Medimagazin logo

'Üç ebeveynli bebek' tartışma konusu oldu

İlk defa Eylül 2016’da denenilen ve yaygınlaşmaya başlayan “üç ebeveynli bebek” tekniği dünya çapında bazı endişelere sebep oluyor.
'Üç ebeveynli bebek' tartışma konusu oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-New Scientist’de yer alan haberde, John Zhang ve takım arkadaşlarının mitokondriyal replasman tekniğiyle ciddi bir genetik hastalığın bebeğe geçmesini önledikleri çalışmaya dair endişelere yer verildi.

Çalışma ekibi Reproductive BioMedicine Online’da bebekten alınan sağlıklı sonuçları ve tekniğin prosedürünü yayımladı. Bir başka kadından mitokondriyal DNA bağışı alan ve üç farklı insanın genetik yapısını taşıyan bebeğin 7 aylık olduğu ve diğer iki kardeşini öldüren Leigh senrdromundan hiçbir sinyalin varolmadığı söylendi.


İngiltere üç ebeveynli bebek tedavisine başlıyor


Çalışma prosedürünün yayımlanması üzerine bazı araştırmacılar, tedavinin prosedürel işleyişiyle alakalı endişelerini dile getirdi. Bebek sahibi olan kadının mitokondriyal replasman tekniğinin riskleriyle alakalı aydınlatılmış onam formunda yeterince bilgilendirilmediği, yumurta bağışlayan kadının da spesifik olarak mitokondriyal DNA transferinden bahsedilmeyen standart bir yumurta donörü onay formu imzaladığı ve New York’ta oluşturulan embriyonun Meksika’daki bir kadının rahmine yerleştirilmesi için New York kliniğinden iç denetleme kurulu izni alınmadığı gibi eleştirilere yer verildi.

 

Ayrıca, Zhang ve ekibi yayımladıkları prosedürde, yüzde 5 oranında mitokondriyal DNA’nın anneden geçiş sağladığı bilgisini verdi. Bu oranın Leigh sendromunun gelişmesi için yeterli olmadığını uman ekip, yine de annenin hatalı genlerinin çocukta yeniden oluşma riski bulunduğunu ve uzun yıllar gözlemlenmesi gerektiğini belirtti. Francis Crick Enstitüsü’nden Robin Lovell-Badge, Zhang ve ekibi için, normal görünüşlü bir embriyo doğumu gerçekleştirdikleri ve anormal mitokondriyal DNA oranlarının dokularda düşük miktarda kaldığı için şanslı olduklarını söyledi.

etik
biyoteknoloji
üç ebeveynli bebek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir