Medimagazin logo

Hemşirelere 'kırmızı forma'' tartışmalara yol açtı

İzmir Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi yönetimi tarafından hastane çalışanlarına giyecekleri renklerin talimatı verildi. Talimatta hemşirelerin "kırmızı" giymesi belirtildi. Bu talimat tartışmalara yol açtı
Kaynak: HABERTÜRK
Hemşirelere 'kırmızı forma'' tartışmalara yol açtı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi yönetiminin, görev yaptıkları sırada hemşirelerin alt ve üst kırmızı, ebelerin mor, erkek yardımcı sağlık personelinin de alt lacivert ve üst kırmızı giymeleri talimatını vermesi kriz yarattı.

7 Mart’ta tüm sağlık personeline gönderilen yazının kabul edilemeyeceğini söyleyen Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, “Hemşire arkadaşlarımız, çalıştıkları sırada zaman zaman uygunsuz sözlere maruz kalabiliyor. Kırmızı da zaten dikkat çeken bir renk. Hemşire arkadaşlarımızı zor duruma düşüren durumların olabileceğini düşünüyorum. Bu kadar renk varken, kırmızıyı mı buldunuz? Elbette arkadaşlar kendi isteğiyle kırmızı da giyebilir” diye konuştu.


Beyaz önlüğün standardı belirlendi! Kim nasıl beyaz önlük giyecek?


‘İNSAN İLİŞKİSİNİ GÜÇLENDİRİR’

Kimya mühendisi, renk ve enerji Uzmanı Aydan Öztürkatalay, kırmızının insan ilişkisini güçlendiren, kişiye cesaret veren, yorulmayı azaltan etkilerinin olduğunu ancak bulunulan ortamın renginin de önem taşıdığını söyledi. Öztürkatalay, şu bilgileri verdi: “Kırmızı rengi cesaret verir, kişinin enerjisini arttırır, insan ilişkisini güçlendirir. Kırmızı iyi bir renk ama gerekli koşullar ve tonların sağlanması gerekir. Bu noktada özellikle ortamın turkuaz olması, kırmızının pozitif etkisini açığa çıkarır. Ancak kırmızının da birçok tonu var. Hastalar açısından da farklı etkiler yaratabilir. Örneğin tansiyonu düşük hastalar için iyidir, ancak yüksek olanlarda ise olumsuzdur.”

‘PERSONELİN TERCİHİ’

Hastane yöneticisi Kemal Tarhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yönetici olarak şahsımın tercihi daha önce görev yaptığım Urla Devlet Hastanesi’nde olduğu gibi ‘çivit mavi’ takım olduğu halde, yapılan toplantılarda kırmızı renk de dahil tüm renk seçimlerini çalışan personeller tercih etmiştir. Sağlık çalışanlarının fikirleri dikkate alınarak hareket edilmiş olup sonuçta hasta ve yakınlarının muhatap olarak göreceği kişileri seçmelerinin kolaylaştırılması ve kurum kültürünün sağlanması amaçlanmıştır” dedi.
 

hemşire
forma
kırmızı
Yorum (3)
Osman D
Yahu ne uğraşıyorsunuz bunlarla? Hemşire hanımlar önlüklerini zaten giyiyorlar. Beyaz giyseler ne olacak, kırmızı giyseler ne? Siz asıl devlet hastanelerinde mahalle muhtarı gibi gezen doktorlara bir bakın. Sağlık Bakanlığı kalite standartlarına göre zorunlu olmasına rağmen doktorların yarıdan çoğu önlük ve hastane terliği giymiyor. Servis ve yoğun bakımlarda mahalle muhtarı gibi geziyorlar. Ben, şu anda devlet hastanesinde göreve başladım. Birkaç arkadaşa "önlük giysek.." diyecek oldum. Az daha dayak yiyordum. Başhekimin de umurunda olmadığı için artık ben de takmıyorum. Ne diyeyim? Hepsinin canı sağ olsun. Giyenin de, giymeyenin de.
21
Cevapla
Fatih S
Hekim kıyafetiyle değil yaptığı işle ön planda olmalı. Kimsenin muhtar gibi geziyorlar demeye de hakkı yok. Hekim hastalarının karşısına nasıl çıkacağınave en rahat nasıl çalışacağına sadece kendi karar verir. Yalnız kıravat takıp ceket giymekle ya da beyaz önlük giymekle kimse kendini çok iyi hekim zannetmesin.
5
Cevapla
Mehmet tekinsoy
Deģerli kardeşim doktorların önlük giymemesine takılmış. Evet önlük giymiyoruz. Ben de giymiyorum. Zira çalıştığım hastane ve hizmet ettiğim hasta profili maalesef şiddetin had safhada olduğu bir bölgede. Ne yazıkki diyorum bende önlük giymiyorum. Sırf şiddete hedef olmayayım diye giymiyorum. Keşke göğsümü gere gere onca maddi manevi zorlukla giyme hakkını elde ettiğim önlüğümü giyebilseydim. Ben hayatımda tabanca tutmadım. Ekmek bıçağından meyve bıçağından bisturiden başka bıçak tutmadım. Mertçe giy kardeş korkma önlüğünü giyenlere sesleniyorum: Ben mertçe giyerim Allah'tan başka kimseden korkum yok. Ama geride kalacaklara verilecek hesabım var benim. Ben olmazsam kim bakacak onlara? Şehit doktor evladıymış deyip ömür boyu tüm masrafını Sağlık Bakanlığı karşılayacakmı? Benim sevgimi kim verecek ona? Sayın Bakanım, sayın Genel sekreterler, bakanlık bürokratları biz sağlık çalışanları zaten küçücük birimlerde birbirimizi bilerek tanıyarak çalışîyoruz bırakın ne giydiğimizi, uğraşmayın bizimle. Yaptığımız işe bakın, hasta memnuniyetine bakın. Bizim eserimiz bu % 76 memnuniyet oranları... Ben önlüğü çocuklar korkmasın diye giymeyende gördüm, Ben önlüğünü hastalar heyecanlanıyor diyeceklerini unutuyor diye giymeyende gördüm, Ben önlüğünü hastalarda "beyaz önlük tansiyonu" olmasın diye giymeyende gòrdüm, Bende şiddetten korkarak giymiyorum. Bırakın bizleri kendi halimize Allahınızı severseniz...
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir