Medimagazin logo

Eş durumuyla ilgili Danıştay'dan önemli karar!

Danıştay, sözleşmeli personelken 2013'te memur kadrosuna atanan hemşirenin, eş durumu mazeretiyle beş yıllık süre dolmadan başka kuruma geçişine imkan tanıyan İdare Mahkemesi kararını onadı
Eş durumuyla ilgili Danıştay'dan önemli karar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Danıştay, sözleşmeli personelken 2013'te memur kadrosuna atanan hemşirenin, eş durumu mazeretiyle beş yıllık süre dolmadan başka kuruma nakline imkan tanıyan İdare Mahkemesi kararını onadı.

Sözleşmeli personelken 6495 sayılı Kanun'la memuriyet kadrosuna atanan hemşire, asker olan eşinin Çanakkale Gökçeada'da görev yapması dolayısıyla Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu emrine atanması için bağlı çalıştığı Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünden muvafakat istedi.

Bu talebi reddedilen hemşire, rektörlüğünün işleminin iptali için Sivas İdare Mahkemesinde dava açtı.

İdare Mahkemesi, dava sonucunda hemşirenin lehine karar verdi.

Mahkemenin kararında, Anayasa'nın, ailenin korunmasına ilişkin 41. maddesinde, "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır" denildiğine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda ise atama ve değiştirmelerde aile birliğinin korunmasının ilke olarak benimsendiğine dikkat çekildi.

Davacı hemşirenin eşinin Gökçeada Kara Kuvvetleri Komutanlığı 5. Komando Alayında görev yaptığı, kurumda "stratejik personel" statüsünde bulunduğu, bu yüzden kendisinin tayin isteme yetkisi olmadığı belirtilen kararda, Gökçeada'nın "3. bölge görevi" sayıldığı, Sivas'ın da "3. bölge görevi" kabul edildiği, aynı bölgede iki defa görev yapamayacağı için asker eşin Sivas'a atanabilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Kararda, "Bu durumda, aile birliğinin ancak davacının, eşinin yanına gitmesi halinde sağlanabileceği, aile birliğinin korunması amacıyla davacının Kamu Hastaneleri Kurumuna atanması amacıyla muvafakat verilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır." denildi.

- Danıştay kararı onadı

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü, İdare Mahkemesinin bu kararını Danıştayda temyiz etti.

Danıştay ise İdare Mahkemesinin kararının dayandığı gerekçenin hukuk ve usule uygun olduğuna ve bozulmasını gerektirecek bir durum bulunmadığına hükmederek kararı onadı.

- "Bu tür kısıtlamalardan vazgeçilmeli"

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Danıştay kararına ilişkin yazılı değerlendirmesinde, "sözleşmeliyken kadroya geçen personellerin başka kurumlara 5 yıl nakil yasağının mazeret tayinlerinde uygulanamayacağına ilişkin önemli bir karar olduğunu" ifade etti.

Kadroya geçen sözleşmelilere 5 yıl nakil yasağının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu kaydeden Kahveci, "Ailelerinden uzak, eşleri ayrı illerde çalışmaya mecbur kalan memurlarımız için sevindirici bir karar olmuştur. Kamu artık memurun aile yaşamını olumsuz etkileyen bu tür kısıtlamalardan vazgeçmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
 

danistay
sozlesmeli personel
hemsire
es durumu
Yorum (2)
Luna Aksoy
Eşinin stratejik kadroda olması kendisinin de stratejik personel olduğu anlamına gelmiyor ki... liyakati neyse orada çalışmalı insan. Bir erkeğe kadınlık yapıyor, çocuğunu doğuruyor ve büyütüyor olmasının iş hayatında liyakat göstergesi olduğunu düşünenlere hayret ediyorum. Eşi stratejik diye de aynı ilde illa devlet kadrosuna mı atanması gerekiyor?? Devlet dışında da çalışabileceği bir sürü iş imkanı var bu hanımların... Ha liyakati varsa da ispat edip öyle tayin yaptırsın. Yıllardır eş mazaretiyle devlet kadrolarını doldurmuş sağlık personeli var. Bununla ilgili istatistiki bir çalışma yapılsa çarpıcı gerçekler ortaya çıkacak ama buna kimsenin cesaret edebileceğine de inanmıyorum.... Zihniyet meselesi işte... Bu zihniyet de geleceğin Türk neslini yetiştiriyor...
6
Cevapla
İnco uğur
Peki ben stratejik personelim ve eşim 1000km uzakta asistan. Şimdi benim aile bütünlüğü m ne olacak? Zorunlu hizmetimi erteleyebilirler eşim ile birlikte tekrar doğuya geleceğiz nasılsa peki ben şimdi yapayım ama eşim zorunluya çıkınca bende tekrar gelip ikinci kez mi zorunlu yapmış olacağım? Neden ayrıyız memur olabiliriz bizde insanız. Bizim psikolojimiz ne olacak bu şekilde hastalarımıza çok iyi mi hizmet veriyoruz nerde kaldı temel haklar
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir