Medimagazin logo

TDB'den ADSM'lerle ilgili ağır iddia

Türk Dişhekimleri Birliği’nden korkutan iddia. Kamuya ait Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde kullanılan ucuz protezler, hem diş teknikerlerini hem de vatandaş sağlığını tehdit ediyor.
Kaynak: HÜRRİYET - Aysel ALP
TDB'den ADSM'lerle ilgili ağır iddia
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

19. Uluslar arası Dişhekimliği Kongresi dolayısıyla bir basın toplantısı yapan Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Türkiye’de sürdürülebilir bir ağız diş sağlığı politikası olmadığını vurguladı.

Bunun sonucu olarak 5-9 yaş çocukların ağzında ortalama 5 tane çürük, dolgu veya çekilmiş diş bulunduğuna dikkat çekti. 0-14 yaş grubunda bu oranın 3.7 olduğunu belirten Yücel, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların yüzde 67’sinin dişi olmadığını açıkladı.

Türkiye’de yıllık kişi başına diş fırçası kullanımının 0.9 olduğunu vurgulayan Yücel, macun kullanımının ise yıllık 110 gram olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde ise yıllık macun tüketiminin 346 ila 500 gram arasında değiştiğini söyledi. Yücel, fırça ve florlü diş macunu kullanımının ağız ve diş sağlığı için en temel nokta olduğuna dikkat çekti.

DİŞ DEYİP GEÇMEYİN!
Ağız ve diş sağlığı için koruyucu hekimliğin önemini vurgulayan Yücel, bunun için insanların mutlaka diş hekimine gitmeleri gerektiğinin altını çizdi. Avrupa’da yılda ortalama 5 kez diş hekimine gidilirken; Türkiye’de bunun 0.9 seviyesinde bulunduğunu söyledi. Diş çürüklerinin sadece ağız sağlığını etkilemediğini; kalp, diabet, zatürre, kronik solunum hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, ortopedik hastalıklar, hamilelikte düşük riski gibi pek çok hastalığın nedeni olduğunu vurguladı.


Türkiye’de ağız diş sağlığı bu durumdayken, kamunun son yıllarda açtığı 150 adet Ağız Diş Sağlığı Merkezinde 8 bin diş hekimiyle hizmet vermeye çalışmasını eleştirdi. Bu merkezlerdeki hekimlerin ‘performans’ baskısı altında günde 50-60 hastaya bakmaya çalıştığını anlatan Yücel, böyle bir sistemle toplumun ağız sağlığının iyileştirilemeyeceğini söyledi. “Diş hekimi, ağız bakımı, doğru fırçalama, riskler konusunda hastasını bilinçlendirir. Ama günde 60 hastaya bakan bir hekimin, bunları yapması mümkün müdür” diye sordu.

AĞIR İDDİALAR
Toplumun sadece kamu kaynaklı merkezlere gitmesiyle hem hekimlerin hem diş teknikerlerinin hem de vatandaşın ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu ileri süren Yücel, şöyle konuştu:

Vatandaşın aldığı hizmetin kalitesi tartışılır hale gelmektedir. Bu merkezlerde kullanılan malzemelerin ihale yoluyla alınması sonucu, en ucuz malzemeler tercih edilmektedir. Dışarıdaki hekimin 10 liraya, 5 liraya kullandığı malzemeler 1 liraya kamuya satılmaktadır.  Bunun sonucu ne olduğu belli olmayan metallerden yapılan protezler diş teknisyenleri ve vatandaşın sağlığını tehdit etmektedir.

 

SLİKOZİS RİSKİ
Yücel, diş teknikerlerinin bu ucuz malzemelere temasları nedeniyle kot taşlama işçilerinde görülen slikozis hastalığı ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. “Bu protezleri kullanacak vatandaş üzerindeki, etkilerini ise siz tahmin edin” diyen Yücel, 24 bin diş hekiminin ağız diş sağlığı sistemine mutlaka dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türk Dişhekimleri Birliği’nin düzenlediği 19. Uluslar arası Dişhekimliği Kongresi’ne yurtiçi ve yurtdışından binlerce hekim katılıyor. 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde yapılacak toplantıda hem hekimlerin sorunları dile getirilecek hem de bu alanda dünyadaki gelişmeler ele alınacak. Ayrıca Expodental Fuarı’nda dişhekimliğinde en son teknolojiler tanıtılacak.

 DİŞ OLİMPİYATI İSTANBUL’DA

Türkiye, ilk kez ‘dental olimpiyatlar’ olarak adlandırılan Dünya Dişhekimliği Kongresi’ne  de evsahipliği yapacak. Yaklaşık 10 bin hekimin katılmasının beklendiği 2012 kongresi İstanbul’da yapılacak.

taner yücel
tdb
dişhekimleri birliği
adsm
Yorum (7)
enes öztürk
ee çözümünüz sayın başkan.. muayenehaneler de yapılan tedaviyide devlet karşılasınmı.. iyileştirmeyi önerecekesen milleti korkutmadan yap bu işi.
0
Cevapla
Turhan didinen
Ne ADSM si universiteler bile bu bu durumda lisans ve uzmanlik ogrencileri hicbir ileri tedaviyi ogrenemiyor. Asiri ucuz protezler hastalari da magdur ediyor ama fatura hep doktora cikiyor.
0
Cevapla
süzer
adsm yada devlet hastanelerinde yapılan hareketli ve sabit protezlerin ana malzemesinde sorunlar var.kamuda hekim elinden geleni yapsada bu düşük kalitedeki malzeme enkaz çıkarıyor.yetkililer hekimin döner sermayesinden kullanılan malzemenin kalitesinden ve teknisyenlik işleminden kısarak kısa vadede topluma iyi gözükme peşinde.birkaç yıl bile dayanamayacak protezlere harcanan emek para ya yazık. en önemlisi o protezi kullananın sağlığı tehlikeye atılıyor.
0
Cevapla
Ortodentist
Enes Bey, haklısınız doktorun doktoru kötülüyor gibi olması çok kötü birşey ama siz de iyi biliyorsunuz ki kaliteli malzemeyi muyaenehaneci bir arkadaş 200 liraya alırken, belki de kanser riski yaratabilecek bir malzemeyi ağız diş sağlıkları 3 liraya Çin gibi ülkelerden getirebiliyor... Normal şartlarda olsa haklısınız ama artık devlet hastanelerinin çoğu tedaviden çok zarar verir duruma geldi...Ayrıca performans sistemi gereği normalde saatler sürebilecek tedaviler birkaç dakikaya sığdırılmak zorunda kalıyor, çünkü özel muayenehanede hasta kendi sağlığı için sırasını bekleyebilirken, kamuda birkaç dakika fazla beklese yaygara çıkarıyor...Zaten tedavinin kalitesine inansalar olay böyle olmaaz...
0
Cevapla
cafer mutlu
kalitesiz malzeme bir tek sizdemi sanıyorsunuz. eskiden 1 no prolene iplik ile adam asabilirdiniz. haftada 2 gün ameliyat günüm vardı. parmaklarımdaki ip kesileri 3-4 günde iyileşirdi. şimdi 1 no prolene ipliği bağlarken kopuyor. (high quality china suture material)[çok bile] tabii bu işlerden benim cerrah kardeşlerim mutlu olacak. bol bol insizyonel fıtık yaparak
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir