Medimagazin logo

Vagon ambulans, maden ocaklarında hayat kurtaracak

Zonguldak’ta maden ocaklarında yaşanan iş kazalarına çözüm amacıyla üretilen ambulans vagon büyük ilgi gördü. Kurumun atölyesinde üretilen ambulans vagon sayesinde, yer altında kaza geçiren işçiler daha iyi koşulda ve daha kısa sürede yer üstüne çıkartılabilecek.
Vagon ambulans, maden ocaklarında hayat kurtaracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürülğü’ne bağlı Kilimli İşletmesi’nde üretilen “Ambulans Vagon” büyük ilgi gördü. Kurum personeli tarafından 25 günde üretilen vagon, yer altında yaşanan iş kazalarında ambulans olarak görev yapacak.
Yer yer 30 kilometrelik mesafelerde yaşanan iş kazalarında daha çok fayda sağlayacak olan vagon ambulansın bölmelerine de sağlık malzemeleri konulabilecek. Tek kişilik sedyesi bulunan vagon ambulansa, hasta ile birlikte beş kişi sığabilecek.

"BİRÇOK ARKADAŞIN EMEĞİ VAR”
Karadon Müessesesi Elektro Mekanik İşletme Müdürü Orhan Hoyur, ambulans vagonun üretim sürecini anlattı. Üretilen vagonun işçiler tarafından da büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Hoyur, şöyle devam etti:
“İş güvenliği toplantılarında gündeme getirdik. Toplantıda arkadaşlar fikir attı. Ocaktaki kazalıları en sağlıklı şekilde dışarı nasıl çıkartabiliriz diye fikir ortaya atınca, o fikre istinaden bizde kendi elemanlarımıza söyledik. Bir ambulans yapalım dedik. Ondan sonra ambulansı şu şekilde yapalım derken geliştirerek; gelişmesi neticesinde arkadaşlar üzerinde çok durdu. Doktor arkadaşları çağırdılar. Fikir istişare ettiler. Yaklaşık 20-25 gün zarfında böyle güzel bir eser ortaya çıktı. Burada en az 20-30 kişinin fikri vardır. Mühendisinden, işçisinden, doktorundan, iş güvenliği uzmanlarından onların fikirlerini aldık. Her aşamada da onlar da takip ettiler. Böyle güzel bir eser çıkarttık. Kuruma faydalı olacağını, çalışan arkadaşlar çok beğendi. Çok hoşlarına gitti. Bununla her kota yapmaya devam edeceğiz. Herhalde 10-15 gün sonra da faaliyete geçmiş olacak. Bu 5 tonluk olanı 360 kotuna indireceğiz. Orada bunu kullanacağız. Arkadaşlar ikincisine başladı. Gelik’te faaliyete geçecek. Toplamda beş adet ambulans vagonu kuruma kazandıracağız. Kazalı olan arkadaşları yol esnasında hasar görmeden dışarı çıkartmayı hedefliyoruz. Eksiklerimiz de olabilir ama görüntü olarak şu an iyi görünüyor. Arkadaşların ellerine sağlık.”

“DAHA KISA SÜREDE DE ÜRETEBİLİRİZ”
Ambulans vagonun üretilmesinde özel bir vakit harcamadıklarına dikkat çeken Orhan Hoyur, vagonun kısa sürede de üretilebileceğini söyledi. Hoyur, “Bu çalışma ekstra başına eleman yapamıyoruz. Normal işlerimizin haricinde bunu ürettik. Bu 20-25 gün zamanda üretiliyor. Ama çok zorda kalırsa 15 günde de üretilir. Ama öbür işlerimize sekte vurmadan ürettiğimiz için 20-25 günde üretilecek” diye konuştu.

“VAGON AMBULANS KOLAYLIK SAĞLAYACAK”
Önceki iş kazalarında işçilerin sedyeler ve vagonlarla taşındığına dikkat çeken Orhan Hoyur, vagon ambulansın yer altında kolaylık sağlayacağının altını çizdi. Vagon ambulansın çalışma sisteminden de bahseden Hoyur, şu ifadelere yer verdi:
“Bu ambulans vagonu ana noktaya koyacağız. Bir kaza haberi alınca nakliyat servisi arkadaşlar hemen bunu vagonla beraber kaza yerine ulaştıracaklar. Orada yükledikten sonra kazalıyı ambulansa aldıktan sonra dışarı çıkıncaya kadar hiçbir yerinden kımıldamadan ambulansa gelecek. Ondan sonra ambulansa alınacak. Daha önceden getiriyorduk, sedye ile vagonlara koyuyorduk. Arabalara koyuyorduk veya bir şekilde kuyu dibine getiriyorduk. Orada bir aktarma yapıyorduk. Artık öyle olmayacak. Direk kuyu dibine getirerek asansörler yukarı getirilecek. Zorluk olmayacak. İlk yattığı pozisyon neyse o şekilde yukarı çıkartılacak. Tabii üretilen bu ambulans vagonun gözlerinde sağlık malzemeleri konulacak. İmkanımız vardı, alan da geniş olduğu için bu bölmeleri de yaptık. Büyük olasılıkla doktor arkadaşlar da inecek, orada ufak tefek müdahaleler de yapılacak.”

“TALEP OLURSA ÜRETİRİZ”
Gazetecilerin, “Türkiye’de birçok maden ocağı bulunuyor. Birçok acı olaylar yaşandı. Talep olması halinde dışarıya da üretim yapılabilir mi?” sorusunu yanıtlayan Orhan Hoyur, “Hiçbir sıkıntı olmaz. Yeter ki iş güvenliği olduktan sonra vagonun üretilmesi konusunda da talep olduktan sonra seve seve yaparız” şeklinde konuşmalarını tamamladı.
Elektro Mekanik Atölyesi’nde maden işçileri tarafından üretilen vagon ambulans, 15 gün sonra maden ocaklarında faaliyete geçecek. Yaklaşık 5-6 adet daha üretilecek olan vagonlar; raylı sistemi kullanarak asansörle yer üstüne çıkartılabilecek.

vagon ambulans
maden ocakları
işçi sağlığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir