Medimagazin logo

Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavisi için Dünya Devi firma ile İşbirliği

Yerli kanser ilaçları üretimi için 100 milyon euro yatırımla ileri teknolojiye sahip farmasötik ilaç fabrikasının açılışını gerçekleştiren Onko Koçsel İlaçları, kanser tedavisinde kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri kapsamında hastaya özel doğru ilaçların kullanımını belirlemek için moleküler profilleme teknolojisini geliştiren ABD'nin dünya devi sağlık kurumu Caris Life Sciences ile kanser hastalarına umut olacak bir işbirliği gerçekleştirdi.
Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavisi için Dünya Devi firma ile İşbirliği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlaç sektöründe ilkleri hayata geçiren öncü firmaların başında gelen Onko Koçsel İlaçları'nın Grup Satış Pazarlama Müdürü Akın Çoban, kanser tedavisine yönelik geniş kapsamlı çalışmalar yürüten dünyanın sayılı sağlık araştırmaları kurumlarından Caris Life Sciences ile önemli bir işbirliği gerçekleştirdikleri, işbirliğinin Türkiye'deki kanser hastalarının tedavisi için yeni bir umut olacağını belirtiyor.

Kişiye özel tedavi seçenekleri
Kanser tedavisinde ilaç seçiminin öneminin altını çizen Çoban, Caris Life Sciences'ın sunduğu dünyanın en gelişmiş "moleküler profilleme" hizmeti sayesinde kişiye özel ilaç tedavisinin uygulanabildiğini dile getiriyor. Aynı kanser türüne sahip iki hastanın tümör profilinin tamamen farklı olabileceğini, dolayısıyla doğru tedavi için farklı ilaçların kullanılması gerekebileceğini ifade eden Çoban, Caris'in geliştirdiği moleküler profilleme hizmeti sayesinde hastalara doğru ilaç tedavisi uygulanabildiğini söylüyor.

70.000'den fazla hasta tümör profilleme hizmetinden yararlandı
Caris Life Sciences'ın kanserde tedavi seçenekleri konusundaki belirsizliği azaltmak için büyük ilerlemeler kaydettiğini belirten Çoban, moleküler profilleme sayesinde artık her hastanın tümör profiline göre kişiselleştirilmiş birden fazla tedavi seçeneğini değerlendirmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Tıbbi onkologlardan, patologlardan, moleküler genetik uzmanlarından ve araştırmacı bilim adamlarından oluşan güçlü bir profesyonel ekiple çalışmalarını yürüten Caris Life Sciences'ın bugüne kadar 70.000'den fazla kanser hastası için kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti sunduğuna değinen Çoban, Onko Koçsel İlaçları olarak gerçekleştirdikleri işbirliği sayesinde bu sağlık hizmetinden Türkiye'deki kanser hastalarının da yararlanabileceğini belirtiyor.

Kanser tedavisinde genellikle çok sayıda standart ilaç arasından seçim yapıldığını ifade eden Çoban, Caris'in moleküler profilleme hizmeti ile potansiyel faydaya sahip tedavileri belirleme, bununla birlikte potansiyel faydası olmayan tedavilerden kaçınma imkanının söz konusu olduğunu dile getiriyor. İstisnasız tüm kanser vakalarında en değerli unsurun zaman olduğunu ifade eden Çoban, moleküler profilleme sayesinde hastaya özel doğru ilaçların süratle tespit edilerek tedavi sürecinin başlatıldığına ve potansiyel faydası olmayan tedavilerden kaçınılarak büyük zaman kazanıldığına da dikkat çekiyor.

Türkiye'de mevcut moleküler profilleme hizmetlerinde yalnızca bir test kullanılıp sonuçlarına göre yaklaşık 19 uygun ilaç ilişkilendirmesi yapılabilirken, Caris'in multi teknolojik analizi ile yapılan moleküler profilleme sayesinde 55'den fazla kanser ilacı ile ilişkilendirme yapılabildiğine değinen Çoban, hasta başına ortalama 25 ilaçla ilişkilendirilmiş raporu hastalara ve onkologlara teslim ettiklerini söylüyor.  

Rapor 14 günde Türkiye'de
Moleküler profilleme hizmetinden yararlanabilmek için hastaların onkologlar tarafından yönlendirilmesi gerektiğini belirten Çoban, sürecin doktor onayı ile yapıldığını, bunun ardından hastadan daha önceden alınmış olan tümör dokusunun Caris'e ertesi gün ulaştırıldığını ve raporun 14 gün içinde Türkiye'deki onkoloğa ilettiklerini ifade ediyor.

Caris Life Sciences'ın hastaya özel uygun tedavi seçeneklerini en güçlü klinik kanıtlarla desteklediğini söyleyen Çoban, ABD Önleyici Hizmetler Çalışma Grubu'nun belirlediği yöntemler ışığında derecelendirilmiş 120.000'in üzerindeki yayının kapsamlı literatür değerlendirmesinin yapıldığını, uygun tedaviyi belirlemek üzere 33.000'den fazla biyomarker değerlendirme sistemi oluşturulduğunun altını çiziyor. Moleküler profilleme teknolojisinin kanser tedavisinde son derece olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Çoban, önümüzdeki yıllarda kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yaygınlık kazanacağını sözlerine ekliyor.

ilaç üretimi
caris life sciences
onko kocsel
kisiye ozel tedavi
akin coban
kanser tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir