Medimagazin logo

Türk bilim adamlarından 'kanser tanı kiti'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ve sanayi-üniversite işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tanı Kiti' projesi kapsamında kanser hastalarına yönelik yerli genetik tanı kiti üretilmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Türk bilim adamlarından 'kanser tanı kiti'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen ve Araştırma Görevlisi İsmail Musab Gülaçar tarafından YYÜ Teknokent’te geliştirilen projeyle kanser hastalarına daha uygun ilaçların verilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanıyor. Proje sonuçlandığında ise Van Teknokent’te dünya standartlarında üretilecek olan kişisel tanı kitleriyle hem ülke ekonomisine hem de hastaların daha hızlı bir şekilde tanı ve teşhis olup, doğru tedaviye yönlendirilmesi katkı sağlanacak.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen, günümüzde bireysel tıbbın gittikçe hız kazanan bir alan oluşturduğunu belirterek, “Bu alanda temel taşını kişisel tedavi yöntemleri oluşturuyor. Kişisel tedavi yöntemleri, kişinin genetik yapısından yola çıkarak genetik yapıya uygun tedavi yöntemlerini bulabilmektir. Bu kapsamda bizler Temmuz 2016’de KOSGEB Ar-Ge İnovasyon desteği ile kanserde tedaviyi yönlendirici tanı kiti üretmeyi planladık” dedi.

“Kemoterapi ilaçlarının yerinde kullanılması sağlanacak”

Projedeki amaçlarının bireyin genetik yapısından yola çıkarak kanser hastalarının hangi tedavi yöntemlerine uygun olduğunu saptamak olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Görgişen, “Burada temel aldığımız yapı, hastanın genetik yapısıdır. Biliyorsunuz ki kemoterapi oldukça sıkıntılı bir süreç. Hastayı hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak oldukça yoruyor. Ancak biz ilaçların her birinden her hastada aynı yanıtı alamıyoruz. Bunun da belirleyicisi bireyin genetik yapısıdır. Biz üreteceğimiz kitle bireyin genetik yapısına uygun hangi tedavi yönteminin uygulanacağını öngörmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ar-ge
inovasyon
kemoterapi
dr. gokhan gorgisen
Yorum (1)
Luna Aksoy
"Kişiselleştirilmiş tıp" ya da "Precision" tıp uygulamalarına yönelik ulusal projelerin yapılıyor olması çok güzel. Tebrik ederim....
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir