Medimagazin logo

Yeni protokol eczacılar için ne anlama geliyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç alım protokolü konusunda anlaştı. Protokolle en büyük destek, düşük ciro yapan eczanelere sağlandı. Anlaşmaya göre, yıllık 200 bin liranın altında ciro yapan eczanelerin reçete başı ücreti 4 kat artarak 75 kuruştan 3 liraya yükselecek.
Yeni protokol eczacılar için ne anlama geliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun devreye girmesiyle ilaç alım protokolündeki düğüm dün gece çözüldü. Davutoğlu'nun TEB heyetini Çankaya Köşkü'nde ağırlamasının ardından SGK'nın teklifini revize etmesiyle ilaç krizi aşıldı. İmzalanacak yeni protokolle eczacıların talepleri karşılanmış olacak.


TEB Başkanı Erdoğan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK ile yapacakları protokolü 4 Nisan Pazartesi günü imzalayacaklarını söyledi. Ekonomik talepler noktasında anlaştıklarını belirten Çolak, "Protokolün sadece ekonomik kısmı yok. Aynı zamanda cezai, idari maddeler gibi teknik çalışma yapmamız lazım. Teknik ekibimiz,SGK'nın teknik ekibi ile bir araya gelecek. Pazartesi günü imzalayacağız" dedi. 

 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun müzakere sürecine uzun saatlerini ayırdığını ve toplantılara bizzat başkanlık yaptığını ifade eden Çolak, "Taleplerimizi dinledi, kendi taleplerini oluşturdular. Taleplerimizi Ekonomi Koordinasyon Kuruluna da taşıdık. Geldiğimiz noktada iki taraf için de sınır tespit edildi. Bu sınır aşılamadı. Çalışma Bakanımız ile birlikte Sayın Başbakanımızı ziyaret ettik ve düğüm orada çözüldü." diye konuştu. 


- "Enjektör fiyatlarında artış olacak"
İmzalanacak protokolde yer alan hükümlere ilişkin bilgi veren Çolak, eczacıların sağlık ocağı bulunmayan yerlerde reçete yazarak mobil hizmet verdiğini anımsatarak "Bu reçeteler, eczanelere geliyor ve köye, beldeye, vatandaşa ulaştırılıyor. Burada eczacılarımızın aldığı reçete bedelinin üzerine yüzde 50 ek reçete hizmet bedeli alıyoruz." dedi.


Soğuk zincir ilaçlarının da korunması gerektiğine işaret eden Çolak, bu ilaçların hava değişiminde bozulabildiğini ve bunun da eczaneye ekonomik yük getirdiğini söyledi. Çolak, bu kapsamda eczanelere reçete bedeli üzerinden yüzde 50 avantaj sağlanacağını dile getirdi. 
Enjektör fiyatlarının yıllardır artmadığına dikkati çeken Çolak, şöyle devam etti:
"Bunlar da ciddi oranda artacak. Medikal malzemeler sadece medikal satış yerlerinde satılabiliyordu. Eczanelerde satılmasına olanak sağlayacak, satılabilecek kalemlerle ilgili düzenleme yapılacak. Uzun süredir eczanede ürettiğimiz, adına majistral dediğimiz ilaçlarla ilgili güncelleme söz konusu olacak."


- "Reçete hizmet bedellerinde değişikliğe gidildi"
TEB Başkanı Çolak, reçete hizmet bedellerinde de değişikliğe gidileceğini aktardı. Çolak, cirosu 200 bin liraya kadar olan ya da yeni açılan eczanelerde reçete hizmet bedelinin 3 lira olacağını vurguladı. Bu bedelin daha önce 75 kuruş olduğunu hatırlatan Çolak, şunları söyledi:
"Bu bedel 4 kat arttı ve 3 liraya çıktı. 200-400 bin lira arasında ciro yapan eczaneler için daha önce yine 75 kuruş olan reçete hizmet bedeli 2,5 lira oldu. Temel olarak amacımız, tüm eczanelere eşit dağıtmaktı. 400-700 bin lira arasında cirosu bulunan eczacılarımızın da reçete bedeli 75 kuruştu, ciroları ve reçete sayıları fazla olduğu için bunlarda 1,5 lira olarak uygulanacak. 700-900 bin lira bandındaki eczanelerimizin reçete bedeli 25 kuruştu, bunlar 75 kuruş oldu. 900-1 milyon 200 bin lira arasında cirosu olan eczanelerimiz için 25 kuruş olan reçete hizmet bedelini 50 kuruşa çıkardık. Bunun üzerindeki cirolarda 0,40 kuruş, 1 milyon 500 bin liradan fazla cirosu olan eczanelerimize de 0,30 kuruş gibi bir barem sağladık."


- "İskonto oranları düşürülecek"
İmzalanacak protokolle iskonto oranlarında da bir değişikliğe gidileceğini açıklayan Çolak, buna göre, 700-900 bin lira arasında yüzde 1 olan iskonto oranını 0,75'e düşürdüklerini kaydetti. Çolak, cirosu 900 bin ile 1 milyon 500 bin lira arasında olan eczaneler için yüzde 2,5 olarak uygulanan iskontonun yüzde 2,20'ye, 1 milyon 500 bin ile 2 milyon ve üstü olanlarda iskonto oranının ise yüzde 3'ten 2,75'e indirildiğini söyledi.


- "Sözleşme 2 yılda bir revize olacak"
SGK ve TEB arasındaki İlaç Alım Protokolü'nün süresi, 2+2 yani toplam 4 yıl olacak. Çolak, sözleşmenin 2 yıl sonra tekrar revize edilebileceğini belirterek "Oluşan kümülatif değer, yıl sonunda enflasyon oranında artırılacak. Bir sonraki protokolde bir değişiklik isteniyorsa taraflarca masaya oturulacak. İlk defa enflasyon oranında artışı eczacıların önüne koymuş olduk." diye konuştu.

 
- "Sığınmacıların ilaç alımındaki sorunlar kalkacak"
Türkiye'de bulunan sığınmacıların ilaç alımlarında ortaya çıkan sorunlar da bu protokolle giderilecek. Bu sorunun çözümünün, protokolün içine yedirileceğini, SGK'nın bununla ilgili, kuruma 110 eczacı alacağını aktaran Çolak, şunları kaydetti:


"Şu anda 8 ile bu reçeteler dağıtılmış durumda. Aylık 500 bin reçete gibi bir miktar var. 6 aydır maalesef çözülemiyor. Yeni alınacak eczacılarla birlikte hızlı bir biçimde reçeteler çözülecek. Ödeme sürelerini konuşacağız. Kurumun talebi 90 gün, bizim talebimiz 60 gün. Bundan sonra Suriyeli sığınmacıların reçetelerindeki süreyi azaltan bir iş olacak. Hem de bir kurala bağlanacak. Başbakanlığın bir genelgesi vardı, o genelgeye göre eczacılar ilaç veriyordu."


- Protokolün geçmişi
SGK, sosyal güvenlik sisteminin tek çatı altında toplanmasıyla TEB ile İlaç Alım Protokolü imzalamaya başladı. 2005, 2007, 2008 ve 2009'da imzalanan protokollerin ardından 2012'de imzalanan protokolün süresi geçen yılın haziran ayında sona erdi. 7 Haziran ve 1 Kasım'da yapılan seçimler nedeniyle protokolün süresi iki kez uzatıldı. 31 Aralık 2015'te ise 31 Mart 2016'da sona erecek ve ekonomik hükümler içermeyen geçici bir protokol imzalanmıştı. 
Üzerinde mutabakata varılan yeni protokol, Türkiye genelinde 24 bin 410 sözleşmeli eczaneyi kapsayacak. Yaklaşık 72 bin 676 kişinin çalıştığı bu eczaneler, Suriyeli sığınmacıların reçeteleri haricinde, 62 milyon kişiye toplam 335 milyon reçete üzerinden hizmet sunuyor. Eczanelerde günlük 1 milyona yakın reçete karşılanıyor.

ilac alim protokolu
erdogan colak
sgk
iskonto oranlari
recete hizmet bedelleri
Yorum (4)
dr.mikro
Eczacı arkadaşları ve mesleki örgütlerini tebrik ediyorum.Umarım biz hekimlere örnek olur birbirimizin kuyusunu kazmaktan gelirini performansını konuşmaktan vazgeçeriz.Dün akşam haberlerde vardı yurt dışından emekli olan bir işçi amcamız 12.000 TL emekli maaşı alıyormuş.Ben çalışırken onun yarısını zor alıyorum emekli hekim maaşı ise utanılacak durumda.Eczacılar gibi birlik olup mesleki dayanışmaya girersek ancak hakim ve savcılar gibi insanca yaşayabileceğimiz bir temel ücrete kavuşabiliriz.
50
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Sayın editör neden yazıyı yayınlamıyorsunuz ! Sorun ne ? dr.mikro (hekim) dayanışmadan bahsetmiş.Peki hangi konuda dayanışma sergileyeceğiz ? Sayın dr.mikro (hekim) maaş ve emeklilik konusunda dayanışma sergiledik.Bu biz ihya etti.Peki son on yılda artan maliyetler konusunda, artan iş yükü konusunda, %80-85 dışa bağlı sağlık ekonomimiz konusunda, son on yılda %100 artan ilaç tüketimi, artan operasyonlar konusunda bir dayanışma sergileyecek miyiz ? Bu değirmenin suyu boşa akıyor ! Görmeyecek miyiz ! Sağlık ortamında son on yılda iş,işlem, maliyet üç kat, sekiz kat arttı ! Bu değirmenin suyu nereden geliyor ? Sağlık sistemi, birinci basamaktan itibaren bilgi aktarımı, sevk sistem konusunda, akılara zarar performans sistemi, ve akıllara zarar mahkeme süreçlerine kolayca süreklenen dava ve uygulamalar konusunda dayanışma sergilemeli miyiz ? Neden bunları konuşmuyoruz ? Yok sayıyoruz ! Biz de biraz sorun yok mu ? Bence var.Epey sorun var.Konuşulmalı. "Tencere dibin kara, seninki benden kara" yaklaşımı dışında,birbirimizi karalama dışında azda olsa ! nasıl bir "sağlık" sistem, nasıl "herkes için ihtiyaç olan bir sistem", "hangi ergonomik ortamda sağlık" , "sağlık sisteminde bilginin akılcı ve estetik kullanımı"konusunu, neden ( ' ) konuşmuyoruz ? Konuşmazsak, istemezsek, dayatmaz isek, bunları aklı başında tanımlamaz isek, bunların sahiden düzeleceğine, ücret ve çalışma şartlarının düzeleceğine, hasta hekim ilişkilerinin düzeleceğine sahiden inanıyor musunuz ? İnanıyor muyuz ? Performans sistemi ile artan işlem nevrozuna girmiş hekimlik ve üniversite anlayışımızın, o güzel akademik anlayışımızın sağlıklı çözümlenebileceğine inanıyor muyuz ? Bence biz bir birimiz kandırıyoruz ! Boşuna umut ve serzenişte bulunuyoruz ve çoğu boş şeyler yazıp çiziyoruz. Önce "bilgiyi" belli "standartlarda", "kayıt et", "beraber kullanma sistematiğini", "aktarma sistematiğini" , "bütün olarak düşünme" sistematiğini, gelişkinliğini göstermemiz gerekiyor. Bunlar olmadığı için sefil çalışma ortamı, son derece kötü bilgi ve insan kullanma (istihdam etme), son derece sefil emeklilik haklarına mahkum oluyoruz. Anladığım budur.Kabus budur.Bu kötü rüyadan uyanmamız lazım. Sağlık alanında gereksiz ne kadar iş varsa bu toplumu ve hekimi, hastayı vuracaktır.Maliyetlerin, yapılan işin, sağlık ortamının ergonomik hale dönüşmesi, akılcılaşması, eski tabirle uslanması gerekiyor.Gereksiz iş ancak akılcı kayıt ve bilgi aktarma sistemlerinde mümkündür.Bunu sağlık sisteminde göremiyoruz.Aval aval bakıyoruz, bekliyoruz. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 04.04.2016
7
Cevapla
dr.mikro
Fatih Gül meslektaşım evet TTB örnek alsın ama TTB nin tüm hekimler adına sözleşme yapma hakkı maalesef yok.Tüm suçu TTB ne atmak doğru değil.Suçun çoğunluğu bizde.Öncelikle bizim aramızdaki suni ayrımları(pratisyen,uzman,cerrah,aile hekimi vs.) kaldırıp birlik olmamız gerekiyor. Ne zamanki birbirimizin kuyusunu kazmaktan gelirini performansını konuşmaktan vazgeçer birlikte hareket ederiz ancak o zaman kazanabiliriz.
14
Cevapla
dr.mikro
Sayın Mücahit Altuntaş (iç hastalıkları uzmanı) yorumunuza katılıyorum.Zaten insanca yaşayabileceğimiz ve emekliliğimize yansıyan temel ücrete kavuşabilmemiz için sevk zincirinin gelmesi ve performans sisteminin kalkması lazım. Bunu yapabilmek içinde tüm hekimlerin mesleki dayanışma içinde birlikte hareket ederek biran önce iktidar destekçisi ^^sendika^^dan istifa edip TTB ve bizleri destekleyen sendikalarla mücadele etmesi gerekir.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir