Medimagazin logo

Türkiye'nin 'tıbbi cihaz üretim haritası' çıkarılacak

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ülkenin "tıbbi cihaz üretim haritası"nı çıkaracak.
Türkiye'nin 'tıbbi cihaz üretim haritası' çıkarılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kurum Başkanı Özkan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi cihaz üretimi yapan yerler ve üretim kapasitelerinin belirlenmesi için 3 ay önce envanter çalışmasına başladıklarını söyledi.

İlk aşamada tıbbi cihaz üretim yerlerinin envanter çalışması için birim oluşturduklarını dile getiren Ünal, "Bu birim, Türkiye'de tıbbi cihaz alanında kim nerede, neyi üretiyor, bunu tespit ediyor" dedi.

Önceki yıllarda konuyla ilgili lokal bazlı çalışma yapıldığını ancak ülke genelinde ilk kez böyle bir uygulama gerçekleştirileceğini belirten Ünal, şöyle konuştu:

"Biz de dedik ki madem böyle bir eksik var, bu konuda üzerimize görev alalım. Bu çalışmayı 3 ay önce başlattık. Türkiye'de binin üzerinde tıbbi cihaz üretim yeri var, bunlardan 700 civarına ulaştık. 'Siz ne üretiyorsunuz?' diye onlardan bilgi aldık ve bu çalışmayı devam ettiriyoruz. Onları bir ortam üzerine taşıyacağız. Böylece herkes, kimin nerede, ne ürettiğini de bilmiş olacak. Türkiye'nin üretim haritası çıkacak."

- "Harita en çok sektörün işine yarayacak"

Çalışmanın 1-2 ayda tamamlanmasını ümit ettiklerini dile getiren Ünal, "Ancak bunu yaparken zaman zaman sektörde tedirginlik hissediyoruz. 'Ne oluyor, denetim mi var?' diye bilgi vermek istemeyenler oluyor. Biz onların lehine değerlendirmek için haritayı çıkarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ünal, haritanın, özellikle sektör için gerekli olduğunu vurgulayarak, "Sektörün en çok işine yarayacak husus. Çünkü bir medikalci 'Ne üreteyim' diye düşündüğünde, önce ne üretildiğini bilmesi lazım. Bilmezse bunun karşılığını, cevabını bulamaz. Parça parça herkes bir yerlerde bir şeyler ürettiği için bunlar toparlanamamış" dedi.

Tespit edilen üretim yerlerinin bir katalogda toplanacağını anlatan Ünal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Kalkınma, Ekonomi ile Sağlık bakanlıkları açısından da bu bilginin önemine işaret etti.

tıbbi cihaz
sağlık bakanlığı türkiye i̇laç ve tıbbi cihaz kurumu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir