Medimagazin logo

Tansiyonlar yanlış mı ölçülüyor?

Yapılan bir çalışmada manuel olarak ölçülen tansiyonun hatalı olduğu ve bunun gereksiz bir şekilde antihipertansif ilaç kullanımına yol açtığı belirlendi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tansiyonlar yanlış mı ölçülüyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kanada’da tansiyonun ne kadar doğru ölçüldüğünü araştıran bir çalışma yapıldı. Montreal Hastanesi Araştırma Merkezi (CRCHUM) 'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, Kanada'daki aile hekimlerinin yarısından fazlasının, tansiyon ölçmek için hala yanlış tanıya neden olan eski teknolojili manuel cihazlar kullanıldığı tespit edildi.

Baş araştırmacısı Montreal Üniversitesi’nde Aile ve Acil Tıp Bölümü profesörü olan Janusz Kaczorowski, çalışması hakkında, yakın zamanda yayınlanan Canadian Family Physician’a şöyle konuştu; "Hipertansiyon tedavisi gören kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinde gerçekten bir problem yoktur ve ilaç kullanımına gerek duyulmamalıdır, bunun nedeni, çoğunlukla kan basıncının hatalı ölçülmesidir".

Kaczorowski ve ekibi 2016 baharında, Kanada aile hekimleri arasında düzenlediği bir ankette elektronik tansiyon ölçüm cihazlarının zannedildiği kadar yaygın kullanılmadığını belirledi: 769 katılımcının yüzde 52'si kan basıncını ölçmek için manüel bir tansiyometre kullanırken, sadece yüzde 43'ü otomatik cihaz kullanıyor.

Doktorların, hastalara doğru bir manuel ölçüm için gereken zamanı ayırmaları zor  

"Klinisyenler otomatik cihazlar kullanmalıdır" diyen Kaczorowski, doğru ölçüm tekniklerine de değiniyor; "Otomatik cihazların daha pahalı olduğu kesin ama daha hassas, çünkü birkaç defa ölçüm yapıyor. Düzgün bir şekilde yapıldığı takdirde manuel ölçümler de kabul edilebilir fakat ne yazık ki yapılmıyor. Kan basıncını doğru almak için, 12-15 dakikalık bir süre gerekiyor. Biliyoruz ki, bir hastanın aile hekimi ortalama ziyaret ediş süresi ancak 10 dakika. Ölçüm yapılırken hastanın bir odada yalnız bırakılabilmesi için hasta ziyaret süreleri üzerinde yeniden düşünmek zorundayız. "

Otomatik ölçüm, Beyaz Önlük Hipertansiyonu’nu da önleyecek

Kaczorowski otomatik ölçümün diğer bir avantajına da değiniyor: “Beyaz Önlük Sendromu olarak da adlandırılan doktor ofisinde olma ve insan etkileşimi stresinden kaynaklanan yapay yüksek kan basıncını ortadan kaldırılabiliyor.”

Araştırmacılar, klinisyenlerin, yüksek tansiyon hastalarını doğru tespit etmek için bu otomatik tansiyon ölçüm cihazlarını benimsemeleri gerektiğine inanıyorlar.

Hatalı yüksek tansiyon tanılarının sağlık maliyetlerine olan olumsuz etkisine de değinen Kaczorowski, "Hatalı ölçümler sonucu yüksek tansiyon ilacı kullanan insanların tansiyonu yanlış ölçülmemüş olmasaydı, ekonomide dikkate değer bir ek maliyetten sakınılmış olurdu” diyor.

Kaynak: Eurekalert

Çeviri: Medimagazin

araştırma
tansiyon ölçümü
yanlış ölçüm
hipertansiyon
manuel ölçüm
otomatik cihazla tansiyon ölçümü
Yorum (3)
erol yayla
Uyarmak isterim, Eurekalert'in kaynak gösterme problemi olabiliyor
6
Cevapla
Jane Doe
Hikaye. Manuel cihazdan şaşmam. Evimde de manuel cihaz var. Otomatik cihazlar aritmi veya tansiyonun çok düşük olması durumunda yanlış ölçüm yaparlar.
11
Cevapla
Doktor
Otomatik dediği; bizde ayağa düşmüş uyduruk cihazlar değil herhalde..Bunlarda ne standart ne kalibrasyon var...
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir