Medimagazin logo

Kapalı akciğer ameliyatı ile kanser olmadığı anlaşıldı

Akciğerinde 1 santimlik kitle görülen Esin Yüzgeç’e, kapalı akciğer ameliyatı (VATS) uygulandı. Kitlenin patolojik incelemesinde iyi huylu olduğunun anlaşılması üzerine ameliyat sonlandırıldı.
Kaynak: NTV
Kapalı akciğer ameliyatı ile kanser olmadığı anlaşıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Cerrah Turhan, “VATS gibi bir yöntem olmasaydı hasta en az iki yıl sürecek ve defalarca tomografi ile ışın almasını gerektirecek stresli bir takip dönemine girecekti. Tüm bunlardan kurtulmuş oldu” dedi.

İki abisini ve babasını akciğer kanserinden kaybeden ve uzun yıllar sigara içen Esin Yüzgeç’in akciğerinde 1cm kitle olduğu belirlendi. 

Yüzgeç, Ege Üniversitesinden Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Kutsal Turhan’a başvurdu. Turhan, 10 yıl önce sigarayı bırakmış olmasına rağmen yaklaşık 10 yıllık bir sigara içim öyküsü de bulunan hastaya hem ailesel riski hem de sigaraya bağlı risk nedeniyle teşhis ve tedavi amaçlı ameliyat önerdi. Kapalı akciğer ameliyatı (VATS) yöntemiyle çıkarılan kitlenin ameliyat sırasındaki patolojik inceleme sonucunda iyi huylu olduğunun bildirilmesi üzerine ek işlem yapılmadan ameliyat sonlandırıldı ve hasta ameliyat sonrası ikinci gün evine gönderildi.

Prof. Dr. Turhan, kitlenin kötü huylu çıkması halinde de ameliyata yine kapalı yöntemle devam edileceğini ve hastalıklı lobun tamamı ve bölgesel lenf bezleri çıkarılacağını ifade etti:

“Bu sayede de erken evrede yakalanmış bir akciğer kanserinin tedavisi yapılmış olacak ve hastamız büyük olasılıkla hastalıktan tamamen kurtulacaktı. Ancak sonucun iyi çıkması hem hastamızı ve yakınlarını, hem de bizi çok sevindirdi. Ailesinde 3 akciğer kanserli hasta var. İki abisi ve babası. Üçü de bu yüzden vefat etmiş. Akciğer kanserinde genetik geçiş görülebiliyor. Bu da öyle bir vaka. Bundan sonra takip gerekmeyecek. Bu ameliyatla takip sürecinden de kurtulmuş oldu.”

“ÇOCUĞUM OLMADI, KANSER HASTALARININ BAKIMLARIYLA İLGİLENDİM”

Ailesinde yedi kişiyi akciğer kanserinden kaybettiğini belirten Esin Yüzgeç, “Çok istememe rağmen çocuğum olmadı. Ailemdeki kanser hastalarının tedavi ve bakımlarıyla bire bir ilgilendim. Takdiri ilahi dedim. Allah bana bir çocuk vermediyse ve bu görevi bahşettiyse bu bir mesaj dedim ve en iyi şekilde üstesinden gelmeye çalıştım. Kutsal hocamın da bu konuda adı gibi kutsal bir görev yaptığını düşünüyorum. Allah hepsinden razı olsun, çok şükür kurtuldum” diye konuştu.

AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Prof. Dr. Kutsal Turhan, ileri evrelere kadar belirti vermemesi, hızlı büyümesi ve teşhis konulduğu anda genellikle son evrelere ulaşmış olmasının akciğer kanserinin bu kadar öldürücü olmasının ana nedenleri olduğunu vurguladı. 

Modern tedavi yöntemleri sayesinde akciğer kanserinin her evresinde iyileşme olasılığı olmakla birlikte, evre ilerledikçe bu oranın azaldığını aktaran Dr. Kutsal, “Bu nedenle erken teşhis tüm kanserlerde olduğu gibi akciğer kanserinde de çok önemlidir” dedi. 

VATS İLE AKCİĞER AMELİYATLARI ARTIK DAHA KOLAY

Prof. Turhan, son yıllarda sık uygulanan kapalı akciğer ameliyatı yöntemiyle (VATS), hastaların hem daha az ağrı çektiğini, hem hastaneden daha çabuk taburcu olduklarını hem de günlük yaşantılarına daha kısa sürede döndüklerini belirtti. 
 

vats
akciğer
kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir