Medimagazin logo

DSÖ'den Hepatit B ile ilgili iyi, Hepatit C ile ilgili kötü haber

DSÖ verilerine göre, 2015 yılında yaklaşık 1.75 milyon insan HCV ile enfekte oldu ve dünyada Hepatit C ile yaşayan kişi sayısı 71 milyona ulaştı. Hepatit virüslerinden dolayı genel ölüm oranı artsa da, Hepatit B’de yeni enfeksiyon bulaşan kişi sayısı çocuklara yapılan HBV aşılaması sayesinde azalıyor.
DSÖ'den Hepatit B ile ilgili iyi, Hepatit C ile ilgili kötü haber
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün resmi internet sitesinde yer alan habere göre, dünyada 325 kişi kronik Hepatit B virüsü (HBV) ya da Hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonu ile yaşıyor.  DSÖ’nün ‘’2017 Küresel Hepatit Raporu’’na göre bu kişilerin büyük çoğunluğu hayat kurtarıcı test ve tedaviye erişemiyor. Tedavi olamayan milyonlarca kronik hasta ise karaciğer hastalığı, kanser ve ölüm riski altında.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, ‘’Viral hepatitler şu anda acil yanıt bekleyen bir halk sağlığı problemi. Hepatit ile mücadele etmek için aşı ve ilaçlar mevcut, DSÖ ihtiyaç duyan herkesin bu tedavilere ulaşması için karalılıkla çalışıyor.’’ ifadelerini kullanıyor.

Viral hepatitler 2015 yılında 1.34 milyon kişinin ölümüne neden oldu.  Bu virüsler tüberküloz ve HIV kaynaklı ölümlerle karşılaştırıldığında,  tüberküloz ve HIV'den ölüm oranı azalırken, hepatitten ölümlerin ise arttığı söyleniyor.

DSÖ verilerine göre, 2015 yılında yaklaşık 1.75 milyon insan HCV ile enfekte oldu ve dünyada Hepatit C ile yaşayan kişi sayısı 71 milyona ulaştı.

 

Hepatit B’de yeni enfeksiyon sayısı azalıyor

Hepatit virüslerinden dolayı genel ölüm oranı artsa da,  Hepatit B’de yeni enfeksiyon bulaşan kişi sayısı çocuklara yapılan HBV aşılaması sayesinde azalıyor.

Küresel veriler 2015 yılında doğan çocukların yüzde 84'ünde önerilen 3 doz Hepatit B aşısı uygulandığını söylüyor.  1980 ve 2000 yılları arasındaki dönemi aşı öncesi dönem olarak nitelendiren DSÖ verilerine göre,  2015 yılına gelindiğinde 5 yaşın altında enfeksiyon görülen çocuk sayısı yüzde 4.7’den,  yüzde 1,3’e düştü.

DSÖ’nün 2015 yılı verilerine göre HBV aşısı kullanıma girmeden önce doğan yetişkinlerde virüsü taşıyan 257 milyon kişi bulunuyor.

 


Bölgelere göre salgın hastalıklar ve en sık rastlanan noktalar şu şekilde:

Hepatit B’de en yüksek hastalık yüküne sahip DSÖ Afrika ve DSÖ Batı Pasifik Bölgelerinde büyük farklılıklar içeriyor.

 

• DSÖ Batı Pasifik Bölgesi: Nüfusun yüzde 6.2'si (115 milyon kişi)

• DSÖ Afrika Bölgesi: Nüfusun yüzde 6.1'i (60 milyon kişi)

• DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi: Nüfusun yüzde 3.3'ü (21 milyon kişi)

• DSÖ Güneydoğu Asya Bölgesi: Nüfusun yüzde 2 si (39 milyon kişi)

• DSÖ Avrupa Bölgesi: Nüfusun yüzde 1.6'sı (15 milyon kişi)

• DSÖ Amerika Kıtası: Nüfusun yüzde 0.7'si (7 milyon kişi)


Hepatit C’de enfeksiyon bulaşmasının en büyük nedeni ise uygun olmayan enfeksiyonlar olarak gösteriliyor ve HCV’nin görülme sıklığı yüksek olan yerlerdeki DSÖ bilgileri şu şekilde:

 

• DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi: Nüfusun yüzde 2.3'ü (15 milyon kişi)

• DSÖ Avrupa Bölgesi: Nüfusun yüzde 1.5'u (14 milyon kişi)

• DSÖ Afrika Bölgesi: Nüfusun yüzde 1'i (11 milyon kişi)

• DSÖ Amerika Kıtası: Nüfusun yüzde 1'i (7 milyon kişi)

• DSÖ Batı Pasifik Bölgesi: Nüfusun yüzde 1'i (14 milyon kişi)

• DSÖ Güneydoğu Asya Bölgesi: Nüfusun yüzde 0.5'i (10 milyon kişi)

 


Tedaviye erişim oranı düşük

Hepatit C virüsü için hala bir aşı bulunmazken, hem Hepatit B hem de C virüsü tedavisinde kullanılan ilaçlara erişim oranları da düşük seviyelerde.  DSÖ tarafından yapılan araştırmaya göre, 2015 yılında HBV’li hastaların yüzde 92’sine, HCV’li hastaların ise yüzde 20’sine teşhis konulduğu belirtiliyor.

DSÖ ‘’Viral Hepatitler Küresel Sağlık Sektörü Strateji’sine göre 2030 yılına kadar HBV ve HCV virüsü taşıyanların yüzde 90’ına ulaşmayı ve yüzde 80’ini tedavi etmeyi amaçlıyor.

 

Nasıl tedavi edilmeli?

Yaşam boyu süren bir tedaviyi gerektiren Hepatit B için DSÖ’nün tedavi önerisi; şuanda yaygın olarak HIV tedavisinde de kullanılan tenofovir ilaçları iken, Hepatit C’de ise doğrudan etkili ve kısa sürede iyileşme sağlayan antiviralleri öneriyor.

 

DSÖ’nün HIV ve Global Hepatit Programı Departmanı Direktörü Dr. Gottfried Hirnschall, ‘’Viral hepatit tedavisine yanıtta şuan çok erken safhadayız ancak önümüzdeki yol umut verici. Artık çok daha fazla sayıda ülkede Hepatit tedavisine ulaşmak mümkün. Tanı testi bir Amerikan Dolarından daha düşük maliyette ve Hepatit C tedavi maliyeti 200 Amerikan Dolarının altında olabiliyor. Ancak elde ettiğimiz veriler tanı ve tedavide eksik olan ve aciliyeti olan alanların olduğunu açıkça gösteriyor.’’ açıklamasında bulunuyor.

Ülkelerde durum ne?

DSÖ’nün 2017 Global Hepatit Raporu’nda dikkat çeken bir diğer konu başlığı ise,  tüm zorluklara rağmen, bazı ülkeler Hepatit servislerini büyütmek için başarılı adımlar atılıyor olması.

Çin’de 2015 yılı verilerine göre 5 yaşın altındaki çocuklarda HBV görülme sıklığı yüzde 1’den daha az ve Hepatit B kontrol hedefine ulaştı. Moğolistan Ulusal Sağlık Sigortası kapsamında nüfusun yüzde 98’ine HBV ve HCV ilaçları sunuyor. Mısır’da ise 2015 yılında 900 Amerikan Doları olan Hepatit C tedavisi, 2016 yılına gelindiğinde, 200 Amerikan Dolarından daha aşağı rakamlara indi. Pakistan’da ise aynı tedavi masrafı 100 Amerikan Dolarına kadar düşüyor.

DSÖ’nün açıklamasına göre,  Hepatit C tedavisine erişimin iyileştirilmesi ile birlikte Mart 2017'de DSÖ tarafından önyeterliliği verilmiş sofosbuvirin jenerik aktif farmasötik bileşeni ile çok sayıda ülkenin uygun fiyatlı ilaçları üretmesinin sağlanabileceği ifade ediliyor.

 

hepatit
hbv
hcv
dunya saglik orgutu
kuresel hepatit raporu
margaret chan
viral hepatitler
tenofovir
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir