Medimagazin logo

Kurbanlıkların küpelerini atmayın

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Adil Adıgüzel, kurbanlık hayvanların kulak küpelerinin nüfus cüzdanı niteliği taşıdığını belirterek, istatistiki verilerin doğru toplanması açısından küpelerin mutlaka görevlilere teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
Kurbanlıkların küpelerini atmayın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adıgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı döneminde yoğun hayvan nakilleri ve çok sayıda hayvan kesiminin yapılmasının sağlık açısından risk taşıdığını, bu nedenle kurbanlık hayvanların veteriner hekimlerce muayenelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kurbanlık nakli, seçimi, kesimi ve etlerin muhafazası aşamalarında hassas olunması gerektiğine dikkati çeken Adıgüzel, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 62'sinin hayvan kökenli olduğunu dile getirdi.

Adıgüzel, kurbanlıkların, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına ve veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren sağlık raporunun bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kulak küpelerinin nüfus cüzdanı niteliği taşıdığını belirten Adıgüzel, istatistiki verilerin doğru toplanması açısından küpelerin mutlaka görevlilere teslim edilmesini istedi.

- Kurbanlık hayvanın seçimi

Adıgüzel, kurbanlık hayvanlıklar konusunda şu uyarılarda bulundu:

"Gebe ya da yeni doğum yapmış olmamalı. Büyükbaş hayvanlar 2 yaştan küçük olmamalı. Yüksek ateşi olmamalı. Tüyleri karışık ve mat olmamalı. Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalı."

- "Deriye bilinçsizce vurulan her bıçak darbesi kayıp"

Kurban derilerinin ekonomi için büyük kazanç olduğunu ifade eden Adıgüzel, kesme ve yüzme işleminin ehil kişilerce, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılması gerektiğine işaret etti.

Adıgüzel, yüzülürken hasar gören kurban derilerinin değer kaybettiğini belirterek, "Önemli miktarda döviz ödeyerek deri ve bağırsak ithali yaptığımız halde, kurban derilerinin gerektiği şekilde yüzülmemesi, muhafaza edilmemesi, bağırsakların toplanmaması nedeniyle büyük ekonomik kayıplar yaşıyoruz. Deriye bilinçsizce vurulan her bıçak darbesi kayıp" diye konuştu.

- 2023'te tüm bölgeler şaptan ari olacak

Hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıklar konusunda da uyarıda bulunan Adıgüzel, kesim sonrasında veteriner hekimlere tüberküloz ve ekinakok taraması yaptırılmasını tavsiye etti.

Adıgüzel, hayvanlar arasında sık görülen şap hastalığının canlı hayvan ticaretini olumsuz etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şap hastalığıyla mücadele kapsamında bugüne kadar yaklaşık 45 milyon avro harcandı. Bu yatırımın heba olmaması için çalışmalarımız sürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan yeni eylem planına göre, 2018'de Trakya bölgesi 'aşısız hastalıktan ari bölge' statüsüne, Ege ve Marmara bölgesinde 17 il de 'aşılı hastalıktan ari bölge' statüsüne kavuşacak. Anadolu'nun tüm bölgelerinin 2023 yılına kadar şaptan ari olması hedefleniyor."

kurbanlıkların
küpelerini
atmayın
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir