Medimagazin logo

Doğal yolla doğum

Doğal doğuma son yıllarda artan yönelimle birlikte, ‘doğum terapistliği’, ‘doğum koçluğu’ kavramlarıyla daha fazla karşılaşır olduk. Hipnotik metinler aracılığı ile anne adayının gevşemesini sağlayan ‘hypnobirthing’ de bunlardan biri...
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ
Doğal yolla doğum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
An­ne aday­la­rı­nın ha­mi­le­lik, do­ğum ve do­ğum son­ra­sın­da ya­şa­dık­la­rı sü­reç­ler ve İn­gil­te­re Cam­brid­ge Dü­şe­si Ka­te Midd­le­to­n’­ın do­ğum yön­te­mi ola­rak ün­le­nen Hypno­birt­hin­g’­i Si&Ma Psi­ko­lo­jik Da­nış­man­lık Mer­ke­zi­’n­den Uz­man Psi­ko­log Si­bel De­niz To­le­do ile ko­nuş­tuk.
 
 
An­ne aday­la­rı da­ha çok han­gi duy­gu ve dü­şün­ce­ler­le ge­li­yor?
 
 
An­ne aday­la­rı ge­nel­de kor­ku ve kay­gı gi­bi duy­gu­lar­la bi­ze ge­li­yor. Do­ğum hak­kın­da do­ğur­mak hak­kın­da ge­nel bir ne­ga­tif dü­şün­ce mev­cut. Ha­ber­ler­de, ya­kın ve uzak çev­re­den ge­len bil­gi­ler­de hep ne­ga­tif do­ğum hi­kâ­ye­le­ri din­li­yo­ruz. Bun­la­rın et­ki­siy­le bü­yü­yor, ka­dın ve an­ne olu­yo­ruz. Ta­bi­i ha­mi­le ka­lın­dı­ğın­da bu kor­ku­lar en üst dü­ze­ye çı­kı­yor. Do­ğu­mun do­ğal ve sağ­lık­lı bir ey­lem ol­du­ğu­nu unut­muş du­rum­da­yız. Hypno­birt­hing ve tüm do­ğu­ma ha­zır­lık eği­tim­le­rin te­mel he­de­fi bu ne­ga­tif hip­no­zu ter­si­ne çe­vir­mek ve do­ğu­mun bin­ler­ce yıl­dır ka­dın­la­rın yap­tı­ğı do­ğal ve sağ­lık­lı bir ey­lem ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­mak­tır. Kor­ku­nun ye­ri­ne bil­gi­yi koy­mak, hem an­ne ada­yı­na hem de be­be­ğe gü­ven duy­gu­su­nu yer­leş­tir­mek­tir.
 
 
Doğum terapisti han­gi sü­reç­ler­de an­ne ada­yı­nın ya­nın­da­dır?     Ai­le­ üye­le­riy­le gö­rü­şür mü?
 
 
Do­ğum te­ra­pis­ti, do­ğum olup an­ne be­bek bağ­lan­ma­sı ger­çek­le­şe­ne ka­dar an­ne­nin ya­nın­da­dır. Ge­re­ken her du­rum­da an­ne­yi des­tek­ler. Do­ğu­mun dur­du­ğu, tı­kan­dı­ğı nok­ta­lar­da an­ne ile be­ra­ber bu­nun se­bep­le­ri­ni ve çö­züm yol­la­rı­nı arar. An­ne­ye gü­ven ve­rir ve “ba­şa­ra­bi­lir­si­n” duy­gu­su­nu aşı­lar. An­ne­nin do­ğum­dan her şe­kil­de po­zi­tif duy­gu­lar­la, po­zi­tif anı­lar­la ayı­rıl­ma­sı­na yar­dım­cı olur.
 
 
Do­ğum te­ra­pis­ti, an­ne ada­yı­nın ve eşi­nin ai­le­si ile gö­rüş­me ya­par. Bu sü­reç­te ai­le içi di­na­mik­le­ri de an­la­ma­ya, bu di­na­mik­le­ri an­ne ada­yı­nın ya­ra­rı­na kul­lan­ma­ya ve do­ğum sı­ra­sın­da bu di­na­mik­le­ri an­ne için or­ga­ni­ze et­me­ye ça­lı­şır. Ay­rı­ca ai­le­de­ki önem­li di­ğer ka­dın fi­gür­ler­le de ge­re­kir­se gö­rü­şür; tey­ze, hâ­lâ, kız kar­deş gi­bi... Amaç; an­ne ada­yı­na en iyi psi­ko­lo­jik şart­lar­da do­ğum yap­tırmak­tır. Do­ğum an­ne ada­yı­nın psi­ko­lo­ji­sin­den di­rekt ola­rak et­ki­le­nir. An­ne ada­yı ne ka­dar ra­hat ve hu­zur­lu olur­sa o ka­dar ra­hat ve hu­zur­lu bir do­ğum ge­çi­re­cek­tir.
 
 
Hypnobirthing nedir?
 
İn­gil­te­re Cam­brid­ge Dü­şe­si Ka­te Midd­le­to­n’­ın do­ğum yön­te­mi ola­rak ün­le­nen hypno­birt­hin­g’­i de ça­lış­ma­la­rı­nız­da kul­la­nı­yor­su­nuz ve “Hy­pno­birt­hing Uy­gu­la­yı­cı­sı Ser­ti­fi­ka­sı’na sa­hip az sa­yı­da uz­man­dan bi­ri­si­niz. Pe­ki hypno­birt­hing tam ola­rak ne­dir? Ve kul­lan­dı­ğı­nız di­ğer yön­tem­ler han­gi­le­ri?
 
 
Pozitif yükleme yapıyoruz
 
 
Te­ra­pi­ler­de ön­ce­lik­le psi­kod­ra­ma eko­lün­den alı­nan ey­le­me da­ya­lı tek­nik­le­ri kul­la­nı­yo­rum. Bu­nun ya­nı sı­ra eği­tim­ler­de ve te­ra­pi­ler­de gev­şe­me ve ne­fes eg­zer­siz­le­ri, be­bek ile bağ kur­ma eg­zer­siz­le­ri­ni bol­ca kul­la­nı­yo­rum. Hypno­birt­hing uy­gu­la­yı­cı­sı ser­ti­fi­ka­sı fel­se­fe­si­nin te­me­li de bu tek­nik­le­re da­yanır. Amaç hip­no­tik me­tin­ler ara­cı­lı­ğı ile an­ne ada­yı­nın gev­şe­me­si­ni sağ­la­mak ve bu sı­ra­da olum­la­ma­lar­la bir an­lam­da po­zi­tif yük­le­me yap­mak­tır. Bu tarz eği­tim alan an­ne ada­yı ken­di de do­ğu­ma ka­dar tek­rar­lar ya­par­sa, bu gev­şe­miş, hu­zur­lu du­ru­ma ula­şır.
 
 
Eşi ile bir­lik­te ka­tıl­ma­lı
 
 
Bu eği­tim­le­ri ne­re­ler­de ve­ri­yor­su­nuz? Bi­rey­sel ola­rak mı grup ola­rak mı ka­tı­lım ger­çek­le­şi­yor?
 
 
Bu eği­ti­mi Si&Ma Psi­ko­lo­jik Da­nış­man­lık Mer­ke­zi­’n­de ve ta­lep olan di­ğer eği­tim mer­kez­le­rin­de ve­ri­yo­rum. Bu bir grup eği­ti­mi. Öne­ri­len, an­ne ada­yı­nın bu eği­ti­me eşi ile bir­lik­te ka­tıl­ma­sı. Bu sa­ye­de eş­le­rin­de kor­ku­la­rı ve kay­gı­la­rı ha­fif­le­mek­te, böy­le­lik­le an­ne aday­la­rı­na do­ğum­da da­ha ak­tif bir şe­kil­de des­tek ola­bil­mek­te­ler.
 
 
Do­ğum te­ra­pis­ti tam ola­rak ne ya­par?
 
 
Do­ğum te­ra­pis­ti ha­mi­le­lik sü­re­cin­de an­ne ada­yı ile ça­lı­şır. Ka­lan kor­ku ve kay­gı­la­rı var ise ge­çir­me­ye ça­lı­şır. Da­ha ön­ce ya­şan­mış dü­şük­ler, kür­taj­lar ve­ya ka­yıp­lar var ise on­lar­la il­gi­li duy­gu­la­rı te­miz­ler. Do­ğu­mun ya­nı sı­ra do­ğum son­ra­sın­da da an­ne­nin "iyi an­ne ol­mak" ve­ya sa­de­ce "an­ne ol­mak" ile il­gi­li var­sa kay­gı­la­rı­nı ça­lı­şır. An­ne­siy­le olan iliş­ki­si­ne ba­kar.
normal doğum
doğal yolla doğum
doğum terapistliği
uz­man psi­ko­log si­bel de­niz to­le­do
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir