Medimagazin logo

“Hem sen, hem o” ile hemşireler hemofili uzmanlığı kazanacak

Hemofili Federasyonu ve Novo Nordisk Türkiye, hemşirelere“Hemofili Uzmanlığı” kazandırmayı amaçlayan “HEM SEN, HEM O” Projesi’ni başlattı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Hemofili Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, hemofilinin doğru tedavisi kadar hastanın yaşam tarzının ve tedaviye uyumunun sürdürülmesinin de önemli olduğunu belirtti. Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem ise Novo Nordisk’in “Hemofiliyi Değiştirmek” vizyonu doğrultusunda bu projeye koşulsuz destek vermekten mutlu olduklarını söyledi
“Hem sen, hem o” ile hemşireler hemofili uzmanlığı kazanacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Novo Nordisk Türkiye, Hemofili Federasyonu ile birlikte hemşirelere hemofili alanında uzmanlık kazandırmak için yeni bir projeye imza attı. Hemofili hastalığında farkındalık yaratmayı amaçlayan “HEM SEN, HEM O” projesinin tanıtım toplantısı, Hemofili Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, Hemofili Federasyonu Hemşiresi Raziye Işın ve Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem’in katılımıyla gerçekleştirildi. 

Proje kapsamında hematoloji servislerindeki hemşirelere eğitim kiti dağıtılacak. Eğitim kiti içinde, Hemofili Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, Hemofili Federasyonu Hemşirelik Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Selmin Şenol ve Hemofili Federasyonu Hemşiresi Raziye Işın’ın hemofili hakkındaki soruları cevapladıkları videolar, projenin amacını anlatan tek kart, hemofili hastalığı hakkında bilgilendirici kitapçık, eğitim sertifikası, hemofili hemşireliğini simgeleyen bir yaka iğnesi yer alacak.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Hemofili Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, ”Hemofili hayat boyu süren genetik geçişli kronik bir kanama bozukluğudur. Hemofili hastalarında “pıhtılaşma” fonksiyonu yeterli olmadığı için kanamayı durduracak olan pıhtının görevini yapması olumsuz olarak etkilenmektedir. Pıhtıdaki problemin nedeni karaciğerden salgılanan FVIII veya FIX adlı proteinlerin genetik yani “DNA hatası” sebebiyle fonksiyon görmemesidir. Hemofilinin iyi yönetilmesi için doğru tedavi kadar hastanın yaşam tarzı, tedaviyi sürdürmesi, yapması ve yapmaması gerekenleri iyi bilmesi önemlidir. Biz de Novo Nordisk ile birlikte “HEM SEN, HEM O” projesiyle, hemşirelerimize Hemofili alanında uzmanlık kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem ise Novo Nordisk’in “Hemofiliyi Değiştirmek” vizyonu doğrultusunda koşulsuz destek vermekten mutlu olduklarını söyledi. Dr. Burak Cem, şöyle konuştu: 
“Bu amaçla geliştirilen projeyle, Hemofili servislerinde ve Hemofili polikliniklerinde görev alan hemşirelerimize “HEM SEN (hemofili hemşiresi) bilgilen, senin sayende HEM O (yani hasta) bilgilensin” mesajını veriyoruz. Novo Nordisk’in “Hemofiliyi Değiştirmek” vizyonu doğrultusunda bu alanını sahiplendiğini, güçlü ve yenilikçi ürün portföyünün yanı sıra değer katan projelerle hemofili tedavisinde hekimlerin, hemofili hemşirelerinin, hasta ve hasta yakınlarının yanında olduğunun altını çizmiş olacağız.”

Hemofili Federasyonu Hemşiresi Raziye Işın da projeye ilişkin şunları söyledi: 
“Hemofili, hemofili hastası bireye, bireyin ailesine ve topluma önemli yükler getiren ciddi bir hastalıktır. Gen bozukluğuna bağlı olduğu için hayat boyu sürer. Ancak günümüzde mevcut olan faktör tedavileri ile akut kanamaların durdurulması, (kanadıkça tedavi) hem de düzenli faktör uygulaması yapılarak hastaların kanamalardan korunması (profilaksi) mümkün olmaktadır. Hemofili konusunda uzman hemşirelerin sayısının artması, hastalarımızın tedavilerini sürdürmeleri, yaşamlarını hastalıkları ile beraber yönetebilmeleri için önemli bir destek olacak .”

hemsire
hemofili
Yorum (4)
Uzman doktor
Hemşire ne anlar hemofili tedavisinden? Profilaksi ya da kanama anında on demand tedavi verecekmiş. Ya Allah aşkına dahiliye uzmanı yazamıyor ilaçları, tıp okumuş dahiliye uzmanı olmuş hematoloji yan dalı yapmış hematoloji uzmanı olmak gerekiyor, lise mezunu hemşire gelmiş tedavi yapacağım diyor
11
Cevapla
Özlem
Sağlık bir ekip işidir. Hasta çemberin ortasındadır.. Etrafında ise hekim, hemşire, personel ve hasta yakınları vardır.. Geleneksel bakış açısından kurtulabilirsek eğer, kimse kimsenin işini elinden alamaz. Bilinç her çeşit insana gerek; hekimine, hemşiresine, hastaya.. Ayrıca lise mezunu hemşire ne anlar diye sormuşşsunuz; cevap vermeden edemeyeceğim: Hemşirelik artık lisansüstü mezun veriyor sayın uzman hekim bey, sizin aldığınız uzmanlıkları hemşirelere de veriyorlar, günümüz şartlarına ayak uydurmak gerek! Her alanın uzmanı gerekli sağlıkta!!
0
Cevapla
Uzm. Hem.
Sayın Uzman Doktor ; Hemşireleri lise mezunu olarak genellendirmenizi , sizin bilgi açığınıza veriyorum. Farkındaysanız haberde belirtilen pozisyon "uzman hemşire". 4 yıllık hemşirelik bölümünden mezun olduktan sonra "yüksek hemşire" unvanını alıyoruz. Üzerine belirli sınavlardan geçerek dahiliye,cerrahi,kadın doğum,halk sağlığı,pediatri,psikiyatri ya da halk sağlığı branşlarından birini seçerek , o alanda 2 yıl yüksek lisans eğitimi alarak "uzman hemşire" unvanını alarak 6 yıllık lisans+lisansüstü eğitimi tamamlamış oluyoruz. Ben sizler gibi "ne anlar" tarzında bir yorum yaparak seviyesizce muhattap olmam ; fakat nacizane tavsiyem herkes kendi meslek grubu ile ilgili eleştirilerini yapsın , aksi takdirde hemşirelik eğitiminin nasıl olduğunu bilmediğiniz zaman bu tarz anlamı olmayan yorumlar yaparak kendi mesleğinizi kötü sergiliyorsunuz ; biz bir ekibiz , kimse kimsenin altı/üstü pozisyonunda değil , herkesin uzmanlık alanı farklı.
0
Cevapla
aslı
Öncelikle hemşirelerin bir çoğu lisans hatta yüksek lisans mezunu..Hemşire ne anlarmışmış ! Çekin o pis ellerinizi, dillerinizi hemşirelerin üstünden artık !!! Sizden daha iyisini yaparlar merak etmeyin siz hangi hastaya hangi gereksiz tedaviyi uygulayayım da daha çok performans alayım diye düşünün !!!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir