Medimagazin logo

Astım teşhisleri yanlış mı konuyor?

Kliniklerde astım tanı ve tedavisi uygulanan hastaların verilerinin toplandığı bir çalışmada, astım değerlendirmelerinin ne kadar doğru yapıldığı araştırıldı. Danimarka’da yapılan araştırmada ülke genelinde şiddetli astım tanısı konan hastaların yalnızca yüzde 50’sinin uygun bir şekilde değerlendirildiği kaydedildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Astım teşhisleri yanlış mı konuyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Danimarka’daki çeşitli hastanelerin solunum ünitelerinden araştırmacıların bulunduğu ve Bispebjerg Üniversite Hastanesi solunum ünitesinden Anna von Bülow’un liderlik ettiği çalışmada, solunum kliniklerine başvuruda bulunan ve şiddetli astım tanısı konulan 2 bin 23 hastanın sadece yüzde 6.8’inde astım tedavi kriterlerinin olması gerektiği gibi değerlendirildiği tespit edildi.  

“Hastaların sadece yüzde 6.8’i uygun kriterlere göre değerlendiriliyor.”

Araştırmacıların verdiği bilgilere göre, çalışmada değerlendirilen hastalar, solunum kliniklerine başvuran 18-65 yaş arasındaki  astım tanısı konulmuş ya da astım şüphesi bulunanlardı. Hem teşhis hem de tedavi kayıt formları kontrol edilen hastaların sadece yüzde 6.8’inin uygun kriterlere göre değerlendirildiğini tespit eden araştırmacılar, ağır persistant astım teşhisi koymadan önce, doğru bir sistematik değerlendirme yapılması ve tetikleyici ek hastalıkların ya da çevresel koşulların olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

“Yüksek dozdaki astım ilaçlarının ciddi yan etkileri var”

Anna von Bülow, “Yüksek kortikosteroid inhalasyon dozu alan hastalarda zayıf hava akışı düzeltilemeyebilir. Buna rağmen, hastaların ancak üçte birinde solunum fonksiyon testi yapılmıştır. Dahası, bronşiyal sıkıntıları olan hastaların sadece yüzde 23.1’ine zirve akım hızı, bronkolidatöre reversibilite  gibi testler uygulanmıştır. “ bilgilerini verdi.

Ayrıca von Bülow’un aktardığına göre, yüksek dozda inhale kortikosteroid tedavilerinin ciddi yan etkileri var ve yanlış teşhis koyulan hastalar diğer tedavi tiplerinden daha çok fayda sağlayabilir.

Makale, Respiratory Medicine  2017 Mart ayı sayısında “Şiddetli Astımda Tanı Değerlendirme Seviyesi: Ulusal Çapta Bir Çalışma” başlığıyla yer aldı.

astım
teşhis
yanlış telhis
kortikosteroid
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir