Medimagazin logo

Aile hekimlerinin en sık karşılaştığı semptom; öksürük

Prof.Dr.Özbudak, aile hekimlerinin en sık karşılaştığı semptomun öksürük olduğunu ve 3 haftayı geçen süren öksürük bulgularının çok daha detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aile hekimlerinin en sık karşılaştığı semptom; öksürük
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ömer Özbudak erişkinlerde karşılaşılan öksürük ve aile hekimlerinin tedavideki rolü ile ilgili Medimagazin’e açıklamalarda bulundu. 

Aile hekimlerine öksürük şikayeti ile gelen çok sayıda hasta olduğunu ve bu semptomun aile hekimlerine en sık başvurma nedenlerinde ilk sırada yer aldığını ifade eden Prof.Dr.Özbudak, öksürüğün bir hastalığın habercisi kimi zaman da bir koruma refleksi olduğunu söyledi.

Özbudak, ‘’Öksürüğü akut ve kronik olarak ayırt ediyoruz. Akut öksürükler aile hekimlerinin belki en sık gördüğü grup. Çoğunluğu viral enfeksiyonlar ve sonrasında devam eden öksürükler olarak karşımıza çıkıyor. Bu hasta grubunu aile hekimlerinin görmesi ve tedavi etmesi, ikinci ve üçüncü basamaktaki çalışan hekimlerin de iş yükünü ciddi oranda azaltma potansiyeline sahip. Bu nedenle aile hekimliği çok önemli bir yer tutuyor.’’ dedi.

Öksürüğün viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonları, pnömoni, astım, gastroözofageal reflü ve KOAH’ın habercisi olabileceğini ifade eden Özbudak,

 ‘’Akut öksürük tablosuyla gelen hastaların problemi 3 haftayı geçmişse,  3-8 hafta arasında ise, bunu subakut öksürük olarak isimlendiriyoruz. Bu hastaların biraz daha ayrıntılı değerlendirilmeye ihtiyacı var. Aile hekimi arkadaşlarım eğer bunları iyi bir şekilde takip edip değerlendirebilirse çok sayıda hastalık erken tanı almış olur.’’ şeklinde konuştu.

‘’Öksürüğün süresi uzadıkça altta yatan hastalıkların araştırılması gerekiyor’’

Öksürüğün süresi uzadıkça altta yatan başka hastalıklarında da araştırılması gerektiğinin altını çizen Özbudak, aile hekimlerinin uzun süredir öksürük problemi yaşayan hastalarını göğüs hastalıkları uzmanına yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Öksürüğün toplumun görülme oranın yüzde 5, sigara kullananlarda ise yüzde 20-30 oranlarında olduğu bilgisini veren Özbudak, ‘’Sigara kullanan kişilerde sabah uyanıldığında ortaya çıkan ve ileri yaşta uzun süreli yaşanan öksürükler riskli. Astım, sinüzit ve KOAH gibi hastalıkları olan hastaların sigara kullanması durumunda ise öksürük semptomunun kontrolü zorlaştığı gibi, sıklığı da artıyor.’’ dedi.

Bitkisel ürünler öksürüğe iyi gelir mi?

Bitkisel ürünler ile ilgili çok sayıda bilimsel araştırma olmasına rağmen, bitkisel ürünlerin öksürükte etkili olduğuna dair sonuçlar içeren bir çalışmanın olmadığına dikkat çeken Özbudak, kendi hastalarına bitkisel ürünlerle tedaviyi önermediğini belirtti.

Öksürükle ilgili doğru bilinen yanlışlar…

•    Her öksürük patolojik değildir. Bazen vücudun koruma mekanizmasıdır. Öksürükte önemli olan ne kadar süredir yaşandığı, bu nedenle uzun süren öksürüklerde mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.
•    Öksürerek balgam çıkaramadığı için rahatsız olan hastalar balgam söktürücü ilaçlara başvuruyor. Ancak bu ilaçları hekim kontrolü olmadan fazla ve bilinçsiz kullanmak fayda yerine zarar veriyor.
•    Hekime başvurmadan alınan öksürük ilaçları öksürüğün şiddetini artırabiliyor ya da farklı yan etkiler ortaya çıkarabiliyor.

öksürük
aile hekimliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir