Medimagazin logo

Özel hastaneler nasıl düzelecek?

HABERTÜRK'ten Güntay Şimşek'in yazısı....
Özel hastaneler nasıl düzelecek?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aracınızı servise götürdüğünüzde, yapılan işlemleri ve karşısında ödediğiniz rakamı net bir şekilde görebileceğiniz bir fatura veriliyor. Üstelik böyle bir fatura düzenlenmesi, siz istemeden ve görevlileri zorlamadan yapılıyor. Ama İstanbul’da tanık olduğum birçok özel hastanede, baş parmağın kalınlığında pos cihazından veya yazar kasadan alınan “tedavi hizmeti” yazan fişler düzenleniyor.

Bir yerinizi kestiniz veya yaralanıp gece yolunuz acil servise düştüyse, durum daha karışık. O telaşta sosyal güvenliğinizle ilgili detayları görevliler kontrol eder, tedavi işlemi yapılır. Ve ödeyeceğiniz rakam 700-800 TL’ye çıkmışsa, bu defa iki adet yazar kasa fişi elinize tutuşturulup yolcu edilirsiniz. Bir zamanlar acilde, bazen tartışmalara sebep olsa da kimi durumlarda tedavilerden para alınmazdı, artık o konu da özellikle özel hastanelerde malum sebeplerden tarihe karışmış durumda...

Bu yüzden özel hastaneleri kontrol altına almak için fatura, fiş gibi hususlar önemli. Eğer vatandaşın sigortasından faydalanılmışsa, bu tarz detayların da verilen belgelerde ayrıntılarıyla olması gerekir. Sıradan mağazalar bile kampanyalı dönemlerinde indirimlerini, promosyonlarını faturada, fişte gösteriyorsa, özel hastaneler de tedavi hizmetlerini ayrıntılarıyla vatandaşa sunmalılar.

Gece parmağını kesmiş bir vatandaşa, acilde gerekli tedavi uygulanıp dikiş atılmış ve sigortasından faydalanılmış. Geriye kalan yaklaşık bin TL’ye yakın kısmı ise vatandaştan talep edilmiş. Vatandaş, “Çok değil mi?” diyor. Görevli,“Dua et sigortan varmış. Yoksa 3 bin TL ödeyecektin” cevabını veriyor. “Neye, ne kadar ödediğimi nasıl bileceğim?” “Yarın gel, dökümünü alırsın.” Acilde diyalog böyle uzayıp gidiyor.

Sağlık, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları eğer işi sıkı tutarsa bu tarz olumsuzluklar yaşanmaz. Çünkü özel hastanelerin önemli bir çoğunluğu işi tamamen ticarete döktüğünden, devletin denetim ve kontrol açıklarını iyi değerlendiriyorlar. Hatta öylesine ileri gidiyorlar ki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı’nın babasını bile usulsüzlüklerine aracı edebiliyorlar. Bu durumda sıradan vatandaş ne yapabilir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Özel hastanede kör kuruşun hesabını yaparız” açıklaması, bu anlamda önemli, ama ne kadar yeterli olduğunu zaman gösterecek. Çünkü daha önceki bakanların da benzeri açıklamaları olmasına rağmen, pek netice alınmadı ve SGK Başkanı’nın babası son örnek olarak karşımıza çıktı.

Evet son yıllarda doktora, ilaca, tedaviye erişim kolaylaştı. Özellikle ilaç tarafında fiyatlandırma açısından vatandaşın kafası çok rahat, ama sosyal güvenlik sigortasıyla özel hastanelerde tedavi imkânı arayanlar için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Çünkü yeterli denetim ve kontrol olmadığından özel hastaneler, sigortalılar kanalıyla iki taraftan da (sigorta-vatandaş) haksız kazanç sağlıyorlar.

ozel hastane
sgk
sigorta
tedavi hizmeti”
Yorum (5)
mustafa ali yürek
Her şeyden önce herkesin kendi yaptığı işe özen göstermelidir. Herkesin kendi mesleğinde yapılan usulsüzlüklere bakmalıdır.Yaklaşık 15 yıldır gerek yerel gerek ulusal kanallarda verilen sağlık ile ilgili haberlerin % 90 nının gerçekleri yansıtmadığını biliyoruz. Sadece sağlık değil mesela spor haberlerinin % 95 ninin gerçekleri yansıtmadığını biliyoruz. Diğer alanlarla ilgili haberlerdeki gerçeklik payların ne kadar düşük olduğunu hepimiz biliyoruz. Yani basın organlarının rant yapmak uğruna haber ürettikleri veya gerçeği çarpıttıklarını neden konuşmuyoruz. İsrail başbakanı hapse girdi mesela. Bir sürü avukat hakim tutuklandı, firarda mesela. Bu örneklerin dahası var. Durum böyleyken sağlık alanına bu şekilde asimetrik, yanlı yorum ve tutumları anlamakta zorlanıyorum. Ayrıca sağlık sektörü sadece özel hastanelerden oluşmuyor. Herkes özel hastanelere dikkatini vermiş durumda. Hiç kimse devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde ne oluyor diye de bakmıyor. Elbette her meslek grubunda yolsuzlukları yapılıyordur ama bunu genellemek ve bir meslek grubuna bu kadar asimetrik yüklenmenin hiç-kimseye faydası olmayacaktır. Bu asimetrik yanlı yorum ve tutumlardan en çok hastaların zarar gördüğünü düşünüyorum. Çünkü bu mesleği baharında bile artık yapmama kararı alan değerleri doktor arkadaşlarım var. Yorum ve eleştiri yapılırken herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum.
9
Cevapla
mehmet ince
üniv.ve devlet hastaneleri çok düzgün de sıra özel hastanelere mi geldi,adı üstünde özel hastane para kazanmak için açılan ticarethanedir,sen iyi hizmet alayım ama beleş olsun istiyorsun olmaz öyle şey,bu iş belediye otobüse ile gitmek başka ticari taksi ile gitmek başka,o zaman devlete gidecen beleşe işini gördürecen,
12
Cevapla
fly
bu hükümetin senelerdir bu kadar yüksek oy almasının nedeni okumuşu ezip okumamışı yüceltmesinden kaynaklanıyo.okumamış kesim köşeyi döndü hala bıçak parası martavalı okuyo. okumamışa serbest piyasa ekonomisi, okumuşa üç kuruşa talim et. okumuşta enayiydi zaten dünyanın en zor işini her türlü risk ve dava şartları altında bedavaya yapacaktı. bu daha iyi günler sayı artırmayla sorunu çözemezsin işini seven kalifiye eleman kalmadı bu gidişle evini satsanda riskli ameliyat yapmaya yanaşacak dr bulamayacaksın! devlet hastanelerinde de durum içler acısı riske girip deli gibi çalışan doktor hastaneye kazandırdığı parayla mesaiye bile gelmeyen gelse de ne yaptığı belli olmayan memurları döner sermaye adı altında besliyo, yüklemişler memurları doktorun sırtına kene gibi kanlarını emiyor. Allah görüp gözetendir!!
1
Cevapla
Dr Erdem
Acil şartlarda eğitim hastaneleri ya da üniversite hastanelerine değil, de, özel hastanelerin aciline gitme gerekçesi nedir sorabilir miyim acaba? Çok acil durumlardaki mesafe olayını hariç tutacak olursanız, özellerde işinizin daha iyi görüleceğini nereden biliyorsunuz? Zira oradaki uzmanları da yetiştiren sonuçta üniversite ya da eğitim hastaneleridir.
1
Cevapla
dr.mehmet
1-Özele gelen herkes bunun bir bedelinin olduğunu bilmelidir. 2-Özel Hastaneler ve sağlık kuruluşlarıda herkese her verdikleri hizmeti ve bedelini gösteren dökümü vermek zorunda olmalı. 3- SGK ücretlere zam yapmadı bu doğru ama hastalardan alınan fark %30 iken % 200 oranına çıkarıldı??? 4- Acaba yöneticimizin evlatlarının hastanelerinde de bu uygulamalar yapılmıyor mu?. Oraya sadece zengin ve sesi çıkmayanlar mı gidiyor.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir