacı en iyi üreten ülkeler hangileri ? Bilim geleneği olan, bilime değer verilen, ARGE'ye dehşet paralar yatırılan ülkeler...Bizde ne oluyor ? Doktorlara saldırılıyor...Çok bilmiş hastalar doktoru bırakıyor, ot kaynatıp içirten maskara ekran maymunlarının peşine takılıyor. Karnındaki kanseri topan patlıcan kadar olduğunda yetiş doktor diye kapıya dayanıyor. Milli ilaç ARGE'si için herkesten ayda 5 tl kesilecek dense kim gönüllü verir sizce ? Bilimsel atılım gerektiren işler ha deyince olmuyor ne yazık ki. Bir toplumun ilkel yapısı değişmezse ve ARGE için alttan zorlama gelmezse hiç bir cacık olmaz o ülkeden.
0
Cevapla
Uzmn dr
Ya dalga geciyorsunuz veya hicbirseyden haberiniz yok. Universitede egitim ve arastirma oldu. Hersey ticarete, zarar etmemeye paket fiyatlari asmamaya donustu. Universiteleri asli gorevlerinden uzaklastirdiniz. Universitelerde bilimsel arastirma ve yayinlarin performansa yansidigi bir C puani var!! O kadar komik ve degersiz ki uzman oldugum unv deki hocalarin cogu bu puanlari doldurup gondermiyorlar bile.. Bu sartlarda ve bu sistemde mi milli bilimsellik ve milli ilac bekliyorsunuz...kusura bakmayin ama hicbirseyden haberiniz yok ve hep size yanlis seyler iletiliyor..
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Sahi milli ilaç demişken eskiden SSK ilaçlarının üretildiği yerler vardı onlar acaba kapatıldı mı?Yoksa buraları kapatan sizler misiniz?
0
Cevapla
ali demir
10 yıldır yerli ilaç firmalarından 3-4 tanesi hariç satılmayan nerdeyse hiç kalmadı. Biz Türk hekimleri olarak bunu üzülerek izledik. Bence ''artık çok geç'' diyebileceğimiz bir noktadayız. Umarım ''yapabilecek birşeyler halen vardır da ben yanılıyorumdur'' diyebilmeyi çok istiyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir