Medimagazin logo

Yenilikçi ilaçlar umut oluyor

Yenilikçi ilaçlar ve insan yaşamına katkıları hakkındaki bütün bilgilere tek bir kanaldan erişim sağlayacak bir platform oluşturan AİFD hepimizicinumut.com sitesini 29 Mayıs'ta açtı.
Yenilikçi ilaçlar umut oluyor
AİFD Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Oğuz Mülazımoğlu (solda) ve AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilimsel araştırmalar ve teknolojinin desteğiyle uzun soluklu Ar-Ge süreçleri sonucunda üretilen, insan yaşamına ömür ve kalite katmayı amaçlayan yenilikçi ilaçlar, son 20 yılda insan sağlığı konusunda önemli gelişmeler kaydedilmesini, bir zamanların ölümcül hastalıklarının tedavi edilebilir hale gelmesini sağladı.

Örneğin, 1980'lerde ve 90'larda ciddi oranda can kayıplarına neden olan HIV virüsü, yenilikçi tedavilerle geriledi ve HIV bağlantılı hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranı yüzde 85 oranında azaldı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık teknolojisindeki gelişmeler, bebek ve çocuk ölümlerindeki azalmanın ve 21. yüzyıldaki doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışın yaklaşık yüzde 40-50'sini sağladı. Yenilikçi ilaçlar karşılanmamış tedavi ihtiyaçlarına yönelik önemli bir potansiyele işaret etse de halen, bu ilaçların kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılması ve hak ettiği sosyal ve ekonomik değeri görebilmesi için atılacak adımlar var.
 
 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, Türk insanının yeni ilaçlara daha hızlı erişmesini sağlamak ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler üretilmesine katkıda bulunmak amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Uzun araştırmalar sonucunda geliştirilen, insan yaşamını uzatan ve yaşam kalitesini artıran yenilikçi ilaçların öneminden yola çıkan ve bu konudaki toplumsal farkındalığın artmasına katkı sunmak isteyen Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) yeni bir kampanya başlattı. İki ay boyunca çeşitli videolar, hekim röportajları, bilgilendirici kaynaklar ile sosyal medya, internet, yazılı basın ve radyolarda yer bulacak bu kampanyayla, yenilikçi ilaçların bugüne kadar ve bundan sonra hasta ve hasta yakınlarının iş yaşamına, aile yaşamına, sosyal hayatına sunduğu ve sunacağı katkıları anlatmak hedefleniyor.

Yenilikçi ilaçlar hakkında kapsamlı bilgiye tek bir noktadan ulaşılmasını sağlayacak hepimizicinumut.com sitesi ise 29 Mayıs'ta ziyarete açıldı. AiFD, bu kampanya kapsamında yıl boyunca sürecek iletişim çalışmalarıyla yenilikçi ilaçların bugün ve yarın insan yaşamına katkısını topluma anlatmaya devam edecek.
 
AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, yenilikçi ilaçların önemini şöyle anlattı: “1900'lü yılların başında doğan bir insanın yaşam süresi ortalama sadece 47 yıldı, yani bugünkünden neredeyse 30 yaş daha kısa. Günümüzde kolay tedavi edilebilen salgın hastalıklar olarak nitelendirilebilecek zatürre ve grip gibi hastalıklar büyük oranda ölüme sebebiyet veriyordu. Ancak ilerleyen yıllarda tıp biliminde, bu döngüyü kıran önemli gelişmeler yaşandı. Örneğin, 1921 yılında insülinin bulunması ve yaygınlaştırılmasıyla diyabet hastalarının yaşam kalitesi ve süresi kökten değişti. 1929'da Dr. Alexander Fleming penisilini buldu. Penisilin bulunmasaydı bugün yaşayan insanların %75'i hayatta olmayacaktı. 1940-50'lerden bugünlere geliştirilen kızamık ve çocuk felci aşıları, psikiyatri, kalp sağlığı ilaçları depresyondan hipertansiyona geniş bir skalada insan yaşamını tehdit eden nice hastalığın üstesinden geldi. Özetle, bugünkü imkanlar olsa 1900 yılında doğan biri, söz konusu ilerlemelerden yararlanarak 1947'ye kadar değil, çok daha uzun yıllar yaşayabilir belki de Ay'a atılan ilk adımı izleyebilir, Berlin Duvarı'nın yıkılışına tanıklık edebilirdi.”
 
 AİFD Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Oğuz Mülazımoğlu ise şunları söyledi: “Dünya hızla değişiyor, insan nüfusu çoğalıyor ve ortalama yaşam süremiz uzuyor. Tüm bunlarla birlikte sağlık alanındaki ihtiyaçlarımız artıyor. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda dünyada ve ülkemizde
yüz binlerce bilim insanı gece gündüz demeden yenilikçi ilaç ve tedaviler geliştirebilmek için çalışıyor. Tedavisi olmayan ya da yeni tedavilere ihtiyaç duyulan alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor, çözümler üretiyor. Araştırmacı ilaç firmaları gelirlerinin önemli bir kısmını bu çalışmalar için harcıyor. Günümüzde kanser, diyabet, kalp-damar, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz hastaları ve daha pek çok farklı hastalıkla baş etmeye çalışan yüz milyonlarca insan, yenilikçi ilaçlar sayesinde yaşama tutunuyor, hayata devam ediyor. Günümüzde yenilikçi ilaç endüstrisi, yeni ilaç ve tedaviler keşfetmek için yılda yaklaşık 140 milyar dolarlık yatırımla yaşam kalitesini artırmak için çalışıyor. Türkiye' de de yenilikçi ilaç ve tedaviler geliştirilmesi ve bu kritik sektöre yatırım çekilebilmesi için konuya planlı ve istikrarlı bir şekilde yaklaşılması gerekiyor. Bunu başarırsak yıllık 140 milyar doları bulan biyoteknoloji ve ilaç Ar-Ge bütçesinden daha büyük paylar almamamız ve daha başarılı bir üretim ve ihracat üssü haline gelmememiz için hiçbir neden yok. AİFD üyeleri olarak bizler yenilikçi ilaçların ve ilaçta inovasyonun sosyal ve ekonomik değerini anlatarak, Türk insanının bu yenilikçi ilaçlara hızla kavuşması için elimizden geleni yapıyor ve Türkiye'deki tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışıyoruz. Amacımız bilim ve Ar-Ge'nin bu ülke topraklarında da gelişmesi ve Türkiye'de yaşayan insanların da tüm dünya vatandaşlarıyla aynı anda yeni ilaçlara kavuşması ve daha umutlu olmasıdır.”

aifd
kampanya
yenilikci ilac
hepimizicinumut.comdr. umit dereli
dr. oguz mulazimoglu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir