Medimagazin logo

Doktorlara 'Türkülerde Hekimlik' anlatıldı

Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "Türkülerde Hekimlik" adlı program düzenlendi.
Doktorlara 'Türkülerde Hekimlik' anlatıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen programda, sağlık sorunları olan hastaların ve doktorların günlük yaşantısının bazı türkülerde dile getirildiğini söyledi.

Yazılı tarihte ilk defa Dede Korkut Hikayeleri'nde doktor hasta ilişkilerinin yansıtıldığını ifade eden Eğrilmez, "Konya'daki doktorlarımıza, türkülerle doktor-hasta arasındaki diyaloglar ve bazı hastalıkların türkülerde nasıl yansıtıldığını anlatmaya çalışacağız" dedi.

Kansere çare bulunamaması ile alakalı 'Hastane önünde incir ağacı' türküsünü örnek gösteren Eğrilmez, şöyle devam etti:

"Bu türküde 'doktor bulamadı bana ilacı' sözüyle kastedilen, kanserin ilaç tedavisinin olmamasıdır. Diğer bir örneğimiz ise doktorların hastaları ile iletişimini anlatan 'yandı yürek yar elinden' türküsünün sözleri. Hemşirelerimiz için ise Şair Kadir Yeter'in şiirlerinden örnekler verebiliriz. Yaralanmalar sonucunda kalıcı izler taşıyan hastalarımıza ise 'yüzümde sabit iz' türküsünden 'benden utanan kızlar, elek gersin gözüne' sözleriyle kalıcı izlerin insanlarda nasıl etki bıraktığını anlayabiliriz."

Eğrilmez, doktorların hipokrat yemininin bile bir türkü ile anlatıldığını belirterek, "Aşık Mahsuni Şerif'in 'doktor bey' diye yazdığı dizelere bakın. Bu da doktorlarımızın sınıf farkı gözetmeden zengin fakir ayrımı yapmadan tüm hastalarla nasıl ilgilenilmesi gerektiğini anlatıyor" diye konuştu.

Program, doktorların derdini anlatan türkülerle devam etti.

Programa, Konya Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, merkez hastanelerde görev yapan başhekimler ve çok sayıda doktor katıldı.

sosyal tıp
sanat
türkülerle hekimlik
prof. dr. sait egrilmez
konya
hastane onunde incir agaci'
Yorum (1)
Yan Dal
İşlerim nedeniyle katılamadım. Ancak Konya EAH'da çok güzel bir çalışma ortamım oldu. Bu vesileyle Konya EAH'ya sonsuz teşekkürler ve selamlarımı sunarım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir