Medimagazin logo

İşte SGK'nın İlaç Araştırması sonucu

Çocukların ulaşabilecekleri yerlerdeki ilaçlar da 50 bine yakın miniği hastanelik etti.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - HASAN BOZKURT
İşte SGK'nın İlaç Araştırması sonucu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlaçla zehirlenerek mide bulantısı, kusma hatta bilinç kaybıyla hastaneye kaldırılan vatandaşların artması üzerine SGK İlaç Araştırması'na ilaçla zehirlenme sorusu da eklendi.

Evinizde bulunan ilaçlarla ilgili ailenizde hiç zehirlenme yaşadınız mı? Sorusuna yüzde 2.5'i 'evet' cevabını verdi. 18 milyon hanenin bulunduğu Türkiye'de bu rakam 450 bin eve denk geliyor. Ankete göre bu veriy en az 400 bin kişinin ilaçla zehirlendiği gösteriyor.

HASTA OLMADAN YUTUYORUZ

12 ilde yapılan araştırmaya göre hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların evde bulundurulma gerekçeleri de yanlışlığı gözler önüne seriyor. Her 100 vatandaştan 87'si ilaçları şifa bulmak amacıyla alırken, 13 vatandaş hastalık ortaya çıkmadan tedbir olarak ilacını hazır bulunduruyor.

İLAÇ KALINTISI VAR

Araştırmanın trajik yanı ise evlerdeki ilaçların çocukların ulaşabildiği yerlere konulması. Verilere göre 50 bin çocuk ilaçlara ulaşıp zehirlendi. İstatistikler Türkiye genelindeki 18milyon hanede 190milyon kutu ilacın hazır tutulduğunu gösteriyor.

Buna göre her 100 evin 13’ünde 20 kutudan fazla ilaç var. Kullanılmayan bu ilaçlar daha sonra tıbbi atık kutularına atılması gerekirken, normal çöpe dökülüyor. Bu da toprağa karışıpmeyve ve sebzelerde kanserojen madde kalıntısı bulunmasına sebep oluyor.

Yüzde 8 ilacın tarihi geçmiş

Türkiye genelinde her evde 10,6 ilaç kutusu bulunduğu belirlendi. Bu ilaçların yüzde 8'inin son kullanım tarihi geçmiş ve zehir olma özelliği taşıyor. Görüşülen vatandaşlar son kullanma tarihi 1 ay geçmiş ilaçları bile mecbur kaldıklarında kullandıklarını belirtiyor.

Ünlülerler reklam filmi

SGK, akıllı ilaç kullanımı için reklam filmleri hazırladı. Ünlülerin oynadığı reklam filmlerinde arkadaş tavsiyesiyle ilaç kullanmanın ölümlere neden olabileceği belirtildi. 8 milyon kişiye dağıtılmaya başlanan ilaç kitabında ise ilacın doktor tarafından yazılması halinde kullanılması isteniyor.

i̇şte
sgk'nın
i̇laç
araştırması
sonucu
Yorum (1)
üç harfli
İlaçların son kullanma tarihleri 2-3 ayla sınırlanmalı. Bu tarih de kutunun üzerinde, sigara paketleri gibi kocaman, ".... tarihinden sonra kullanmayın" yazsın. Marketlerde salçalrın bile SKT'lerini didikleyen teyzelerim bu korkutmadan etkilenecektir. İlaç depoları ve eczanelerdeki bekleme süreleri çaktırmadan SKT'ye eklenebilir. Teknik bir ayrıntı bu.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir