Medimagazin logo

Teşvik edici ve iyileştirici projeler ödüllendirildi

“Gilead Fellowship” Programı ödül töreni, 9 Kasım tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Ülkelerin akademik, sosyal ve eğitsel ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla yürütülen programda; altısı bilimsel, üçü sosyal sorumluluk olmak üzere dokuz proje ödül kazandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Teşvik edici ve iyileştirici projeler ödüllendirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Temel amacı HIV-AIDS, hepatit B ve C, invaziv fungal hastalıklar ve hematoloji terapötik alanlarında araştırma, eğitim, sağlık ve hasta bakımını iyileştirmek olan “Fellowship Bilimsel ve Sosyal Destek Programı” ile en iyi iyileştirmeyi oluşturan ve teşvik edici yeni fikirler sunan projelere destek sağlanıyor. 


Program çerçevesinde bağımsız bilim insanları tarafından değerlendirilen projeler arasından ödüle layık görülenler arasında dağıtılmak üzere toplamda 300 bin TL’lik para ödülü verildi. Kırk dokuz başvuru arasından ödüle layık görülen dokuz proje bu desteği almaya hak kazandı.

“HIV’e daha fazla ilgi istiyoruz, salgının eşiğindeyiz”
“Psiko-Sosyal Destek ve HIV Travması Üzerindeki Etkileri” başlıklı proje ile sosyal sorumluluk alanında ödüle layık görülenlerden Pozitif Yaşam Derneğinin yönetim kurulu üyesi ve proje genel koordinatörü Canberk Harmancı, 


“Türkiye’de HIV tedavisi şu anki tedavi rehberlerinde daha çok medikal kısmı ile yer alıyor; ama biz tedavinin psikolojik tedavi ile birlikte şekillenmesi gerektiğine inanıyoruz. On bir yıldır sağlık alanında verdiğimiz danışmanlıklar bunun önemini ortaya koyuyor.


HIV travmasını atlatmak, hastalığın kabulü, HIV ile yaşamaya adaptasyon ve tedaviyi kabullenmekte psiko-sosyal desteğin etkisini bilimsel olarak ortaya koyarak, bu sonuçları hem uluslararası yayınlarda yayınlamak hem de ulusal sağlık otoritelerine tedavi rehberlerinin psiko-sosyal destekle birlikte hazırlanmasının gerekliliğini göstermek istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.


Proje hazırlanırken diğer yandan akademik çalışmaların devam edeceği bilgisini veren Harmancı, bu süre içinde son bir yılda HIV ile tanışmış kişilere psiko-sosyal destek ile tanı travmasının yönetilmesi konusunda yardımcı olunacağını belirtti ve “HIV’e daha fazla ilgi istiyoruz.  Salgının eşiğindeyiz.” dedi.


Labil plazma demiri davranışı incelenecek
“Allojeneik Hematopoietik Kök Hücre Nakli Yapılan ve Aşırı Demir Birikimi Olan Hastalarda Kök Hücre Nakli Sonrası Dönemde Labil Plazma Demir Düzeylerinin Demir Yükünü Göstermedeki Özgünlük ve Hassasiyetinin Değerlendirilmesi ve Demir Şelasyon Tedavisi Sırasındaki Değişimlerin Tespiti” projesiyle ödüle layık görülen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hematolojik İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Serdar Şıvgın,


“Kan kanseri ve lösemili hastalara kök hücre nakli ile ilgili çalışıyoruz. Kök hücre nakli Türkiye’de de önemi giderek artan bir tedavi hâline geldi. Kan ve lenf kanserlerinde klasik kemoterapilerden sonra eğer uygun bir vericisi varsa vericiden kök hücre nakli veya kendinden alarak kendi kendine nakil dediğimiz otolog hücre nakli yapıyoruz.” açıklamalarında bulundu.


 Tedavi süresince hastalara kırmızı kan hücresi verilmesi gerektiğini belirten Şıvgın, “Kemoterapi döneminde hastalara verdiğiniz kan nedeni ile demir birikimi oluyor.  Özellikle kalpte ve karaciğerde meydana gelen birikme nedeni ile hastanın ölümüne sebep olabiliyor.  


Son dönemde yeni anlaşılan bir molekül olan labil plazma demiri dediğimiz bir belirteç var.   Bu çalışma, bu demirin tedavideki önemi ile ilgili Türkiye’de yapılan ilk çalışma olacak ve belki de hastaların ihtiyacı olan büyük bir açığı kapatacak.” şeklinde konuştu.


Demir birikimi tespiti ve tedavideki değişimi ile ilgili labil plazma demiri molekülün davranışının inceleneceği proje ile molekülün etkinliği araştırılacak.

Gilead Türkiye Fellowship Programı’nda ödüle layık görülen projeler:

  • Dr. Metban Mestanzade & Prof. Dr. Sevgi Beşışık- Hematolojik Malignitelerde Allojeneik Kök Hücre Nakli Sonrası B, T ve NK Hücre Kimerizmi Değerlendirilmesi
  • Doç. Dr. Serdar Şıvgın- Allojeneik Hematopoietik Kök Hücre Nakli yapılan ve Aşırı Demir Birikimi Olan Hastalarda Kök Hücre Nakli Sonrası Dönemde Labil Plazma Demir Düzeylerinin Demir Yükünü Göstermedeki Özgünlük ve Hassasiyetinin Değerlendirilmesi ve Demir Şelasyon Tedavisi Sırasındaki Değişimlerin Tespiti
  • Prof. Dr. Deniz Güney Duman- Kronik Viral Hepatit B ve C Hastalarında Endoskopik Ultrasonografi ile Hesaplanan Karaciğer Elastografi Değerlerinin Güvenirliği
  • Doç. Dr. Murat Sayan &  Doç. Dr. Alper Şener-  Türkiye’de Hepatit C’li Hemodiyaliz Hastalarında HCV/Antiviral İlaç Direnci ve Sorumlu Mutasyonların Belirlenmesi
  • Yrd. Doç. Umut Şahin &  Prof. Dr. Fehmi Tabak-  SUMO (Small Ubiquitin-like Modifier) ve PML (Promyelocytic Leukemia) Proteinlerinin Ekspresyonu ve Hücre İçi PML/SUMO Modifikasyon Sisteminin Verimliliği HIV Enfeksiyonunun Seyrini ve Tedavi Sürecini Etkiler mi?
  • Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu- HIV Pozitif Hastalarda Aşı ile Korunulabilen Hastalıklara Karşı Önerilen Aşı Programları Yeterli mi?
  • Pozitif Yaşam Derneği-  Psiko-Sosyal Destek ve HIV Travması Üzerindeki Etkileri
  • Kırmızı Şemsiye Derneği- Ankara’da Trans Kadın Seks İşçilerinin Cinsel Sağlık Durumunun İyileştirilmesi
  • Şişli Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü- Toplum Temelli Gönüllü HIV/AIDS Danışmanlığı 
fellowship
proje
ödül
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir