Medimagazin logo

Koku kaybı erken ölümlerin habercisi olabilir mi?

Yapılan bir araştırmada, koku duyusundaki zayıflamanın erken ölüm riskiyle bir bağlantısı olabileceği bulundu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Koku kaybı erken ölümlerin habercisi olabilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Araştırmacıların verdiği bilgilere göre, koku kaybı yaşayan bireyler, normal koku fonksiyonuna sahip bireylerden yüzde 19 daha fazla erken ölüm riskine sahip.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada 40-90 yaş aralığındaki insanlardan elde edilen bulguları, 10 yıl süreyle gözlemledi.

Çalışma boyunca bin 774 katılımcıdan 411’inin yaşamını kaybettiği bilgisini veren araştırmacılar, bazı sistemik kontroller sonucunda koku kaybı bulunan bireylerin normal koku duyusuna sahip bireylere göre yüzde 19 daha fazla ölüm riski taşıdığını söyledi.

Koku duyuları beynin içyüzünü okumamıza yardımcı olabilir

 Journal of the American Geriatrics Society’de yayımlanan çalışma sonuçlarına göre, yaş, sağlığa ilişkin durumlar ve diğer bilişsel değerlendirmeler koku kaybıyla birleştiğinde ölüm riskini yüzde 8 oranında arttırdı.

 Stockholm Üniversitesi Psikoloji Bölümü Profesörü Dr. Jonas Olofsson, çalışmayla ilgili şunları söyledi: “Bulduğumuz sonuçlar daha önceden demans ile koku kaybı arasında kurulan bağlantılardan farklı, bunun yerine koku kaybıyla ölüm riskinin arasında bir bağlantı olup olmadığına dayanıyor. Gelecekteki araştırmalarımızda, bu olayı açıklayabilecek nokta atışı çalışmalar yapacağız”.

Araştırmacılar, bu sonuçların, koku duyularının yaşlanan beynin içyüzünü gösterebileceği ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. Medimagazin

araştırma
koku kaybı
erken ölüm
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir