Medimagazin logo

Ne yememiz gerektiğine bağırsak bakterileri mi karar veriyor?

Bağırsak bakterileri, iştahı belli tür besinlere yönelterek, beyne ne yemesi gerektiğini söylüyor olabilir.
Ne yememiz gerektiğine bağırsak bakterileri mi karar veriyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Champalimaud Sinirbilimi Programı’ndan araştırmacı Carlos Ribeiro ve ekibi, hayvanların yiyeceklerinde eksik olan besinleri ayırtedebilen özel bir bağırsak florası buldu. Plos’da yayımlanan çalışmada, Akdeniz Meyve Sineği’ndeki esansiyel aminoasitlerden herhangi birinin yokluğunda, iştahın aminoasitçe zengin besinlere yöneldiği görüldü. Esansiyel aminoasit yokluğunda, üremenin de azaldığı tespit edildi.

Spesifik bakteriler iştahı baskılıyor, üremeyi devam ettiriyor

Araştırmacılar, özellikle iki bakterinin, asetik asit(Acetobacter pomorum) ile laktik asit(Lactobacilli) bakterilerinin, meyve sineklerindeki sayılarını arttırdıklarında ise aminoasit seviyesi hala düşük olmasına rağmen, proteine ve şekere duyulan iştahın baskılandığını ve üreme kabiliyetlerinin eski haline döndüğünü gözlemledi.

Küçük metabolik fabrikalar gibi çalışıyorlar

Bakterilerin küçük metabolik fabrikalar gibi çalışarak, besinleri metabolitlere çevirdiği bilgisini veren araştırmacılar, böylece beyine aminoasit olmasa da işlerin devam edebileceğinin söylendiğini ifade etti. Bu mikrobiyal taktikle sineklerin üremeye devam edebildiğini söyleyen araştırmacılar, “Besin yetersizliğinin görüldüğü durumlarda, vücudun normal fonksiyonlarına devam edebilmesi için, bağırsak bakterileri iştahı yönlendirmede rol oynuyor.” ifadelerine yer verdi.

“ Mikrobiyomların ürettiği metabolitler, bağırsaktan beyne bilgi taşıyor.”

“Çoğu hayvan bu anahtar besinlerin alımında hassas bir ayara sahip ama hala bu protein isteğinin kontrolünde hangi faktörlerin etkili olduğu bilinmiyor. Çalışmamız spesifik besinlerde, mikrobiyomun beslenme davranışlarını şekillendirebileceğini gösteren özgün bir mekanizmanın varlığına değiniyor.” ifadelerine yer veren Riberio, iletişim mekanizmasının tam olarak nasıl çalıştığı bilinmese de, mikrobiyomların ürettiği metabolitlerin bağırsaktan beyne bilgi taşıdığına inandıklarını aktardı. Riberio, metabolitlerin beyne ulaşarak ev sahibinin spesifik olarak ne tür besine ihtiyacı olduğunu söylediğine dair güçlü kanıtların bulunduğunu kaydetti.

mikrobiyom
beyin
bağırsak bakterileri
iştah
mikrobiata
mikrobiata
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir