Medimagazin logo

Risk grubuna grip aşısı şart

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip aşısının, gribe yakalanma olasılığı yüksek olan, gribe yakalandığında hastalığın ağır ve ölümcül seyredebileceği risk grubundaki kişilere önerildiğini söyledi.
Risk grubuna grip aşısı şart
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Özlü, Türkiye'nin de yer aldığı kuzey yarım küre ülkelerinde grip salgınlarının genellikle kış aylarında görüldüğünü, bu nedenle grip aşısının eylül-ekim aylarında yapılmasının çok uygun olduğunu belirtti.

 

Koruyucu etkinin aşı yapıldıktan 15 gün sonra ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Özlü, ''Bu etki ortalama 2 ay sonra istenen düzeye ulaşıyor. Salgının başlayabileceği kış aylarında, koruyuculuğun en yüksek düzeyde olması bakımından içinde bulunduğumuz günler, grip aşısı yaptırmak için en uygun zaman'' dedi.

 

Prof. Dr. Özlü, herkesin grip aşısı yaptırması gerekmediğini belirterek, ''Her ne kadar aşılanmakta sakınca yoksa da rutin olarak toplumdaki herkesin aşılanması gerekmez. Aşı, gribe yakalanma olasılığı yüksek olan, gribe yakalandığında hastalığın ağır ve ölümcül seyredebileceği risk grubundaki kişilere önerilmektedir'' diye konuştu.

 

-KİMLER RİSK GRUBUNDA?-

Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşlıların, gripten en fazla etkilenen grubu oluşturduğunu belirterek, ''Bazılarına göre 65 yaş, bazılarına göre ise 50 yaşın üzerindekilere grip aşısı yapılmalıdır. Özellikle huzurevinde kalan yaşlıların aşılanması çok önemlidir. Topluca bir arada yaşandığından bu tür ortamlarda grip hızla yayılmakta ve herkesi etkilemektedir'' dedi.

 

Kronik hastalığı olanlara da grip aşısını önerdiklerini ifade eden Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:

''Karaciğer, böbrek yetmezlikleri, astım, KOAH, bronşektazi gibi akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıklar gribe yakalanmayı kolaylaştırmakta, grip bu kişilerde ağır ve ölümcül seyredebilmektedir. Yaşlı, huzurevi sakini ya da müzmin hastalığı olan kişilerle bir arada olan, onların bakımını üstlenen kişilerin aşılanması önerilmektedir. Huzurevi personelinin yanı sıra hekim, hemşire, ebe, hasta bakıcı gibi sağlık çalışanları ile evinde yaşlı ve müzmin hastası olanların aşılanmaları hem kendileri açısından hem de bir arada oldukları kişiler açısından uygundur.''

 

Prof. Dr. Özlü, toplum hizmeti gören ve insanlarla sıkı teması olup, hastalığı halka bulaştırabilecek memurlar ile grip mevsimini gebe olarak geçirecek olanlara grip aşısını önerdiklerini dile getirerek, ''Aşılar satın alınırken soğuk zincirle taşınmış olduğuna dikkat edilmelidir. Yumurtaya alerjisi olanlar ile 38.5 dereceden yüksek ateşi olanlara aşı uygulanmamalıdır'' diye konuştu.

grip
grip aşısı
risk grubu
aşı takvimi
tevfik özlü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir