Medimagazin logo

Hemşirelikte etik/deontoloji dersleri zorunlu olmalı

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, hemşirelik eğitiminde etik bilincin kazandırılması gerektiğinin altı çizilirken, katılımcıların yüzde 60’ının etik/deontoloji derslerinin etik alanında uzman biri tarafından verilmesi gerektiği belirtildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hemşirelikte etik/deontoloji dersleri zorunlu olmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hemşirelik uygulamalarında etik bilincin ve duyarlılığın gelişmesinde etik eğitimi son derece önemli görülüyor. 
 
Etik, en genel tanımı ile eylemlerimiz üzerine düşünme çabası iken, hemşirelik etiği ise bakım uygulamaları sırasında hemşirelerin eylemleri üzerine düşünme etkinliği olarak biliniyor.
 
Hemşirelik eğitiminde verilen etik derslerinin özellikleri ve dersi veren öğretim elemanlarının derse ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bir araştırmaya göre, araştırmanın yapıldığı okullarda etik eğitiminin bu alanda uzman olmayan öğretim elemanları tarafından verildiği, etik/deontoloji dersinin süresi, içeriği ve adının okuldan okula değiştiği görüldü.
 
Tümü kadın olan katılımcıların yüzde 96’sının hemşireliğin değişik alanlarında doktora eğitimi aldığı, yüzde 93’ünün eğitimlerinde etik/deontoloji dersi aldığı, yüzde 66’sının etik/deontolojiye ilişkin bilimsel toplantılara katıldığı, yüzde 50’sinin etik/deontoloji dersinin farklı sınıflarda parçalar hâlinde verildiği, ideal olarak ise yüzde 43’ünün ayrı bir ders olarak ve farklı sınıflarda parçalar hâlinde verilmesi gerektiğini ifade ettikleri saptandı. 
 
 
Katılımcıların konu ile ilgili yayınları en fazla yüzde 46 ile kitap, dergi ve internetten takip ettikleri, yüzde 10’unun ise etik/deontoloji dersine ilişkin herhangi bir yayın takip etmediği görüldü. 
 
“Uzmanı tarafından eğitim verilmeli”
Araştırmaya katılanların yüzde 60’ının “Etik/deontoloji dersleri etik alanında uzman biri tarafından verilmelidir.” ifadesine kesinlikle katıldığı, yüzde 100’ünün ise hem lisans hem de lisansüstü eğitimde etik/deontoloji derslerinin olması gerektiği görüşünü belirttiği öngörüldü. 
Hemşirelerin etik/deontoloji eğitiminde öğrencilere öncelikle benimsetmek istedikleri değerleri en fazla yüzde 43 ile “zarar vermeme”, en az yüzde 3 ile “çevreye değer verme, sorumluluk ve alturizm” olarak sıraladıkları görüldü.
 
Derslerde nelerin benimsetilmesi isteniyor?
Çalışmaya katılanların derste öğrencilere öncelikle benimsetmek istedikleri değerlerin diğer yüzde dağılımına bakıldığında ise; “yarar sağlama” yüzde 40, “insan haklarına saygı” yüzde 40, “özerkliğe saygı” yüzde 40, “adalet” yüzde 36, “eşitlik” yüzde 30, “doğruluk, dürüstlük” yüzde 26, “sır saklama ve mahremiyete saygı” yüzde 26, “tüm etik değerler” yüzde 26, “hemşirelik etik kodları” yüzde 13, “hoşgörü” yüzde 10, “ahlak” yüzde 10, “mesleğe bağlılık” yüzde 10, “güven” yüzde 10, “fedakârlık” yüzde 10, “sevgi” yüzde 6, “çevreye değer verme” yüzde 3, “sorumluluk” yüzde 3 olarak sıralandı.
 
 
Öncelikli amaç; tutum ve davranışları kazandırmak
Katılımcıların yüzde 60’ının bir hemşirenin sahip olması gereken tutum ve davranışları kazandırmayı, yüzde 30’unun etikle ilgili temel kavramları öğretmeyi ve yüzde 10’unun ise hem bir hemşirenin sahip olması gereken tutum ve davranışları kazandırmayı hem de etikle ilgili temel kavramları öğretmeyi öncelikli amaç olarak ifade ettikleri görüldü.
 
Katılımcıların yüzde 50’si etik/deontoloji dersinin farklı sınıflarda parçalar hâlinde verildiğini belirtirken; yüzde 43’ü ideal şeklin bu olduğu, diğer bir yüzde 43’ü ise ideal şeklin ayrı bir ders olarak verilme olduğu yönünde görüş bildirdi. 
 
Ders isimlerine bakıldığında, yüzde 46’sının farklı sınıflarda parçalar hâlinde etik/deontoloji derslerini anlattıklarını, ideal olarak yüzde 36’sının ise farklı sınıflarda parçalar hâlinde etik/deontoloji derslerinin yürütülmesi gerektiği düşüncesini belirttikleri görüldü.  
 
Etik/deontoloji dersinin verildiği yıl ve dönemin dağılımına bakıldığında, en fazla katılımcıların yüzde 33’ü farklı sınıflarda parçalar hâlinde ve 3. sınıfta bir dönem etik/deontoloji derslerinin yürütüldüğünü, ideal olarak ise en fazla katılımcıların yüzde 43’ü farklı sınıflarda parçalar hâlinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
 
“Etik dersi yüzde 100 zorunlu olmalı”
Meltem Akbaş ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 100’ü okullarında etik/deontoloji derslerinin zorunlu olduğunu ve ideal olarak da zorunlu olması gerektiğini ifade etti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, Türkiye genelinde doktora düzeyinde eğitim verilmekte olan on okulda yürütülen araştırmanın katılımcılarının tamamına yakınının, eğitimlerinde etik/deontoloji dersi aldığı ve yarısının ise bu dersi sadece lisans eğitimi sırasında aldığı belirlendi.
hemşirelikte
etik/deontoloji
dersleri
zorunlu
olmalı
Yorum (4)
aydin sinal
Etik/deontoloji dersleri tabiki mecburi,mecburi degilse zaten cok büyük bir ayip.Benim ayrica bir önerim tip fakültelerinde,saglik okullarinda FELSEFE dersleride okutulmalidir,yaptigi isi,sonucunu,neden?,nicin?sonuc ne tartismasini hekimlerin,hemsirelerin kendi kendine sorgulamasinin yollari ögretilmelidir.Orta dogunun alisilagelmis düsünce sisteminden sorgulayici,mantik-düsünce sistemini ögretilmelidir derim. Burada okudugum yorumlar tamamen hissi duygular icinde yazilmakta,Avrupa-amerikada görülen mantikli düsünce sistemine tamamen ters görüsler ihtiva etmektedir,Zaten yurt disina cikan,calisan hekimlerimizdede ilk seneler bu hissi-mantikli düsünce ikilemesi her zaman görülmekte calistigi yere uyum saglamasi 2-3 sene almakta,her zaman türkiye ile o avrupa,amerika ülkesi kiyaslanmakta"bak bizde olsa böyle degil söyle olur" düsüncesi ön plana cikmaktadir.hissi düsünen arkadaslarimizin pek cogu"yapamadigindan" geri dönmekte "vatan hasretine dayanamama" sözlerinin arkasina siginmaktadirlar.esas sebep hissi felsefe-mantiktan yoksun yetisme tarzinin,Batidaki mantik,realist,pragmatik yasam tarzina uyum saglayamamasindan ileri gelmektedir. Tekrar yazayim bati Felsefe dersleri ve Aristo mantigi bütün fakülte ve yüksek okullara mecburi olmasi elzemdir,eger AB ye girmeye niyetimiz varsa.selamlar
7
Cevapla
ırgat
ne etiği, ne deontolojisi!...artık doktor doktora bakmıyor bu devirde...bakarsada cukkasını alıyor!...MALESEF!
15
Cevapla
emre yalçınkaya
Şuan sizin muhteşem fikirleriniz sayesinde uykusuz kalıp etik dersine çalışacağım . Ve bir söz vardır : 'çöw derd çöw nizona ' . umarım artık bence şu ders olmalı bu ders olmalı demeden önce en iyi nasıl ögrenir bu ögrenciler dersiniz ve hemşirelikten biraz anlıyorsanız şunu da bilirsiniz ' önce zarar verme sonra yarar sagla ' . iyi akşamlar
3
Cevapla
turgay özcüler
ilahi Aydın ağbi beni güldürdün ya Allah 'da seni güldürsün.uzun süredir Türkiye'de yaşamadığın belli oluyor.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir