Medimagazin logo

"Kanser ilacını ülkemizde üretmemiz gerekiyor"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:"Açığımızı kapatmak ve yerli biyoteknoloji üretiminde arzu ettiğimiz noktaya gelebilmek için kanser dahil birçok biyoteknolojiyi gerektiren ilacı ve cihazı ülkemizde üretmek için çalışmaları hızla artırmamız gerekiyor"
"Kanser ilacını ülkemizde üretmemiz gerekiyor"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin, gıdadan ilaç sanayisine, tarımdan enerjiye geniş bir yelpazeyi barındıran biyoteknoloji alanındaki potansiyelinin değerlendirilmesi ve bu sektörde de söz sahibi olması gerektiğini bildirdi.

 

TÜBİTAK'ta düzenlenen Medikal Biyoteknoloji Konferansı'nda konuşan Müezzinoğlu, sağlık sistemlerinin erişilebilir ve kabul edilebilir olmasının önemine işaret ederek, hizmet sunumunun kesintisiz yürümesi gerektiğini belirtti.

 

Teknolojik gelişmeler, farklılaşan nüfus yapısı ve maliyet artışlarının sağlık politikalarının gözden geçirilmesini gerektirdiğini ifade eden Müezzinoğlu, yeniliklere açık olunması, hizmetlerin ihtiyaçlara göre düzenlenmesinin önemine değindi.

 

Sağlık hizmetlerine ve ilaca erişim konusunda son 10 yılda gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkıldığını anımsatan Müezzinoğlu, teknoloji ithal eden ülke olmaktan çıkıp ihraç eden ülke haline gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

 

Türkiye'nin 2023 vizyonunda sağlık alanındaki hedeflerine işaret eden Müezzinoğlu, "Gıdadan ilaç sanayisine, tarımdan enerjiye geniş bir yelpazeyi barındıran biyoteknoloji alanındaki potansiyelimizi değerlendirmek ve bu sektörde de söz sahibi olmak zorundayız" diye konuştu.

 

Bakan Müezzinoğlu, ilaç ve tıbbi cihaz sanayi yatırımlarını çekmek adına ülkeler arasında ciddi rekabet yaşandığını ifade ederek, "İlaç pazarında dünyada 16, Avrupa'da 6. sırada bulunan ülkemizin ilaç ihracı ve biyoteknoloji buluşlarından aldığı pay ne yazık ki çok düşük. Bu durumu değiştirmek ve biyoteknolojide söz sahibi ülke konumuna gelmek için TÜBİTAK'ın öncülüğünde gerçekleştirilen medikal teknoloji yol haritasının faydalı sonuçlar yaratacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

 

Türkiye'de ilaç ve sağlıktaki dış ticaret açığının yüksekliğine işaret eden Müezzinoğlu, "Bu açığımızı kapatmak ve yerli biyoteknoloji üretiminde arzu ettiğimiz noktaya gelebilmek için kanser dahil birçok biyoteknolojiyi gerektiren ilacı ve cihazı ülkemizde üretmek için çalışmaları hızla artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

Müezzinoğlu, kurulması planlanan şehir hastanelerinin birer Ar-Ge ve biyoteknoloji üssü olmasını amaçladıklarını bildirdi.

 

-Hedefler-

 

TÜBİTAK'ta düzenlenen Medikal Biyoteknoloji Konferansı'nda aşı, biyomalzeme, biyomedikal, ilaç ve tıbbi tanı konularında hedefler masaya yatırılacak.

 

Hepatit B, grip, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, kuduz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, HPV ve rotavirüse karşı aşı geliştirilmesi, toplum sağlığı açısından ön plana çıkan menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı, sinüzit ve kan iltihabı gibi hastalıklara neden olan pnömokok, verem ve menenjit, tatarcık ve toksoplazma parazitlerine karşı aşı ve bağışıklık sistemini artırıcı tasarım, Ar-Ge çalışması ve prototip üretiminin gerçekleştirilmesi, koruyuculuğu artırmaya yönelik aşı geliştirme çalışma fazlarının tamamlanması yakın, kanserin önlenmesi ve tedavisine yönelik aşı geliştirilmesi ve geliştirilen patentlenmiş ürünün ülke ihtiyacının yüzde 50'sini karşılaması ise uzak hedef olarak konuldu.

 

Biyomelzeme alanında ise kanser ve diğer hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılmak üzere güdümlü olarak vücutta hedef bölgelere yönlendirilebilen mikro/nano taşıyıcı-biyomolekül sistemlerin geliştirilmesi, doku yenilenmesini hedefleyen biyomalzemelerin ve doku mühendisliği ürünlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar, çok işlevli ve katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünü ortopedik, dental ve kalp ve damar rahatsızlıklarıyla ilgili implant ve malzemelerin geliştirilmesi için çalışmalar da hedefler arasında bulunuyor.

 

Tanı ve tedavi amaçlı medikal görüntüleme sistemi, fonksiyon kaybına yönelik kas ve beyin sisteminde kullanılacak cihaz ve protezlerin  geliştirilmesi, bunların Türkiye pazarının yarısını karşılayacak duruma gelmesi, vücut içine yerleşebilecek tedavi edici ve yaşamsal destek sağlayıcı cihazların geliştirilmesi ve bunların dünyada rekabet edebilecek duruma gelmesi, damar, solunum yolu ya da cerrahi alanlarda tedavi robotlarının geliştirilmesi de biyomedikal ekipmanlarla ilgili hedefler listesinde yer alıyor.

 

Kanser, kalp-damar, bağışıklık sistemi, psikiyatri, metabolizma ve kan hastalıklarıyla ilgili yeni ilaçlar ve yenileyici hücre tedavi ürünlerinin geliştirilmesi de ilaçla ilgili hedefler arasında bulunuyor.

 

2017 yılına kadar enfeksiyon hastalıkları, doğum öncesi ve sonrası tarama, tanı ve genetik hastalıkların tespitiyle ilgili tanı kiti ve cihazlarının geliştirilmesi, 2018 yılına kadar kanser tedavisi öncesi gerekli olan ilaç direnciyle ilgili çeşitliik ve değişimlerin saptanması için kullanılacak test kitlerinin geliştirilmesi, bunların 2020'ye kadar klinik testlerinin yapılarak araştırmaların tamamlanması da amaçlanıyor.

"kanser
ilacını
ülkemizde
üretmemiz
gerekiyor"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir