Medimagazin logo

'Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmalı'

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, sivil ve askerin birlikte çalışacağı Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması önerisinde bulundu
'Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Baydar, daha önce GATA'da öğretim üyeliği yapan bir grupla parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasını öneren Baydar, üniversite içinde tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri fakülteleri, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu, sağlık bilimleri ve harp cerrahisi enstitüleri ile teknokent olması gerektiğini söyledi.

Baydar, bu üniversitesin, YÖK içinde sivil bir üniversite olarak kurulmasını, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıkları ile protokol yapılarak, kara, deniz, hava, jandarma genel komutanlığının ihtiyaç duyacağı tıp fakültesi öğrencisini, uzman doktoru, öğretim üyesini ve yardımcı personeli yetiştirmesini istedi. Sivil ve askerlerin birlikte çalışacağı özgün bir model olması gerektiğini ifade eden Baydar, tıp fakültesine 200 öğrenci alınacaksa bunun 100'ünün sivil, 100'ünün askeri öğrenci olabileceğini belirtti. Baydar, Sağlık Bakanlığı'na devredilen tüm askeri hastanelerin de bu üniversite bünyesine alınarak tematik bir üniversite modeli ve askeri sağlık hizmeti geliştirebileceğini bildirdi.

"Askeri hastanelerde verimlilik yok" denildiğine işaret eden Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Askeri hastanelerde verimlilik, bakkal dükkanı hesabı ile bakılan hasta sayısıyla ölçülmez. Verimlilik, savaş ve terör anında askeri hastanelerin tüm kadrolarıyla 24 saat hazır olma yeteneğiyle ve anında başarılı müdahalesiyle ölçülür. GATA'da, terörle mücadele harekatı kapsamında son 2 yılda 745 gazimiz tedavi gördü. Şehit oranımız yüzde 3,8. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10'un üzerinde. Derdiniz barış zamanı sivil hasta bakmaksa, yüzde 10 olan sivil hasta kotasını kaldırırsınız.

'Biz istenilen askeri doktoru sözleşmeli subay olarak dışarıdan temin ederiz' aldatmacısına gelinirse, son 5 yılda tüm ilanlara rağmen Deniz Kuvvetlerine 41, Hava Kuvvetlerine 36, Kara Kuvvetlerine 2 dışarıdan muvazzaf tabip bulunabilmiştir. 'Gülhane'ye en düşük puanla giriyorlar' çarpıtması da var. Gülhane'yi kazanan öğrenci, askeri öğrenci olabilmek için heyete girer. Gülhane'ye girebilmek için tek kriter üniversite sınavı değildir."

Emekli tabip general Prof. Dr. Fikret Arpacı, askeri liseler kapandığı için askeri liselerden askeri tabip gelmeyeceğini söyledi. Arpacı, sivil tıp fakültelerinde okuyanların, askeri tabip olmak isteyip istemeyeceklerinin cevabının daha önce görüldüğünü ifade ederek, yılda 10'un altında başvuru geldiğini kaydetti. Arpacı, Türkiye'nin 150 askeri tabibe ihtiyacı olduğunu savunarak, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nden bile yılda 50-70 arasında mezun verildiğini belirtti.

Konunun eksik kaldığını, aceleye getirildiğini ileri süren Arpacı, "Konu Meclis, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, emekli Gülhane hocalarının oturup, Türkiye'nin çıkarlarını koyarak yapacakları tartışmalarla çözülebilir. Tartışmaya, düşünce açıklamaya evet ama hakaret ve tehdide hayır." dedi.

Prof. Dr. Kürşat Eser de basın toplantısına, Gülhane'nin yetiştirdiği öğretim üyeleri olarak geldiklerini vurgulayarak, "Bizi Gülhane yetiştirdi, bu günlere getirdi. Asker hekim, asker hastanenin yerini Sağlık Bakanlığı alamaz. İstihkam taburları, yol, köprü yapmakla görevlidir. Belediye bu görevleri yapıyor diye, bu görevi belediyeye veremezsiniz. Asker hekim, asker hastanenin görevini de bir başkasına devredemezsiniz. " ifadesini kullandı.

gata
gülhane sağlık bilimleri üniversitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir