Medimagazin logo

Bakteriyel Vajinozis

Bakteriyel Vajinozis
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Normal vajen florasında çok sayıda aerob, anaerob ve fakültatif bakteri türü yaşar. Laktobasillus spp. ise baskın olan türdür. Laktobasillus türleri oluşturdukları laktik asit, hidrojen peroksit, bakteriosin ve çeşitli lokal immun sistemi modülatörleriyle normal vajen florasının devamını sağlar. Ancak, sebebi açıklanamayan nedenlerle Laktobasillus türlerinin konsantrasyonlarında azalma başta anaerob bakteriler olmak üzere diğer vajen flora üyelerinin aşırı çoğalmasına neden olur. Bu bakteriler ürettikleri çeşitli enzimler ile vajinal peptidleri kötü koku ve akıntının nedeni amin türevlerine dönüştürür.

 

Diğer vajinitlerin aksine inflamasyonun görülmediği bu durum da Bakteriyel Vajinozis olarak tanımlanır. Bakteriyel Vajinozis'te vajinal florada oluşan düzensizlikler iyi bilinse de etiyolojisi ve fizyopatolojisi henüz ortaya konulamamıştır. Cinsel aktivite ve vajinal duş en önemli risk faktörleri olarak kabul edilir. Bazı yazarlar ise Bakteriyel Vajinozis'in diğer cinsel geçişli hastalıklara benzer epidemiyolojik yapısının olabileceğini belirtmektedir.

 

Tanısında sıklıkla Amsel Kriterleri kullanılır. En başarılı yöntemler ise vajinal akıntıyı Gram boyaması ile değerlendiren Nugent ve Hay/Ison Kriterleri'dir. Kültürün tanıda yeri yoktur. Servikal sitolojinin Bakteriyel Vajinozis ile uyumlu olarak rapor edilmesi durumunda ise sadece sempomatik olgularda tanı testlerinin uygulanması önerilir.

 

Güncel literatürde Bakteriyel Vajinozis'i çeşitli obstetrik ve jinekolojik problemlerle ilişkilendirilen pek çok makale yer almaktadır. Bazı yazarlar semptomatik ve asemptomatik tüm olguların tedavisi ile bu komplikasyonların önlenebileceğini belirtmektedir. Ancak eldeki kanıtlar bunu desteklemekten uzaktır. Bu nedenle Amerikan Hastalıklarla Kontrol Merkezi (CDC), International Union Against Sexually Transmitted Infections (IUASTI) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi önde gelen kuruluşlar sadece semptomatik kadınlarda semptomları hafifletmek için tedaviyi önermektedir. Metronidazol ve Klindamisin kullanılan başlıca medikasyon yöntemleridir.

bakteriyel
vajinozis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir